nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kristdemokraterna river upp Nato-nej

 

frustrerade rätt ofta. Att försöka påverka EU-processer som folkvald i ett nationellt parlament kändes ibland som att vara med i en Kaf-karoman.” upp sitt nej till att Sverige går med i Nato. Partiets linje är nu att en parlamentarisk kommitté ska pröva för- och nackdelar med Natomedlemskap.

Natoanhängarna hade lämnat in fem motioner om svenskt Natomedlemskap till partiets rik-sting i Karlstad. Bakom dem stod bland andra KD:s nuvarande och tidigare försvarspolitiska talespersoner.

Men en klar majoritet ställde sig i stället bakom partistyrelsens förslag om att verka för att en parlamentarisk kommitté utreder ett Natomedlemskaps för- och nackdelar. Enligt partiledaren Göran Hägglund river det beslutet upp partiets tidigare nej till Nato.

Två andra regeringspartier, Moderaterna och Folkpartiet, har tidigare tagit steget fullt ut och vill gå med i Nato. Centern vill liksom KD utreda saken. Men någon utredning är sannolikt inte aktuell.

STATSMINISTER FREDRIK Reinfeldt (m) har gjort klart att han inte tänker driva frågan om Nato-medlemskap så länge Socialdemokraterna inte är positiva.

Natoanhängarna på KD:s rik-sting verkade nöjda med en utredning även om de i talarstolen argumenterade för ett medlemskap i Nato.

– Att vi skulle kunna driva en egen försvarspolitik eller säkerhetspolitik är en ren chimär, det skulle vara en nostalgitripp till en tid som aldrig funnits, sade Karlis Neretnieks, före detta rektor på Försvarshögskolan.

Bland motståndarna till Nato-medlemskap fanns de som var oroade för vad en utredning kan leda till. Ett argument mot medlemskap är att det blir dyrt för Sverige. För många är dock kärnvapenfrågan den viktigaste.

– Vår själva ideologi går emot att legitimera användningen av kärnvapen genom att gå med i Nato, sade Rene Jaramillo, ombud från Kronoberg.

 

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 132 december  2013