nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Ultrahögern stärker sina positioner i EU-parlamentet

 

Inte sedan andra världskriget har det funnits så många rasistiska, fascistiska och nazistiska partier i valda församlingar i Europa som i dag. Bakgrunden är den djupa ekonomiska, politiska och sociala krisen i Europa, framför allt inom EU, där högerextrema partier vinner röster på de etablerade partiernas bekostnad.

De intoleranta och högerextrema partierna, ofta förenade enbart av rasism och främlings- hat, kommer att gå framåt i EU- parlamentsvalet i maj. Den stora frågan är hur starka de blir. En femtedel av mandaten? En fjärdedel? Kanske en tredjedel eller mer?

PVV i Nederländerna, Nationella fronten Frankrike, FPÖ i Österrike och det brittiska Självständighetspartiet kan få flest röster i sina länder. Sannfinländarna och Alternativ för Tyskland kommer förmodligen också gå starkt framåt.

Ultrahögern kan nämligen bli den starkaste partigruppen i det nya EU-parlamentet. Men frågan blir om de kan komma överens? Nej. Det finns stora skillnader mellan partierna, grovt kan man säga att partierna i den västra delen av EU är främlings- fientliga och islamofobiska, typ Sverigedemokraterna, franska Nationella fronten och nederländska Frihetspartiet, medan partierna i den östra delen av EU är nyfascistiska och antisemitiska, såsom Jobbik i Ungern, Ruch Naradowy i Polen, Attack i Bulgarien, Partidul Romania Mare i Rumänien och Gyllene gryning i Grekland.

Sedan finns det partier som är stockkonservativa och/eller högerpopulistiska och mer eller mindre främlingsfientliga såsom UK Independence Party i Storbritannien, Dansk Folkeparti i Danmark och Sannfinländarna i Finland. (Kanske ska det nya eurokritiska partiet i Tyskland, Alternativ för Tyskland, AfD, ska räknas till denna kategori.)
De bildar redan i dag en partiet landets största, vilket bäddar för en framgång i EU-valet. Ledaren Geert Wilders har bland annat uttalat att koranen borde förbjudas.

Högerpopulistiska Lega Nord vill skapa ett självständigt Padanien i norra Italien. Lega Nord-politiker har suttit i regeringsställning tre gånger under de senaste 20 åren och har vid samtliga regeringsbildningar samarbetat med Silvio Berlusconis partikoalitioner.

Franska Fronts Nationals ledare Marine Le Pen är övertygad om att de kommer att lyckas bilda en partigrupp i EU-parlamentet som kräver minst 25 parlamentariker från mins sju EU-länder. – Vi kommer att vara fler och vi kommer att bli mäktiga. Det största misstaget vi patriotiska rörelser har gjort historiskt är att inte samarbete tillräckligt, säger hon till ETC (29 november).

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 133 februari 2014