nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Den som är vänster måste bojkotta EU-valet


Att inte rösta är att säga att vi inte vill vara med i elitens EU-spektakel. Vi vill inte bidra till att mer makt flyttas till EU. Vi tänker inte ge vårt tysta samtycke till att det inte är möjligt för skolor, äldreboenden eller sjukhus att köpa närproducerad mat eftersom det strider mot EU-direktiv. Vi tänker inte vara med och stödja att kommuner hävdar att det är omöjligt att ställa krav på kollektivavtal vid upphandlingar, med hänvisning till att det skulle strida mot EU-direktiv.

Vi kan konstatera att intresset för att rösta i EU-parlamentsvalet är rysligt lågt i såväl EU som i Sverige. Men vad är det då vi röstar till?

Svenska väljare röstar fram 20 av 751 EU-parlamentariker. Det innebär att vi i det här valet, som utmålas som så otroligt avgörande, har inflytande över 2,7 procent av EU-parlamentarikerna. Det kan jämföras med att exempelvis Tyskland har 96 EU-parlamentariker.

Men detta är inte det enda demokratiska problemet med EU.

En förutsättning för en levande demokrati är en gemensam offentlig debatt, ett någorlunda högt valdeltagande, fungerande demokratiska institutioner, kontakt mellan väljare och valda, samt att väljarna anser att de demokratiska institutionerna är legitima. Inget av de här kriterierna uppfylls av EU.

Ändå är det inte självklart för alla med hjärtat till vänster att bojkotta EU-valet. Ett skäl till det är att många menar att vi måste rösta för att motverka att högerextrema och fascistiska partier får större inflytande.

Det är en fråga att ta på allvar.

Är rasisternas och fascisternas framfart ett skäl att trots allt rösta?

Vi kan börja med att se vilken politik EU driver i flyktingfrågor redan idag, utan att de fascistiska och högerextrema partierna har haft ett avgörande inflytande.

Då ser vi ett EU som reser murar mot omvärlden. EU:s gränsbevakningsbyrå Frontex åker med beväpnad personal i sina båtar och bevakar Sydeuropas kust. Samtidigt skriver EU avtal med nordafrikanska länder för att de ska hindra flyktingar att ta sig till Europa.

Med ekonomiska mutor och hot försöker EU få fattiga länder att bygga upp flyktingläger på sin mark så att Europa ”slipper flyktingproblemet”. Situationen i de här lägren är fruktansvärd, med våld och svåra hälsoförhållanden. Men det bekymrar knappast de svenska myndigheterna.

Vad skulle det då göra för skillnad om SD fick en plats i EU-parlamentet? För EU-politiken är nog skillnaden försumbar.
Däremot skulle det givetvis öka SD:s möjligheter i Sverige, eftersom en plats i EU-parlamentet skulle ge dem ytterligare legitimitet och större ekonomiska resurser.

Detta måste vi väga mot att en röst i parlamentsvalet ger EU legitimitet. Ett EU som på alla sätt arbetar för att stänga flyktingar ute och ett EU som med sin högerpolitik och nyliberala nedskärningspolitik ger högerextrema grupper en jordmån att växa i.

Ser vi till hela bilden så är en röstbojkott det rimliga valet. EU underblåser fascism, främlingsfientlighet och en hård flyktingpolitik.

Vill vi ha en annan politik så måste Sverige ut ur EU.

LISA ENGSTRÖM Kvinnopolitisk sekreterare i Kommunistiska Partiet

 

Kritiska EU-fakta nr 134 maj 2014