nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Alexis Tsipras: ”Nu har vänstern äntligen börjat göra motstånd”

 

VÅREN 2014 TRÄFFADE Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare, det grekiska vänsterpartiet Syrizas ordförande Alexis Tsipras under ett besök i Aten. Hon ställde följande fråga till honom: ”När du tar makten, vad är det första du kommer att göra?”

Alexis Tsipras svarade: ”Det första är att ställa in räntebetalningarna. Det andra är att avskaffa lagarna som trojkan tvingat på Grekland. Det är inte så lätt som folk tror. Det rör sig om över 400 lagar. Det är inte en lag, det är en helt ny institution som etablerat sig i vårt land.

DET TREDJE VI vill göra är att göra något åt den humanitära krisen. Och det fjärde, att återskapa Greklands produktiva bas. Och så ska vi återställa lönerna till den nivå de befann sig på före krisen. Till att börja med i den privata sektorn, där vi ska höja minimilönen från 520 euro i månaden till 750.”

I samband med EU-valet samma vår kandiderade Alexis Tsipras till chef för EU-kommissionen, nominerad av EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL. ”Var det din egen idé”, frågade Kajsa Ekis Ekman.

”Nej, nej! Det var Gabi Zimmer, presidenten för EU:s vänstergrupp, som tillfrågade mig. Jag trodde det var ett skämt först. Jag, kandidera till EU? Men när jag tänkte på det så kom jag på att – detta är en lysande möjlighet! Nu kan vi spela på deras planhalva. För nu är det första gången som den europiska vänstern har möjlighet att få medvind i EU. Vi kommer bryta det liberala och socialdemokratiska konsensusklimatet som rått där så länge.

För vet du vad? Vi människor har samma problem överallt i Europa. Det är inte gränser som delar oss. Det är klasser. Unga utan fast jobb överallt, bostäder, klimatet. Vi har regerats av banker alltför länge. Det är ett klasskrig de håller på med, maskerat till räddningspaket. Nu har vänstern äntligen börjat göra motstånd. Vi behöver gemensamma lösningar. Om vi tar över EU kan vi göra om det till något helt annat”, svarade Alexis Tsipras.

I en artikel i januari 2015, strax innan det grekiska nyvalet, skrev Kajsa Ekis Ekman så här om det grekiska vänsterpartiet:

”Jag har följt Syriza sedan 2011. Jag har träffat deras partiledare flera gånger, jag har samtalat med partistyrelsen, ungdomsförbundet, kvinnoförbundet, förre partiledaren, deras ideologer, varav en är son till Greklands f.d. ambassadör i Sverige, gick på gymnasiet här och har Wigforss som förebild. Deras sekreterare som jobbat på fabrik fram tills nu och blir skjutsad till jobbet på sin killes motorcykel.

DET ÄR ETT PARTI som genomgått en drastisk transformation på kort tid. För några år sedan var det en brokig koalition med runt 4 procent av rösterna, som man ofta kunde se på sociala forum i Malmö och Porto Alegre. Deras flagga är typisk för de nya vänsterpartierna: rött för socialism, lila för feminism, grönt för miljön.

För partiets egen skull var det nog tur att de inte vann valet 2012. Då var de inte förberedda; de hade inte resurser eller folk. Men under de snart tre år som gått har de knutit till sig kompetenta ekonomer och rådgivare. På deras lista står nu både Varoufakis och Lapavitsas. De har växt också från basen, fått fler medlemmar som gjort ett imponerande arbete med frivilliga läkarkliniker som erbjuder vaccin åt de som inte har råd. De är mer förberedda än 2012.

VAD SOM OCKSÅ skett är att de rört sig mot mitten och många i den radikalare vänstern talar nu om att Syriza kommer att bli den största besvikelsen någonsin, då de inte kommer att göra allt de lovat.

Även jag har vissa tvivel. Att vilja stanna kvar i den tvångströja som euron är och samtidigt föra en självständig ekonomisk politik, får jag inte ihop.

Jag ser inte heller att de infört stränga regler mot de socialdemokrater som strömmat in i partiet och fört med sig sitt klientelistiska beteende. Är Syriza inte försiktiga kommer det gamla systemet att befästa sig inuti det nya och äta upp det som en fjärilslarv.”

EVA-BRITT SVENSSON

Kritiska EU-fakta nr 137 februari 2015