nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Podemos är en vänsterradikal och systemkritisk folkrörelse

 

NÄRMARE 100.000 anhängare till Podemos demonstrerade i Mad-rid den 31 januari. Det spanska vänsterpartiet har gått framåt kraftigt inför valet som hålls i slutet av året.

Podemos [Vi kan] bildades i mars 2014 av flera folkrörelser som hade växt fram i frustration över och protester mot nedskär-ningar och arbetslöshet i Spa-nien. Störst bland dem var den så kallade 15M-rörelsen, upp-kallad efter den 15 maj 2011, när spontana tältläger och sitt-strejker spred sig på Madrids och andra storstäders gator.

Några månader senare fick Po-demos cirka 8 procent av röster-na i valet till EU-parlamentet 2014 och tilldelades fem man-dat i Strasbourg. Partiet tillhör GUE/NGL-gruppen där bland annat svenska Vänsterpartiet, grekiska Syriza och danska Fol-kebevaegelsen mod EU ingår.

Podemos har beskrivits som vänsterradikalt, anti-kaptialis-tiskt och EU-kritiskt. Men parti-företrädare vill inte prata om var-ken socialism eller socialdemo-krati, utan kallar partiets politik för ”radikal demokrati”.

Hela Podemos organisation bygger på internet och sociala medier. De flesta orter i Spanien har en egen cirkel, en lokalfören-ing där medlemmar träffas, men politiska debatter, val och parti-program utformas på internet.

PÅ WEBBSIDAN Plaza Podemos, Podemostorget, kan alla med-lemmar lägga fram förslag, dis-kutera och rösta. Den som vill registrera sig som medlem behö-ver ett spanskt id-nummer och en mobiltelefon. Att registrera sig tar några minuter. På Plaza Podemos fastställdes listorna in-för EU-valet och partiprogram-met inför Spaniens parlaments-val i slutet av året. Där valdes också Pablo Iglesias till partileda-re. I det valet deltog runt 130.000 personer.

Några ståndpunkter i Pode-mos partiprogram är 35 timmars arbetsvecka, medborgarlön, höjd minimilön samt maximiön, fri och gratis abort, privati-seringar endast efter folkets god-kännande via folkomröstning, uppehållstillstånd till alla pap-perslösa, försvagade eller bort-tagna gränskontroller, straffbefri-else för ockupanter av tomma bostäder, möjlighet till förstatli-gande av privata företag enligt vissa riktlinjer, sänkta politikerlö-ner [Podemos fem EU-parla-mentariker har sänkt sina må-nadslöner från 8.000 euro till 1.830 euro], all politik och alla protokoll ska vara offentliga, alla regioners rätt till självbestäm-mande – exempelvis Katalonien och Baskien.

Delar av Podemos finns utan-för Spaniens gränser. Nedskär-ningar i offentlig sektor har ska-pad en massarbetslöshet i Spa-nien och många spanjorer har tvingats söka sig utomlands för att försörja sig.

– Tusentals människor har dri-vits bort från Spanien på grund av de senaste årens ekonomiska politik. Högutbildade ungdo-mar vingas resa utomlands för att jobba på hamburgerrestau-ranger. Det är ett mänskligt ka-pital som bara slösas bort, säger Juan Domingo Sánchez Estop från den belgiska Círculo Pode-mos Bruselas.

Också i Sverige har två lokal-föreningar börjat växa fram.
– Den spanska kolonin har vuxit i Sverige sedan krisen, sä-ger Javier Rodriquez, medlem i den nystartade Círculo Podemos Estocolmo i Stockholm till Dag-ens ETC.

NÄSTA NATIONELLA VAL i Spanien planeras att hållas den 20 no-vember 2015. I den senaste opi-nionsundersökningen, som pu-blicerades i dagstidningen El País i januari, fick Podemos 28,2 procent och tog därmed första-platsen från de två partier, hö-gerpartiet PP och socialdemo-kratiska PSOE, som har turats om att styra Spanien efter Fran-codiktaturen. I El País-mätning-en fick PSOE 23,5 procent och PP 19,2 procent i väljarstöd.


HUGO TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 137 februari 2015