nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Syriza är tvingat att samarbeta med högerpartiet Anel

 

DET POLITISKA LANDSKAPET i Grekland har ritats om. Högerpartiet Ny demokrati har förlorat sin position som ledande parti och socialdemokratiska Pasok är tillintetgjort. Istället vann vänsterpartiet Syriza som fick 36,34 procent av rösterna och 149 av de 300 mandaten i parlamentet.

Syriza meddelade redan dagen efter parlamentsvalet att de bildar regering i koalition med högerpartiet Oberoende greker [Anexartitoi Ellines, Anel]. Det parlamentariska systemet i Grek-land kräver att regeringen har majoritet i parlamentet.

Syrizas naturliga samarbetspartner, kommunistpartiet KKE som fick av 5,5 procent rösterna och 15 ledamöter i parlamentet, vägrar sekteristiskt att samarbeta med ”reformisterna” i Syriza.
Anel bildades i februari 2012 efter att Panos Kammenos uteslutits från högerpartiet Ny demokrati för att han röstat mot den styrande koalitionsregeringens åtstramningsbudget. I parlamentsvalet i maj 2012 vann Anel 33 mandat och i efterföljande omval i juni 2012 vann man 20 mandat. I valet den 25 januari fick partiet 4,75 procent av rösterna och 17 mandat i parlamentet.

Partiledare för Anel är grundaren Panos Kammenos. Han har utsetts till försvarsminister i den nya Syrizaledda regeringen. Partiet har också fått fyra poster som biträdande ministrar.

Anel är liksom Syriza kritiskt mot den ekonomiska åtstramningspolitiken och villkoren för ”nödlånen” från Trojkan, dvs. EU-kommissionen, ECB och IMF, som man menar har underminerat Greklands suveränitet. Kammenos har stämplat de grekiska politiker som godkände lånen som ”förrädare”.

DE TVÅ PARTIERNA skiljer sig dock åt politiskt. Anel är ett socialkonservativt och högernationalistiskt parti som bland annat ställer krav på att utbildningssystemet ska byggas på grekisk ortodox lära. Partiet är främlingsfientligt och vill deportera samtliga ”illegala migranter” från Grekland. Kammenos har nyligen kritiserats för antisemitism efter att han påstått att judar betalar mindre skatt och behandlas förmånligare än andra medborgare. Anel har sagt ja till att stödja Syrizas ekonomiska politik, med löfte om att Alexis Tsipras inte ger upp Greklands hårda linje i namnstriden med postjugoslaviska Makedonien och tills vidare skrinlägger planerna på att åtskilja stat och kyrka. Vad gäller immigrations- och flyktingpolitiken har regeringspartierna enats om att hänskjuta alla beslut direkt till parlamentet.

I EU-VALET VÅREN 2014 fick Anel 3,5 procent av rösterna vilket gav en ledamot i EU-parlamentet [MEP]. Platsen gick till Notis Marias, men han har lämnat Anel, oklart varför, och är i dag ”oberoende” MEP och viceordförande i parlamentsgruppen ECR [European Conservative and Reformists Group]. I ECR ingår konservativa, euroskeptiska och främlingsfientliga partier från 15 EU-länder. Störst är det brittiska konservativa partiet, To-ries. De bröt sig ur den stora konservativa/kristdemokratiska EPP-gruppen inför EU-valet 2009 eftersom de ansåg att EPP var alltför positiv till EU. Exempel på andra partier i ECR är Lag och ordning [PiS] från Polen, Alternative for Germany [AfD], Dansk Folkeparti och Sannfinländarna.

KRITISKA RÖSTER HAR höjts mot att Syriza bildat regering med ett högerparti. Kajsa Ekis Ekman, anarkist med stor kunskap om Grekland, menar att Syriza inte hade något val eftersom de inte fick egen majoritet. Hon beskriver Anel som ett nytt parti, skapat av utbrytare ur högern som var emot avtalet med Trojkan.

– Det är ett parti som vilar på nationalistisk grund men inte främst med udden mot invandrare, som svensk media rapporterat, utan med udden mot Trojkan. Jag ogillar starkt deras partiledare Panos Kammenos som är en gaphals och konspirationsteoretiker, men på det här sättet blir regeringen i alla fall grundad på motståndet mot Trojkan och sparpolitiken, vilket inte hade varit fallet om de hade valt [det nystartade mittenpartiet] Potami som samarbetspartner, konstaterar Kajsa Ekis Ekman.

Hugo Torstensson

Kritiska EU-fakta nr 137 februari 2015