nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Vi välkomnar Syrizas valseger


Folkrörelsen Nej till EU välkomnar Syrizas seger i det grekiska valet och det grekiska folket är att gratulera. För första gången har en radikal vänsterkoalition fått makten i åtstramningspolitikens Europa, vilket skrämmer Trojkan och EU-eliten.

Åtstramningspolitiken drivs av regeringar över hela Europa, men har varit särskilt brutal i Grekland. Trojkans och EU-bankers utpressning har lett till att Greklands skuldbörda ökat till 175 procent av BNP, lett till massarbetslöshet samtidigt som stora delar av välfärdssystemet raserats. Eurosystemet har visat sig vara ett fullständigt orealistiskt projekt. En enda valuta och en enda ränta för en hel världsdel, där det kan vara högkonjunktur i är ordförande i ena ändan och lågkonjunktur i den andra är helt enkelt orimligt. Åtstramningspolitiken pågår även i Sverige, dikterad av EU:s ekonomisk-politiska diktat, trots att vi inte är med i euron.

EU-eliten har accepterat det grekiska valresultatet, men vidhåller att åtstramningspolitiken måste fortsätta. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och representanter för Europeiska centralbanken [ECB] säger gång på gång att det finns regler och avtal som måste följas. Alexis Tsipras och hans regering måste fortsätta att betalar räntor till det europeiska bankkapitalet. Dagens Nyheters ledare skriver föraktfullt att Syrizas seger lett ”till en annan sorts trolleri, som går ut på att allting är en enda gratislunch”, och respekterar inte valresultatet utan anser fortsatta ”genomgripande strukturreformer är nödvändiga alldeles oavsett hur regeringen ser ut”.

Trojkan och EU-eliten gör nu allt för att sätta käppar i hjulen för att hindra Syriza att genomföra sitt valprogram. Syrizas ambition är att få till stånd en skuldavskrivning och en återuppbyggnad av offentlig sektor och ekonomin. Den nya regeringen har markerat att den inte längre förhandlar direkt med Trojkan, som består av tjänstemän utsända från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, som EU-politikerna gett i uppdrag att verkställa åtstramningspolitiken.

En symbolisk första åtgärd den nya regeringen gjort var att återanställa de 600 städerskor som i månader demonstrerat utanför finansministeriet för att få jobben tillbaka. Ytterligare minst 9 500 avskedade statstjänstemän håller på att återanställas. Minimilönen har höjts från 580 euro till 751 euro och ingen höjd pensionsålder. Fri sjukvård för alla. Hushåll som kopplats av från elnätet har fått ström tillbaka, och flera stora privatiseringsavtal håller på att rivas upp. Skattesystemet ändras så höginkomsttagare och miljonärer får betala mer och låginkomsttagare slipper betala inkomstskatt. Dessutom utlovar den nya regeringen att 300 000 nya jobb skall skapas.

valprogram är det kanske det som skrämmer EU-eliten Trojkan som mest. EU-eliten vill inte att framgångar med att genomföra detta, skall få spridning till andra EU-länder som Spanien, Portugal, Italien, Irland, Slovenien, Frankrike med flera EU-länder som också lider av Trojkans lånevillkor och EU:s stabilitets- och finanspakter.

Syriza har ett fått ett starkt understöd av Podemos [Vi kan], ett parti sprunget ur Los Indignados (De förbittrade) som på kort tid har blivit Spaniens största parti, vilket har skapat frustration hos Rayojregeringen och det socialdemokratiska PSOE. Liksom Syriza har Podemos inget som belastar dem med åtstramning och förknippar dem med de traditionella politiska partierna. I slutet av året går Spanien till parlamentsval.

Skall förhoppningar på att Syrizas valprogram uppfylls krävs en stor mängd solidaritet med ett kämpande Grekland från partier, civila organisationer, fackföreningar över hela Europa. Grekland födde demokratin i Europa, så Grekland är det ideala landet att leda Europa till att återupprätta demokratin.

Jan-Erik Gustafsson

 

Kritiska EU-fakta nr 137 februari 2015