nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Mikael Damberg talar med kluven tungar

Två handelsavtal ligger på EU:s agenda. CETA avtalet med Canada, som just nu går igenom de sista justeringarna för att skrivas under år 2016, och TTIP avtalet med USA, som enligt planerna ska vara klart i god tid innan det amerikanska presidentvalet 2016.

Båda avtalen innehåller den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, som öppnar för att företag kan stämma stater för demokratiskt fattade beslut i domstolar som i huvudsak styrs av företagsintressen.

Huruvida avtalen blir så kalla- de blandade avtal, som måste godkännas av alla 28 medlemsstaters nationella parlament, är inte bestämt ännu. Men det är sannolikt enligt EU:s handels kommissionär Cecilia Malmström.

Det innebär att avtalen måste röstas igenom i den svenska riksdagen för att godkännas. Men om en enskild medlemsstats parlament kommer att kunna fälla hela avtalen är ännu oklart. Besked om hur avtalen kommer att behandlas lämnas av EU-kommissionen när förhandlingarna är avslutade.

Alla svenska riksdagspartier förutom Socialdemokraterna och SD har klara uppfattningar om hur de ställer sig till TTIP och CETA, samt tvistlösningsmekanismen ISDS, enligt en enkät från Dagens Arena.

”Eftersom det ännu inte finns något avtal att ta ställning till kan vi självklart heller inte ha en uppfattning om själva avtalet som sådant än. Det säger sig självt”, svarar näringsminister Mikael Dambergs pressekreterare Ann Wolgers när Dagens Arena frågar hur man ska tolka Socialdemokraternas svar.

Men så här låter det, enligt Dagens Arena, när Mikael Damberg, tillsammans med 15 andra marknadsliberala ministerkollegor i andra EU-länder, skickar ett konfidentiellt brev till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström [fp] i december 2013:

”Rådets mandat är tydligt i sitt införande av skyddsmekanismer för investerare i TTIP- förhandlingarna.”

Sällan har väl uttrycket att tala med kluven tvungen varit mer befogat.

HUGO TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 139 september 2015