nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Så sålde SD:s systerparti ut de fattiga för regeringsmakten

 

Vad vill ett parti som Sverigedemokraterna uppnå? Vilken roll vill de spela i svensk politik?

Vi behöver bara resa över Östersjön för att studera det. Sannfinländarna saknar SD:s rötter i nazism och fascism, men i dag är partiet en förebild för Sverigedemokraterna. SD vill göra saker med Sverige som går långt bort- om det som sker i Finland. Men den finska utvecklingen kan säga mycket om vad som på kort sikt kan ske om de skulle ges in- flytande.

”Sannfinnländarna är ett parti som i många avseenden liknar vårt och jag gratulerar dem till ett mycket bra valresultat” sa Jimmie Åkesson efter det finska valet i våras. Valet innebar att Sannfinländarna når den finska regeringsmakten tillsammans de finska Samlingspartiet/mode- raterna och Centerpartiet i en ren högerregering.

Samtidigt som Jimmie Åkesson gratulerade världens enda öppet svenskfientliga parti till valframgången presenterade den nya finska regeringen sin politik. I finsk media beskrevs den som en ”slaktlista”. Många finländare reagerade med bestörtning över hur de stora nedskärningarna får betalas av samhällets mest utsatta. Arbetslösa och pensionärer får det sämre i sannfinländarnas Finland. I skolan, förskola och sjukvården görs stora nedskärningar. Biståndet nästan halveras. Samtidigt slipper Finlands rikaste att bidra till att sanera statsfinanserna. Politiken ökar de redan stora inkomstklyftorna i landet, liksom inkomstskillnaden mellan kvinnor och män.

Före valet 2015 profilerade sig Sannfinländarna på tre punkter. I valprogrammet förklarar partiet att även om Finland står inför hårda ekonomiska utmaningar, kommer partiet inte låta låginkomsttagare betala för den ”misslyckade ekonomiska politiken”. Partiledare Timo Soini klargjorde i ett pressmeddelande före valet att ”vi i Finland har omkring en miljon människor som lever på en inkomst på ungefär 1 000 euro. Av det gänget kan man inte, får man inte, och har man inte råd att skära.” Tvärtom lovar partiet att bland annat verka för höjda pensioner, stärkta och decentraliserade välfärdstjänster och statliga investeringar.

En andra punkt var att Sannfinländarna sa sig vara de enda trovärdiga EU-kritikerna som inte accepterar några fler räddnings- paket eller andra extra EU-fakturor. För det tredje vill partiet minska invandringen. Problem- beskrivningen liknar Sverigedemokraternas.

Den nya finska regeringen beskrev de massiva neddragningarna i välfärden som ett ”talko”. Ett talko innebär att man hjälps åt, som när grannen ska få in skörden eller när Folkets Hus byggdes med gemensamma krafter runt om i landet. Men i högerns Finland kan de rikaste titta på medan det blev de arbetslösa, pensionärerna, socialbidragstagarna och barnfamiljerna - som så ofta figurerat i Sannfinländarnas retorik – som fick göra jobbet i talkot.

En del av Sannfinländarnas medlemmar har lämnat partiet i besvikelse över sveket i fördelningspolitiken. Även kritiken mot euron visade sig vara bluff, nu sluter sannfinländarna upp bakom den borgerliga europolitiken med nya nödlån till Grek- land som villkoras med fortsatta åtstramningar och privatiseringar.

Samtidigt som Sannfinländarna övergav sina vallöften demonstrerade tiotusentals finländare mot partiets riksdagsledamot Olli Immonens uppmärksammade Facebook- uppmaning till kamp mot mångkulturalism. Immonens utspel, hans kontakter med nazistiska Finska Mot- ståndsrörelsen och Soinis vägran att kommentera saken har även väckt en skarp kritik mot de övriga regeringspartierna. Flera Sannfinländare har tidigare ut- tryckt sig grovt rasistiskt utan några större påföljder. Men varken statsminister Sipilä [C] eller finansminister Stubb [SP] tar tydligt tagit ställning till de frågor som väckts kring regerings- samarbetet med ett parti som til- låter och försvarar sina medlemmars rasistiska utspel. I utbyte mot att få igenom sin nyliberala önskelista, verkar både Centern och Samlingspartiet erbjudit SF sin tystnad.

Vi ser början på samma process i Sverige när borgerliga opinionsbildare vill normalisera och tona ner kritiken mot SD för att i framtiden kunna regera tillsammans med dem. Det är en farlig väg. Den som gör sig beroende av rasistiska partier tvingas snart att sluta säga ifrån och släpper fältet fritt för hetsen.

Ur Timo Soinis tal i början av augusti på Sannfinländarnas partistämma kan tre intressanta observationer göras. För det första står det nu klart att själva regeringsmakten var ett högre mål för partitoppen än att stå för det man lovat sina väljare. För det andra omdefinierades partiets ideologiska motståndare – från att ha varit EU samt de etablerade storpartierna som Sannfinländarna nu sitter i regering med, till de rödgröna och Svenska Folkpartiet. För det tredje kritiserade Soini medias hantering av partiet.
Nyligen höll så Sannfinländarna en presskonferens och presenterade en lista med namn på tretton personer som man menar har ”förtalat och skymfat” partiet. Här fanns bland annat chefredaktören för finska public service, politiker från de rödgröna oppositionspartierna och ett antal forskare. Agerandet är lika anmärkningsvärt som obehagligt. Att ett regeringsparti går ut med en lista över personer som kritiserat dem är något som hör hemma i totalitära stater.

I stället för att stå upp för pensionärerna, barnfamiljerna, arbetslösa och fattiga, riktar man nu udden mot vänstern, de rödgröna ”multikulturalisterna” och media. Samtidigt håller man upp en halverad biståndsbud- get och fortsatt behovsprövning för utländsk arbetskraft som symboliska vinster samtidigt som rasismen frodas öppet inom partiet. Pensionärerna, arbetslösa och EU-kritiken offrades i utby- te mot makt. Kvar är de väljare som tilltalas av den rasistiska retoriken och kvar står hetsen mot invandrare. Det är det egentliga målet mål, att bedriva högerpolitik, att bli en del av makteliten och att rasism ska prägla samhällsklimatet.

Sverigedemokraterna är mer än redo att göra samma sak. Folkhemsretorik och fördelningspolitik är en tunn fernissa på högerpopulismen. I december 2014 röstade Sverigedemokraterna ner sina egna vallöften om lägre skatt för pensionärer, högre a-kassa och mer pengar till äldreomsorgen när de stödde Alliansens förslag till statsbudget. Det var viktigare att spela politiskt spel, visa sin makt och försöka bli ett borgerligt stödparti än att hålla det man lovat på torgmötena inför valet.

I valrörelsen ville partiet ta bort vinstjakten från den svenska skolan, nu vill de rädda risk- kapitalets vinster i välfärden ihop med de borgerliga partierna. Mönstret i Finland och Sverige är detsamma. Arbetarrörelsen måste bekämpa SD:s rasism såväl som deras högerpolitik. De är en del av samma strategi.
Jimmie Åkesson gratulerar Sannfinländarnas iskalla högerpolitik som ett föredöme. Delar av den svenska borgerligheten normaliserar Sverigedemokraternas världsbild och rasism för att möjliggöra en liknande utveckling som den i Finland även hos oss. Trots det verkar många väljare på allvar tro att SD är ett parti som månar om undersköterskor och pensionärer. De kommer att bli grymt besvikna. Rasister sparkar alltid nedåt.

JONAS SJÖSTEDT

Kritiska EU-fakta nr 139 september 2015