nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

1 Juni 2010 -  pdf_icon

 

EU-parlamentet vill förbjuda köttklister

I en resolution, som framtagits av socialdemokraten Åsa Westerlund, har en majoritet av ledamöterna i EU- parlamentet tagit ställning mot det köttklisterbeslut om i februari fattades av EU-kommissionen. Röstsiffrorna i parlamentet blev 370-262. Ledamöterna i Strasbourg struntade i EU:s konsumentkommissionär John Dallis anförande om att det inte finns bevis för att trombinet skadar hälsan.

Trombin är ett protein som utvinns ur ko- eller grisblod och används till att framställa stora köttstycken av flera mindre stycken.
- Köttklistret skulle ha använts för att vilseleda konsumenterna, sade Åsa Westerlund efter omröstningen.

Syftet ned att använda trombin är att presentera bitar av kött som en enda köttprodukt, konstaterar majoriteten i EU-parlamentet i den antagna resolutionen. Därmed anses risken för att kunderna vilseleds uppenbar. I resolutionen påpekas också att en livsmedelstillsats bara får godkännas för användning inom EU om den innebär fördelar för konsumenterna. Men EU-kommissionen och flera regeringar, däribland den svenska, anser att ett godkännande är enda möjligheten att få igenom en framtida EU-lagstiftning om märkning av alla matprodukter, inte bara hela köttstycken, som innehåller trombin. Kommissionen anser också att trombinet öppnar för ”billigare” köttbitar, de ihopsatta, något som är till förmån för mindre välbeställda konsumenter.

EU-parlamentets talman kommer nu att be EU-kommissionen, som är den institution som har monopol på uppdraget att ta fram lagar, att dra tillbaka eller ändra ett beslut från februari i år att tillåta trombin. Beslutet kan få följder för andra, liknande tillsatser som redan är tillåtna, tror EU-parlamentarikern Carl Schlyter [mp] som diskuterat frågan med tjänstemän inom kommissionen.
– Deras bild är att om vi stoppar detta nu så kan detta få konsekvenser för övriga liknande tillsatser, att de måste skärpa till reglerna om parlamentet har den här åsikten, säger Carl Schlyter.

Gösta Torstensson

 

 

EPA-avtalen innebär en nykolonisering

Ekonomiska Partnerskapsavtal [EPA] håller på att förhandlas fram mellan EU och länder i Afrika, Västindien och Stilla Havet [kallas AVS-länderna]. Förhandlingarna sker mellan EU- kommissionen och ett antal regioner eller enskilda AVS-länder.

Avtalen är enligt bulletinerna från Bryssel tänkta att vara utvecklingsinstrument för AVS-länderna, minska fattigdomen, gynna hållbar utveckling, öka regional integration och sakta integrera dessa länder i världsmarknaden. Men förhandlingarna har hittills inte levt upp till de officiella målen. Sista december 2007 var deadline, men vid det laget hade endast en region skrivit på ett EPA-avtal. Två år efter deadline är EPA-förhandlingarna långt ifrån avklarade.

Under de senaste 30 åren har AVS- länderna i princip kunnat exportera varor tullfritt till den europeiska marknaden utan att krav på att öppna sina egna marknader har ställts av EU. Men en EU-förordning från 13 november 2007 upphäver AVS-ländernas tillgång till den europeiska marknaden om de inte accepterar EU:s diktat. För till exempel Ghana och Elfenbenskusten är det särskilt exporten av ananas, kakao, tonfisk, bananer, grönsaker och aluminium, som riskerar att drabbas av EU-tull.

Detta betyder i sin tur stora ekonomiska problem och ett hot mot livsmedelsförsörjningen i dessa länder. Dessutom tappar länderna tullintäkter. För länder som Ghana, Gambia och Senegal utgör dessa 10-20 procent av den offentliga budgeten.

Liberaliseringen av varuhandeln är bara den ena sidan av saken. I förhandlingarna ställer EU-kommissionen krav på tillträde för västerländska tjänsteföretag samt en liberalisering av upphandlings-, konkurrens- och investeringsregler.

Från de fattiga ländernas förhandlare är irritationen stor över hur EU- kommissionen genom påtryckningar och till exempel genom hot om reducerat bistånd aggressivt driver förhandlingarna för att få sin vilja tillgodosedd. Liberaliseringen betyder en allvarlig begränsning av AVS-ländernas politiska marginaler att reglera marknaderna till fördel för lokala producenter och lokal industri.

I en situation av förvärrad livsmedelskris, som enligt FAO har kastat ut ytterligare 100 miljoner människor i fattigdom kommer EPA-avtalen att bli en katastrof för världens fattiga. EPA-avtalen innebär i praktiken en nykolonialisering, som avser att göra AVS-länderna beroende av EU.
 
Eva-Britt Svensson

 

Protester i Rumänien mot nedskärningar

I Rumänien tågade i mitten av maj uppemot 60.000 demonstranter genom Bukarest i protest mot regeringen Emil Bocs sparpaket med lönesänkningar på 25 procent i den offentliga sektorn och en minskning av pensionerna och arbetslöshetsersättningen med 15 procent.

Bakgrunden till åtstramningarna är att Rumänien har beviljats stöd på 20 miljarder euro av Internationella valutafonden, IMF, och kämpar för att uppfylla förutsättningarna för en kommande delbetalning.

 

Bulgariskt kärnkraftverk avvecklas med EU-pengar

EU-parlamentet har röstatigenom ett stödpaket för att avveckla det bulgariska kärnkraftverket Kozloduj. Det föreslagna stödpaketet omfattar totalt 300 miljoner euro.

Kärnkraftverket i Kozloduj är redan nedstängt. EU-finansieringen gäller själva avvecklingen av kärnkraftverket. Av de 300 miljoner euro som kommissionen föreslagit, ska 180 miljoner euro gå till säker avveckling medan 120 miljoner euro ska avsättas för energibesparande åtgärder.

Kozloduj var fram tills dess att det stängdes det enda kärnkraftverket i Bulgarien. Precis som Litauen och Slovakien, för kärnkraftverken Ignalina och Bohunice, åtog Bulgarien sig i samband med EU-anslutningen 2004 att stänga ner äldre kärnkraftverk. Innan förslaget med stödpaketet kan träda ikraft måste det först godkännas av ministerrådet, som beslutar med enhällighet.

 

800.000 euro slösas bort på EU:s nordiska stridsgrupp

I ett svar till ledamoten i irländska parlamentet Aengus O Snodaigh uttalade landets försvarsminister att de irländska skattebetalarna kommer att få betala 800 000 euro för att täcka kostnader för träning i EU:s nordiska stridsgrupp.

Ordförande Roger Cole för den irländska fredsrörelsen PANA säger: ”Att den irländska regeringen ska avsätta 800.000 euro för att täcka kostnader för träning i EU:s nordiska stridsgrupp är ett fullständigt och totalt slöseri med pengar, särskilt det nu görs massiva nedskärningar. De här EU:s stridsgrupper skulle aldrig ha satts upp. EU behöver inte och skall inte ha en militär dimension. Vi var tidigare del i en militariserad överstat som kallades British Union, som skickade sina stridsgrupper över hela världen. En gång i vår historia är tillräckligt. Det blir ännu mera obegripligt när den tyska författningsdomstolen som har sagt nej till att tyska trupper skall tjänstgöra utomlands utan att det finns ett samtycke i tyska förbundsdagen, vilket blir ett totalt förlöjligande av att EU:s stridsgrupper förmodas gå i krig fem dagar efter beslut i EU:s ministerråd.”

 

Avtalslösa byggare på Byggnads

Avtalslösa byggare på Byggnads Byggnadsarbetare utan kollektivavtal jobbade med ombyggnaden av fackförbunden Byggnads och Kommunals förbundsexpeditioner i Stockholm, skriver tidningen Byggnadsarbetaren. Efter två månader upptäckte facket att det litauiska företaget Baltic Ceiling saknade kollektivavtal.
 – De anställda hade ingen aning om att de skulle ha kollektivavtal, säger Byggnads tolk och ombudsman Gints Kaplers, som besökte arbetsplatsen.
 


Svårt att få asyl i EU

Drygt 260.000 personer ansökte 2009 om asyl i ett EU-land, vilket är en ökning med 20.000 personer jämfört med 2008, enligt nya siffror från statistikbyrån Eurostat.

Flest människor sökte asyl i Frankrike, följt av Tyskland, Storbritannien och på fjärde plats Sverige. I förhållande till folkmängden fick dock Malta ta emot flest flyktingar, följt av Cypern, Sverige och Belgien. Nästan tre fjärdedelar av alla behandlade asylansökningar under 2009 avslogs.

– Det finns stora skillnader mellan olika länder beroende på hur strikt asylpolitik de har samt vilka länder de sökande kommer ifrån. Grekland är ett land som drar ner statistiken, säger Hanne Mathisen, taleskvinna för FN:s flyktingorganisation UNHCR i Norden och Baltikum. Enligt Eurostats siffror sade Grekland nej i 98.8 procent av ansökningarna under 2009. Även Spanien driver en restriktiv politik; 98,9 procent av de drygt 14 000 sökanden fick ett nej. I Sverige fick sju av tioasylsökanden ett negativt besked.

 

EU klagar på Sveriges regler för smink

EU-kommissionen tycker att de svenska reglerna om kosmetika ställer för höga krav och att de strider mot EU:s regler på området. De svenska reglerna säger bland annat att en produkt ska registreras i Sverige även om den redan är registrerad i ett annat EU-land.

Enligt EU-kommissionen ställer de svenska reglerna högre krav än nödvändigt och de utgör därför ett problem EU:s inre marknad. EU:s regler för kosmetika finns i kosmetikadirektivet. Medlemsländerna får inte ha strängare regler för kosmetika än vad EU-direktivet innehåller. Kommissionen har därför skrivit ett så kallat motiverat yttrande till svenska regeringen där man kräver att reglerna ändras. Om Sverige inte ändrar sina regler kan kommissionen ta ärendet till EU-domstolen.

 

Lavaldomen överklagas

LO överklagar Lavalutslaget i Arbetsdomstolen (AD) till Högsta domstolen (HD).

”AD:s dom är särskilt märklig eftersom domstolen i sitt första beslut i målet godkände stridsåtgärderna. Att AD därefter kommer fram till att den hade fel är en sak men att dessutom tycka att facken då ska betala skadestånd”, skriver LO:s ordförande Wanja Lundby- Wedin i ett pressmeddelande.


Bakgrunden till den segdragna rättsprocessen är LO-facken Byggnads och Elektrikernas blockad av det lettiska byggföretaget Lavals skolbygge i Vaxholm 2004.


 

EU-polis på svensk mark

Nästa år kommer ett förslag om hur polis från andra EU-länder ska kunna operera på svensk mark.

Regeringen tillsatte för ett sår sedan en utredning som ska granska frågan, och utredaren får nu ytterligare tre månader på sig och ska redovisa sina förslag den 31 mars 2011.