nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

1 Mars 2011 -  pdf_icon


EU attackerar löntagarna

Inom EU håller, i eurokrisen kölvatten, en norm på att etableras som ger överstatliga aktörer som EU-kommissionen och Europeiska Centralbanken [ECB] mandat att överpröva lönebildningen och begränsa utrymmet för arbetsmarknadens parter i medlemsstaterna. Kravet på sänkta minimilöner i Irland är bara ett exempel på hur fack och anställda körs över genom extremt brutala villkor i olika så kallade räddningspaket från EU [och IMF].

I det nya EU-systemet för budgetövervakning – den europeiska terminen – har EU-kommissionen redan visat sin ambition att försöka ta kontrollen över löner och arbetsvillkor i medlemsstaterna. I en första analys betonades att länder med bytesbalansunderskott måste försämra anställningstryggheten för tillsvidareanställda och se över möjligheterna att sänka arbetslöshetsersättningarna.

I reformeringen av den ekonomiska styrningen inom EU har kommissionen föreslagit att ett system för kontroll av makroekonomiska obalanser ska komplettera stabilitetspakten. Kommissionen ska följa hur indikatorer relaterade till konkurrenskraft – såsom priser och löner – utvecklas i EU-länderna. Förslaget ger kommissionen möjlighet att blanda sig i den nationella lönebildningen och ifrågasätta löneökningar som den tycker är för stora. Eftersom kommissionens anvisningar knyts till sanktionshot och endast kan stoppas av en kvalificerad majoritet i ministerrådet blir maktspråket gentemot arbetsmarknadens parter starkt.

Utvecklingen är en logisk konsekvens av EU:s valutaunion. När inte en nationell valuta eller penningpolitik kan fungera som stötdämpare vid ekonomiska kriser, måste arbetsmarknaden vara flexibel. Löntagarna tvingas betala för valutaunionens misslyckanden via dumpade löner och försämrade anställnings- och pensionsvillkor.

Gösta Torstensson

 

Gaddafiregimen – EU:s yttre gränsvakt

EU har beslutat att följa FN och införa sanktioner mot Libyen. Det kan liknas vid en omvändelse under galgen. EU-kommissionären Cecilia Malmström besökte i oktober förra året Libyen för att underteckna ett samarbetsdokument som syftar till att genomföra reformer [avregleringar] av den libyska sjukvården och ekonomin samt fördjupat samarbete rörande migrations- och asylfrågor.

EU-parlamentet antog i januari i år en rapport som uppmanar EU-kommissionen att fortsätta förhandlingarna med Libyen om ett så kallat ramavtal som bland annat omfattar fiske, energi, miljö, utbildning och asyl- och migrationsfrågor.

Det brittiska oljebolaget BP har nyligen skrivit under avtal om provborrningar vid Libyens kust. [Libyen tros ha en av de största oljereserverna i Afrika.] Frankrike undertecknade ett avtal om civil användning av kärnkraft 2008 och Italien ett vänskaps-, partnerskaps- och samarbetsavtal som syftar till att hålla borta flyktingar från Italiens kuster samma år.

Genom dessa och andra avtal har EU slagit vakt om sina nykoloniala intressen i Nordafrika samtidigt som den diktatoriska Gaddafiregimen intaget rollen att agera som yttre gränsvakt åt EU.

I Libyen uppehåller sig ungefär två miljoner afrikanska flyktingar. De har hopat sig de senaste åren på grund av avtalet mellan Libyen och Italien som ålägger libyska myndigheter att fånga in de flyktingar som i skrangliga farkoster försöker ta sig över Medelhavet till Italien.

En konsekvens av avtalen är drunknade flyktingar. I en avhandling om flyktingströmmen till Europa räknar man med att minst 30.000 flyktingar har omkommit i Medelhavet på tio år. De flyktingar som fångas in ute till havs sitter enligt FN:s flyktingorgan inspärrade i Libyen på obestämd tid under mycket svåra förhållanden, helt i strid med internationell rätt.

Eva-Britt Svensson
 


Polis får uppgifter om flygpassagerare

Flygbolagen ska bli skyldiga att lämna ut uppgifter om passagernas resor in och ut i EU. Målet är att bekämpa grova brott, enligt EU-kommissionen. Det förslag till EU-direktiv som EU-kommissionen lagt fram innebär att flygbolagen blir skyldiga att överföra de personuppgifter som finns i bokningssystemen till EU-ländernas brottsbekämpande myndigheterna. Uppgifterna får användas för att bekämpa terrorism, men också andra grova brott – om de ger minst tre års fängelse. Förslaget ska lämnas över till ministerrådet, medlemsländernas regeringar, och EU-parlamentet, och för att genomföra planerna krävas att rådet och parlamentet kan enas. EU-kommissionen bedömer att den politiska processen tar cirka två år.
 


Gränslös ökning av alkoholhandel

Alkoholen i Tyskland blir allt billigare i takt med att den svenska kronan stärks mot euron. Vissa varor i gränshandeln är bara hälften så dyra som på System-bolaget.

Maria Lamme, resesäljare på småländ-ska Ramkvilla Buss, berättar om stor efterfrågan på bussresor till Tyskland.

– En del bokar till och med tomsäten, de vill ha mer plats för det de handlar hem, säger hon till Dagens Nyheter.

Samtidigt som bussarna till de stora gränsbutikerna blir allt fler fyller privatpersoner upp sina egna bilar med billig alkohol.

– Folk kör med skåpbilar, släp och lätta lastbilar, konstaterar Anders Trägårdh, chef på gränsskyddsav-delningen i Malmö.

 

Tjänstedirektivet orsakar social dumpning

Det finns fortfarande en rad brister i handeln med tjänster över EU:s gränser, trots att tjänstedirektivet skulle ha varit infört för över ett år sedan. Det anser EU-parlamentet i ett betänkande utarbetat av Evelyne Gebhardt från den socialdemokratiska gruppen. EU-parlamentet uppmanar medlems-länderna att skynda på genomförandet av direktivet.

– Jag stödjer inte betänkandet, säger Eva-Britt Svensson, , EU-parlamentar-iker för Vänsterpartiet.

– Tjänstedirektivet orsakar social dumpning, särskilt efter Lavaldomen och andra antifackliga domar i EU-domstolen. Men de antifackliga domarna nämns inte i betänkandet, trots att de förändrat hela arbetsmark-nadspolitiken och försämrat löntagar-nas rättigheter.

 

Svensk kritik mot brister i EU-budget

En majoritet av EU-länderna vill ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 2009. Men Sverige har invändningar och lade vid det senaste mötet med finansministrarna ner sina röster tillsammans med Holland och Storbritannien.

Ett av skälen är att EU:s revisionsrätt för sextonde året i rad har hittat brister i hanteringen av EU-medlen, och det är förödande för trovärdigheten för EU:s budget som helhet, anser de tre länderna.

För att kommissionen ska beviljas ansvarsfrihet måste även parlamentet senare i vår ge klartecken.
 


Piloter kräver nya regler

De nya regler som EU:s flygmyndighet lade fram vid årsskiftet måste göras om helt kräver Svensk pilotförening.

– Måste europeiska flygresenärer förolyckas innan beslutsfattarna reagerar, undrar Gunnar Mandahl, ordförande i Svensk pilotförening. Pilotföreningen påpekar att förslaget går emot etablerad vetenskaplig kunskap om hur trötthet påverkar säkerheten och menar att trötta piloter är en viktig orsak i en stor del av flyghaverierna med dödlig utgång.

 

Sanktioner införs mot Nordkorea

Sverige, och övriga EU, inför handels-sanktioner mot Nordkorea. Sanktio-nerna avser köp och försäljning av krigsmateriel. Bakgrunden är två FN-resolutioner och ett EU-beslut om restriktiva åtgärder mot regimen i Nordkorea.

För att genomföra sanktionerna i Sverige krävs lagändringar. Regeringen

förslår därför förbud mot att köpa, importera eller transportera krigsmater-iel från Nordkorea. Förbudet gäller också försäljning och leveranser av militär utrustning från Sverige till Nordkorea.

De ekonomiska konsekvenserna av förslaget blir små. Handeln mellan Sverige och Nordkorea är redan i dag försumbar.

 

Sverige sämst på att investera i järnväg

En undersökning om järnvägstrafiken som riksdagens utredningstjänst [RUT] har gjort för Socialdemokraterna visar att Sverige utmärker sig inom EU med extremt låga investeringar i drift och underhåll samt reinvesteringar under perioden 2007 till 2013.
Under perioden utgör de svenska investeringarna 2,84 procent av BNP, medan genomsnittet är 5,74 procent för 18 undersökta länder i EU. Uppgifter saknas för Tjeckien, Danmark, Tysk-land, Grekland och Portugal.

Vad gäller nyinvesteringar ligger Sverige ungefär på genomsnittet för EU.

 

Svenskt nej till fiskeavtal med Marocko

Den 21 februari gav EU:s fiskeministrar mandat till EU-kommissionen att inleda förhandlingar om en förlängning av fiskeavtalet med Marocko på ett år. Sverige, Danmark och Storbritannien röstade nej med motiveringen att avtalet inte har bevisats gynna den västsahariska befolkningen och att det därmed bryter mot folkrätten.

Finland och Tyskland lade ner sina röster, men det räckte inte för att mandatet skulle stoppas. Minst ett mellanstort land till hade behövt säga nej. Enligt uppgift hade Holland tidigare visat sig villigt att gå på Sveriges linje, men så blev det alltså inte.

Beslutet innebär att kommissionen nu kan börja förhandlingar med Marocko om att avtalet, som löpte ut den 27 februari, ska gälla ett år till. Europeiska fiskare kan dock fortsatt fiska utanför Marockos och Väst-saharas kust även efter den 27 februari trots att förhandlingarna just ska inledas, tack vare en övergångsbestämmelse.