nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

15 november 2011 -  pdf_icon

 

 

Eukrati i stället för folkstyre

Mindre än en vecka efter EU-toppmötet den 26-27 oktober i Bryssel meddelade Greklands premiärminister Giorgos Papandreou överraskande att landet ska folkomrösta om det av EU och IMF krävda åtstramningspaketet. Bland annat hade den grekiska regeringen lovat att löneavtal i det privata näringslivet ska rivas upp och att tiotusentals jobb i den offentliga sektorn ska skäras ned.

Besluten är så långtgående att den grekiska befolkningen måste få ta ställning, förklarade Papandreou i en parlamentsdebatt och lovade att resultatet av folkomröstningen kommer att betraktas som bindande för regeringen.

Om det grekiska folket inte vill ha stödpaketet så kommer det inte att godkännas, fastslog han. Folkomröstningsutspelet var ett försök av Giorgos Papandreou att möta protesterna mot åtstramningspolitiken med ett ultimatum till grekiska folket om att alternativet var kaos där Grekland skulle kastas ut ur eurozonen och bli totalt bankrutt.

Beslutet att låta grekerna rösta om regeringens drakoniska stålbadspaket sände chockvågor bland marknadskrafterna i eurozonen . En direkt motreaktion blev av EU och IMF stoppade utbetalningen av 8 miljarder euro till Grekland. Några dagar senare, i samband med G20-mötet i Cannes, kallades Giorgos Papandreou till ett möte med Frankrikes president Nicholas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, EU-kommissio-nens ordförande José Manuel Barroso, Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy, Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska centralbankens chef Mario Draghi och Internationella valutafondens chef Christine Lagarde.

Vi gjorde klart för honom att hans agerande var illojalt, meddelade Jean-Claude Juncker efteråt.

Beskedet till Papandreou var brutalt. En folkomröstning skulle inte handla om räddningspaketet, utan om Greklands fortsatta medlemskap i valutaunionen. För Tyskland och Frankrike är det viktigare att rädda euron än Grekland. Inte en euro skulle betalas ut från EU och IMF förrän folkomröstningen var avklarad – eller ännu hellre avblåst.

Papandreou tvingades till underkastelse för att sedan kasta in handduken. I stället för folkomröstning får grekerna nu en före detta bankchef till premiärminister. Den tidigare vice ECB-chefen Loukas Papademos ska leda en koalitionsregering med socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati samt det nationalistiska högerpartiet Laos [som för första gången sedan av slutet på militär-diktaturen 1974 rycker in i regeringen]. Den förre E U-kommissionären Stavros Dimas blir ny utrikesminister. EU-teknokraterna Loukas Papademos och Stavros Dimas är kanske rätt män på rätt plats. Den grekiska regeringens roll är sedan en tid tillbaka inte att göra vad folket vill, utan att administrera de beslut som tas av EU, ECB och IMF. Samtidigt skärper EU kontrollen över Grekland och kräver att den avgående premiärministern Giorgos Papandreou, oppositionsledaren Antonis Samaras, den blivande premiärministern Loukas Papademos samt centralbankschefen Giorgos Proupolos skriftligen försäkrar att de står bakom stålbadspolitiken. Dessutom vill Angela Merkel och Nicholas Sarkozy ersätta EU:s regelbundna inspektionsresor med permanent närvaro i Aten av budgetkontrollanter från Bryssel.

Eukrati i stället för folkstyre. Demokratiskt fattade beslut i medlemsländerna kan och ska överprövas för eurons [först och främst Tysklands och Frank-rikes] bästa. Det är EU i ett nötskal.

 

Gösta  Torstensson

 

 

EU- sanktioner utökas mot Syrien

EU:s utrikesministrar utökar sanktionerna mot Syrien och inleder ett samarbeta med Arabförbundet för att isolera den syriska regimen. De ekonomiska sanktionerna med oljeembargot skärps genom att Europeiska investeringsbanken stoppar sin lån till landet. Och det politiska trycket ökas genom att ytterligare 18 ledande personer får sina tillgångar frusna och utsätts för reseförbud.

 

EU-avtal  med  Ukraina  färdigt

EU:s omfattande frihandelsavtal med Ukraina är nu färdigförhandlat, konstaterade handelskommissionären Karel de Gucht efter samtal med Ukrainas biträdande premiärminister Andrij Kljujev. Politiskt blockeras dock avtalet av EU:s missnöje med rättsprocessen mot Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko.

 

EU djupt oeniga om transaktionsskatt

EU:s finansministrar har diskuterat frågan om en skatt på finanstransaktioner. Finansminister Anders Borg som varnade för att skatten skulle slå mot tillväxten och att handlarnas skulle flytta bort från EU så länge stora finansmarknader som USA och Kina inte är med i båten.

– Låt oss begrava den här idén, sade Storbritanniens finansminister Georg Osborn.

Bakom förslaget står Tyskland, Frank-rike, Spanien, Finland, Belgien, Slovenien och Grekland. Resten av EU-länderna är skeptiska eller klarar motståndare. För att få igenom förslaget krävs enhälligt beslut.

 

Island  höjer  räntan

Islands centralbank höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till 4,75 procent. Skälet är, enligt banken, att den ekonomiska återhämtningen i landet fortsätter trots oron i omvärlden och den ökade osäkerheten om skuldkrisen i Europa. Centralbanken bedömer att inflationen kommer att bli något lägre kommande kvartal som ett resultat av en starkare isländsk krona. Inflationen ligger dock mer än dubbelt så högt som bankens inflationsmål på 2,5 procent.

 

Regeringen lovar hårdare kontroll

Från och med nästa år ska Skatteverket och Migrationsverket börja samköra sina register för att kunna avslöja arbetsgivare som utnyttjar reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

– Migrationsverket måste bli bättre på att komma till rätta med missförhållanden, säger migrationsminister Tobias Billström.

 

CIA-flyg  över  Grönland  utreds

Efter mycket stark press från självstyrelseregeringen på Grönland genomförs nu, med kolonialmakten Danmarks goda minne, en utredning om huruvida CIA-plan flugit över Grönland i samband med hemliga fångtransporter och om den danska regeringen i så fall givit sitt tillstånd. Utredningen ska vara klar i maj nästa år. Det grönländska intresset för frågan väcktes efter avslöjanden från Wikileaks.

 

EU-system mot terror kan bli dyrt

EU har planer på att bygga upp ett eget system för att spåra finansiering av terrorism, efter modell av den amerikanska motsvarigheten. Frågan togs upp för en första sondering när EU:s justitieministrar möttes i Luxemburg nyligen.

Eftersom det ännu inte finns något slutligt förslag från EU-kommissionen är den svenska regeringen avvaktande till planerna.

Ett förslag från EU-kommissionen väntas i början av 2012.

Mycket pekar på att EU-systemet blir dyrt och regeringen kommer att noga granska om kostnaderna väger upp nyttan med förslaget, enligt regeringens redovisning till riksdagen.

 

 

Olaf återkrävde 68 miljoner euro

Olaf, EU:s byrå för bedrägeribekämpning, återkrävde 68 miljoner euro under förra året. Det framgår av Olafs rapport för 2010.

Störst belopp krävdes åter från EU:s strukturfonder och från jordbrukspolitiken.

Som en följd av Olafs utredningar dömde nationella domstolar inom unionen ut fängelsestraff på sammanlagt 125 år och närmare 1,5 miljarder euro i böter.

 

EU värnar fri rörlighet för hästar

Det kommer därför att införas ett krav på ridsportsorganisationerna från och med årsskiftet att meddela Jordbruksverket vilka tävlingar som ska vara slutna för svenska hästar, enligt ett lagförslag från regeringen.

Enligt EU:s princip om icke-diskriminering ska alla unionens hästar ha tillträde till alla tävlingar.

 

Rödgröna  för  finansskatt  i  EU

Regeringen håller fast vid kritiken mot en skatt på finanstransaktioner inom EU. Regeringen är skeptisk till en skatt på EU-nivå. Om transaktionsskatten införs över hela världen är Sverige berett att lyssna. Problemet är enligt regeringen att tunga länder i G20-gruppen, som USA, har avfärdat planerna.

 

Men de rödgröna oppositionspartierna anser att Sverige ska se positivt på en europeisk finansskatt. Det framgick vid ett möte i riksdagens EU-nämnd.

 

 

Inget förslag om gårdsförsäljning

Det skulle vara ”väldigt svårt” att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, enligt folkhälsominister Maria Larsson [kd]. Regeringen är splittrad i synen på om tillverkare av sprit, vin och öl ska få sälja sina produkter på tillverkningsstället. Ja till förslaget säger Moderaterna och Centerpartiet, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna är emot.

 

En statlig utredning har konstaterat att Svenska hästtävlingar som är stängda för hästar från andra EU-länder måste finnas listade på Internet, efter påtryckningar från EU-kommissionen.