nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

1 september 2011 -  pdf_icon

 

 

”EU splittrat om Palestina”

När FN:s generalförsamling möts i New York den 20 september har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som mål att Palestina blir en erkänd stat av FN. Men EU är splittrat. Medan fredsförhandlingarna med Israel hamnat i frysboxen driver den palestinska myndigheten under president Mahmoud Abbas frågan om ett erkännande i FN. Det sker parallellt med pågående försoningsprocess mellan Hamas, som styr i Gaza, och Fatah, som styr på Västbanken. Palestiniernas diplomatiska offensiv syftar i första hand till att bli fullvärdiga medlemmar av FN. I andra hand vill president Abbas se ett erkännande av Palestina som en stat utan medlemskapi FN.

– Vi vill förändra spelreglerna. Det är viktigt att gå tillbaka till förhandlings- bordet i en stärkt position, sade palestiniernas förre FN-representant Nasser al-Qudwa när Svenska Dagbla- dets reporter träffade honom i juni.

EU är [som vanligt] splittrat. Frankrikes president Nicolas Sarkozy uppmanade nyligen till ett erkännande så snart som möjligt, medan Tyskland och andra EU- länder säger benhårt nej.

– Det är viktigt att EU agerar gemen- samt. Vår auktoritet ökar om vi kan tala med en rösta, sade Tysklands utrikes- minister Guido Westerwelle, på en presskonferens efter att EU:s utrikes- ministrar träffades i Sopot i Polen den 2 september.

Frågan om ett erkännande av Palestina stod högt upp på EU -utrikesministrarnas informella dagordning. Men resultatet blev klent eftersom de 27 medlemsländerna drar åt olika håll. EU:s utrikeschef Catherine Ashton fick i uppdrag av utrikesministrarna att fortsätta ansträngningarna med att få det palestinska ledarskapet att inte kräva en FN-omröstning om att bli erkända som en självständig stat.

– Jag har nyligen träffat det palestinska ledarskapet, Israels premiärminister och Jordaniens kung. Mitt mål är att vi ska kunna nå ett avtal, och EU:s gemen- samma mål är en tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser, sade Ashton efter utrikesministermötet i
Polen.

EU:s utrikeschef trycker på för att få de palestinska ledarna att nöja sig med att begära att få observatörsstatus, som
”non member state”. Ashton hoppas få samtliga EU-länder att stödja ett sådant krav.

Ett sådant förslag kan antas av FN:s generalförsamling, medan ett förslag om statserkännande också måste godkännas av säkerhetsrådet. Och det är redan klart att åtminstone USA kommer att lägga in sitt veto mot detta. Men även om palestinierna skulle nöja sig med en omröstning om observatörsstatus i FN visade diskussionerna på mötet i Sopot att det är osäkert om EU kan hålla samman. Svenska regeringen har ännu inte tagit ställning hur den ska rösta i FN, medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet krävt att Sverige ska rösta ja till att erkänna Palestina som själv- ständig stat.

Gösta Torstensson
 


Hemlig existrategi för Grekland?

Nationalekonomen Stefan de Vylder är helt övertygad om att Grekland kom- mer att lämna euron på ett eller annat sätt.
– På kort sikt är det en fruktansvärd smäll, på medellång sikt nödvändigt. Det kommer att ske, det här är helt ohållbart, säger Stefan de Vylder till Svenska Dagbladet.
– Många hoppas kunna rädda Grek- land. Det är ju ofantligt mycket politisk prestige investerad.
Men Stefan de Vylder hoppas att det finns en hemlig exitstrategi som över- raskar oss alla så att vi slipper den värsta turbulensen.
Han jämför konsekvenserna av att Grekland frigörs från euron med vad som hänt på Island. Ett dramatiskt fall för valutan gav en stor skuldplåga, samtidigt som ekonomin fick ny kraft.
– Island har nu lägre arbetslöshet än EU och hygglig tillväxt.

Gösta Torstensson
 


EU-parlamentet vill öka handeln med Palestina

EU-parlamentet ska ställa sig bakom ett handelsavtal mellan EU och den palestinska myndigheten på Väst- banken och Gaza, enligt parlamentets utskott för internationell handel.

Enligt planerna ska avtalet börja gälla i början 2012 och sträcka sig över tio år. Avtalet innebär att palestinska jord- bruksprodukter och fisk ska kunna
säljas tullfritt inom hela EU.

EU-parlamentet ska rösta om utskottets förslag vid mötet i Strasbourg 26-29 september.
 


Nordeuropeisk valutaunion?

LO-tidningen [2 september] rapporterar att Hans- Olaf Henkel, före detta ordförande för Tysklands näringslivs- förbund, i debattartikel förespråkar att Finland, Holland, Tyskland och Öster- rike lämnar EMU och skapar en ny nordeuropeisk valutaunion, dit även icke-euroländer med liknande ekonomier kan ansluta sig.
 


Spanien stoppar rumänska arbetare

Spanien har fått EU-kommissionens godkännande att hindra rumänska medborgare från att söka arbete i landet på grund av den svåra ekono- miska krisen och höga arbetslösheten. Spanien har en arbetslöshet på runt 21 procent – mer än dubbelt så mycket som genomsnittet i unionen – och arbetskraftsinvandringen från Rumänien har under de senaste åren varit omfattande.
EU-kommissionens godkännande sträcker sig till den 1 januari 2013, då Spanien återigen måste öppna sina gränser. Undantaget från den fria rörligheten för arbetskraft kunde beviljas eftersom Rumänien bara varit medlem i EU sedan 2007. Äldre medlemsländer har möjlighet att
ansöka om restriktioner gentemot nyare upp till sju år efter deras inträde i unionen.
 


V lägger EU-utträdet i malpåse

Vänsterpartiet lägger kravet på utträde ur EU i malpåse. Första helgen i september samlades V-ombud från hela landet i Göteborg för en tvådagars konferens om en ny EU-politik. Konfe-
rensen ska tjäna som startskott för debatten om förändringen av parti- programmet som ska beslutas av kongressen i januari.
Enligt programutkastet ska V inte längre aktivt propagera för att Sverige ska lämna EU, men parollen överges inte helt. Om försöken ”att vrida utveck- lingen åt vänster” i unionen misslyckas kan det bli aktuellt att ”aktivt lyfta
kravet på utträde” igen, heter det.
 


Nytt eurostöd kräver lagändring

I eurokrisens spår krävs en ändring i lagen om Sveriges EU-anslutning. Europeiska rådet har beslutat att den europeiska stabilitetsmekanismen, ESM, ska ersätta den europeiska finansiella stabiliseringsmekanismen, EFSM, och den europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten, EFSF. Reger- ingen har tagit fram ett lagförslag med den ändringen, ESM ska kunna ge stöd [på hårda villkor och till hög ränta] till euroländer efter juni 2013.
 


Sverige utökas med tolv sjömil

Sverige ska växa till havs. Regeringen har bestämt att inrätta en zon utanför territorialgränsen, där Sverige får jurisdiktion inom bland annat tull, invandring och skydd av historiska fynd. En FN-konvention ger stater möjlighet att inrätta en sådan angräns- ande zon.

Territorialgränsen går tolv sjömil utanför kusten. Den angränsande zonen ska sträcka sig högst 24 sjömil ut. En utredning ska ta fram förslag till den
nya zonen och också se över gränserna till havs.

Utredningen ska vara klar den 31 december 2013.
 


Kommer euron att kollapsa?

I en artikel i polska tidningen Gazeta Wyborcza [29 augusti] varnar Polens finansminister Jacek Rostowski för en förestående ”kollaps” av euron. Om inte Tyskland vill rädda euron till ”vilket pris som helst” borde EU förbereda en styckning av den gemensamma valutan, anser han.

Rostowski, som under innevarande halvår är ordförande i EU:s Ekofinråd, anklagar länderna i norra EU för ”bristande solidaritet” och länderna i
söder för oansvarig finanspolitik. Polen tänker inte gå med i valutaunionen innan den klarar en ”jordbävning”, förklarar han.
 


Obligatorisk nödbroms på tunga fordon

När EU skärper säkerhetskraven på tunga fordon föreslås obligatorisk nödbroms och andra tekniska system. Notan får de som köper lastbilar och bussar stå för.

– Det handlar om betydande belopp, säger Urban Wass som ansvarar för säkerheten på AB Volvo.

Exakt hur reglerna ska se ut väntas vara klart vid årsskiftet och kraven ska gälla nya fordon från november 2013 och för hela fordonsparken två år senare.
 


Registerkoll ska hindrapedofiler

Den som döms för sexbrott mot barn får svårare att dölja detta när personen söker jobb i ett annat EU-land. Det blir effekten av de EU-regler som Sverige ska införa nästa år.

Riksdagen gav redan 2008 klartecken till EU:s rambeslut som ska underlätta utbytet av information ur kriminal- registren och ge länderna information om fällande domar mot egna med- borgare i ett annat EU-land. Dessutom ska brott som har begåtts i andra EU- länder finnas med på de utdrag ur brottsregister som krävs för att få arbeta med barn.
 


Regelråd ska förklara effekter

Över hälften av svenska företags administrativa kostnader beror på lagstiftning på EU-nivå. Att granska konsekvenserna för svenska företag av förslag från EU blir därför en av uppgifterna för Regelrådet, när reger- ingen förtydligar och utvecklar dess uppdrag.

Regelrådet är en statlig kommitté fristående till regeringen och förvaltningsmyndigheterna som gran- skar effekterna av förslag och regel- förändringar, i syfte att förenkla för företagen. Regeringen har tidigare förlängt rådets uppdrag till utgången av 2014.