nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

15 mars 2012 -  pdf_icon

 

Sverige säljer krig och stöder diktaturer

I Sverige är det i princip förbjudet att sälja vapen. Ändå är vi världens sjunde största vapenexportör. Per capita är vi störst. Förra året exporterade Sverige krigsmateriel för 13,9 miljarder kronor.

Detta är möjligt därför regeringen gör fler och fler undantag från det principiella exportförbudet, under senare år till exempel att export till medlemsstater i EU tillåts villkorslöst.

Saudiarabien, en av de mest brutala diktaturerna i världen, får i dag köpa krigsmateriel för hela 2,9 miljarder kronor, en summa som motsvarar en femtedel av hela den svenska vapenexporten.

I november 2005 slöt den dåvarande socialdemokratiska regeringen ett avtal med den saudiska diktaturen om ”underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar”. Avtalet förlängdes 2010 av den borgerliga regeringen [trots motstånd från Folkpartiet och Kristdemokraterna].

Nu har Sveriges Radio avslöjat att Försvarsdepartementet godkänt ett hemligt projekt för att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik. Enligt uppgifter till Sveriges Radio startade företrädare för den svenska myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, ett ”privat” bulvanbolag för att kunna genomföra det kontroversiella projektet.

I Saudiarabien är det är inte tillåtet att offentligt kritisera islam eller kungafamiljen, politiska partier och fackföreningar är förbjudna och demonstrationer är olagliga. Kvinnor får inte rösta, ha egendom eller köra bil. Kroppslig bestraffning i form av piskning och amputering utdöms och dödsstraff utförs offentligt. Som regel sker avrättningarna i form av halshuggning för män och arkebusering för kvinnor. Saudiarabien är dessutom en fristad för gamla tyranner – hit flydde Tunisiens envåldshärskare Ben Ali med det guld han roffat åt sig från sina undersåtar.

”Den arabiska våren är ett fantastiskt uttryck för människors frihetslidelse. En människors kamp för frihet, demokrati och rättfärdighet. En kamp Sverige gett och fortsatt ger vårt stöd.” Så inledde statsminister Fredrik Reinfeldt sin regeringsförklaring den 15 september 2011. Sex månader tidigare hade saudiska stridsfordon rullat in i den lilla öststaten Bahrain i Persiska viken och bokstavligen krossat demokratirörelsen där.

Bakom vapenexporten finns det sedan gammalt en försvarsindustriell pakt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Stefan Löfven, Socialdemokraternas nye partiledare, är en av de bästa vännerna till den svenska – till stora delar utlandsägda – försvarsindustrin. Ett exempel som Löfvens roll som vapenlobbyist är att han hösten 2009 ledde ett propagandaseminarium i riksdagen rörande försvarsindustrins betydelse.

Våra politiker, inte minst Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, pratar fred och demokrati, men säljer krig och stöder diktaturer.

Gösta Torstensson

 

EU-propaganda om yttre fiender

För att stärka den ”europeiska identiteten” massproducerar EU-kommissionen korta propagandafilmer som bland annat förmedlas via Internet.

Ett av EU-kommissionens senaste alster har väckt sådana motreaktioner att filmen kasserats.

Den korta filmen inleds förledande suggestivt. En ung vit kvinna går in i en tom hangar. Det droppar olycksbådande från taken och plötsligt angrips hon från tre håll; en kines, en arab och en svart man hoppar fram, sparkar och drar sina svärd.

Kvinnan tar ett djupt andetag. Sedan förvandlas hon till en ring av gula stjärnor som sluts kring angriparna. Därefter rullar eftertexten: Ju fler vi, desto starkare är vi.

Filmen avslöjar det reaktionära tänkande som ligger till grund för uppbygget av den europeiska unionen.

Gösta Torstensson

 

Spanien pressas för att ge efter för budgetkrav

Om inte premiärminister Marino Rajoy ger efter för påtryckningarna från Bryssel och lovar att pressa det spanska budgetunderskottet hotar EU-kommissionen Spanien med sanktioner.

2011 var Spaniens budget kraftigt underbalanserad, med ett gap, enligt den regeringens siffror, på 8,5 procent mellan intäkter och utgifter. Rajoy är redo att försöka banta ned underskottet till 5,8 procent, vilket skulle innebära nedskärningar på 15 miljarder euro.

Men det är enligt EU-kommissionen inte tillräckligt och hotar nu Spanien med sanktioner, i första hand på böter på cirka två miljarder euro, till 4,4 procent under 2012 och till 3 procent under 2013.

 

Venizelos väntas bli ny socialistledare i Grekland

Greklands finansminister Evangelos Venizelos ser ut att bli den ende kandidaten till posten som socialistpartiet Pasoks ledare.

Den 54-årige Venizelos väntas formellt bli vald till partiordförande i en intern landsomfattande omröstning söndagen den 18 mars, uppger tv-bolaet Net.

 

Gemensamt flyktingprogram i EU

EU:s ministerråd fattade den 8 mars beslut om att införa ett gemensamt vidarebosättningsprogram för kvotflyktingar i EU. Det ska bli lättare för medlemsstaterna att söka medel för att bygga upp verksamheter som möjliggör mottagandet av fler kvotflyktingar.

– Det är ett sätt att visa solidaritet med de stater som bär det största ansvaret för utsatta människor på sina axlar, säger migrationsminister Tobias Billström [m] till TT.

 

EU sluter upp bakom Storbritannien

EU, som en gång bildades av avdankade kolonialmakter, stödjer nu kolonialmakten Storbritannien i en konflikt där Argentina nekat två brittiska båtar att angöra hamnen i den argentinska staden Ushuaia.

Storbritannien och Argentina befinner sig i en långvarig förveckling om ögruppen Las Malvinas [Falklandsöarna]. 1982 utkämpade de två länderna ett krig om öarna, som Storbritannien under ledning av Margret Thatcher vann.

Argentina protesterar mot att Storbritannien sänt örlogsfartyg till farvattnen runt öarna. EU-kommissionen protesterar, genom sin talesman John Clancy, nu formellt mot Argentina på grund av landets vägran att låta fartygen gå i hamn.

EU agerar efter att Storbritannien bett EU att protestera. Därmed har EU:s medlemsländer, också Sverige, dragits in i försvaret av vad som återstår av det en gång så mäktiga brittiska imperiet.

 

Ungern får gult kort från Bryssel

Ungern riskerar att få gult kort av EU:s finansministrar för sitt budgetunderskott och stora stödpengar kan dras in om landet inte minskar underskottet.

Ungern har sedan de blev medlemmar 2004 inte följt EU:s regler om tillåtet budgetunderskott. Sommaren 2009 krävde ministerrådet att Ungern skulle ta tag i sina allt förstora underskott, men Ungern gjorde för lite menar EU-kommissionen som nu föreslår att landets ska straffas med indraget EU-stöd på 4,4 miljarder svenska kronor. När finansministrarna träffas i mitten av mars kommer fråga upp till beslut.

– Det är rimligt att vi tar ett gult kort mot Ungern. Om de inte före 2012 års utgång vidtar åtgärder så suspenderar man sammanhållningsmedlen, sade finansminister Anders Borg på fredagen.

 

Ökat motstånd mot euron bland småföretagare

Sveriges småföretagare är motståndare till euron. En färsk opinionsmätning, utförd av SEB:s eurobarometer, visar att bara 26 procent vill ha euron och att 55 procent är emot. Resten har ingen uppfattning.

Det är en rekordlåg siffra i stödet för euron i barometern som har genomförts kontinuerligt sedan sommaren 2006. Som mest var stödet för euron uppe i 67 procent, i början av 2008 [dvs. före den pågående eurokrisen].

Allra mest negativa är kvinnliga företagare, här är bara 17 procent för euron, bland män vill 30 procent ha euron. Geografiskt återfinns flest motståndare i norr. I Skåne är stödet starkast, 32 procent vill ha euron.

I undersökningen har drygt 1.400 företagare tillfrågats under perioden 7-10 februari.

 

Exporten ökar i Tyskland

Tysklands handelsbalans visade ett överskott på 13,1 miljarder euro i januari. Det kan jämföras med ett överskott på oreviderade 12,9 miljarder euro föregående månad.
Analytiker hade räknat med ett överskott på 13,0 miljarder euro, enligt en sammanställning från Bloomberg News. Exporten steg 2,3 procent och importen steg 2,4 procent jämfört med föregående månad.

 

EU skärper sanktionerna mot Iran

Iran kommer att tillåta inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA att inspektera den militära anläggningen Rachin, rapporterar den iranska nyhetsbyrån ISNA. IAEA misstänker att anläggningen används för att utveckla högexplosiva sprängsatser för kärnvapenstridsspetsar. Iran hävdar att landet enbart har civila avsikter med sitt kärnenergiprogram.

På grund av misstron mot Irans kärntekniska program ska WU denna sommar införa embargo av iranska oljeprodukter samt frysa den iranska centralbankens tillgångar i EU.

 

Wilders i kampanj mot östeuropéer

Det holländska och främlingsfientliga Frihetspartiet, som leds av Geert Wilders, har lanserat en hemsida där medborgare kan lämna in klagomål vad gäller migranter från Central- och Östeuropa: ”Har du förlorat ditt jobb till en polack, bulgar, rumän eller annan östeuropé? Vi vill veta.”
Frihetspartiet hävdar, enligt Dutch News, att initiativet tagits för att uppmärksamma problem vad gäller ”brottslighet, alkoholism, drogmissbruk, bristande sophantering och prostitution”.