nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

01 april 2013 -  pdf_icon

 

Isländskt parti vill bryta förhandlingarna med EU

Islands konservativa Självständighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), landets överlägset största parti enligt opinionsundersökningarna (32-39 procent), bekräftade sin tidigare hållning på sin nationella kongress nyligen att medlemskapsförhandlingarna med EU ska avbrytas. Partiet slog också fast att det för att en ny ansökan ska göras till EU måste det finnas en absolut majoritet för EU-medlemskap och att det ska bekräftas in en särskild folkomröstning. Ordföranden för Självständighetspartiet, Bjarni Benediktsson, underströk att denna politiska hållning inte förpliktigar partiet att hålla en sådan folkomröstning och på så sätt aktualisera frågan igen. Partiet protesterade också mot inblandningen från EU-delegationen i Island i den inhemska diskussionen om EU-medlemskap och partiet beslöt att EU Info Centres i huvudstaden Reykjavik och i den nordliga staden Akureyri ska stängas.

Självständighetspartiet förväntas av de flesta att bli det ledande partiet i nästa regering efter de allmänna valen på Island i slutet av april. Tidigare har det Progressiva partiet (Framsóknarflokkurinn), vilket har fått ökat stöd i de senaste opinionsmätningarna (15-20 procent), har beslutat om en liknande hållning vad gäller medlemskapsförhandlingarna med EU på sin nationella kongress för ett par veckor sedan.

Två-tredjedelar har varit emot att gå med i EU enligt varje opinionsmätning som gjort på Islands sedan sommaren 2009. Enligt den senaste mätningen, som publicerades den 14 februari, är 63,3 procent emot medan 24,2 procent är för medlemskap i EU.

Gösta Torstensson

 


Uteslutna SD-toppar vill satsa på ”Europa”

Nyligen uteslöt Sverigedemokraterna 12 medlemmar, varav Patrik Ehn och Daniel Rondslätt från Göteborg är de enda vars namn offentliggjorts. Vad gäller Patrik Ehn, som till nu varit partiets gruppledare i Västra Götalands landsting och även sitter i Göteborgs kommunfullmäktige, skriver SD:s partistyrelse i ett pressmeddelande: ”Uteslutningen grundar sig i att partistyrelsen gjort en samlad bedömning av Ehns bakgrund i nazistiska och extremistiska organisationer i kombination med en lång rad uttalanden och händelser.”

För SD-ledningen handlar uteslutningarna om att man försöker mörka sin egen rasistiska bakgrund, för att kunna attrahera socialkonservativa väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna i nästa års val till EU-parlamentet och kommun-, landsting- och riksdagsvalet.

Patrik Ehn har uppmanats att lämna sina kommunala och regionala förtroendeuppdrag, men han kommer att sitta kvar med motiveringen att han vill ha en ”plattform” för att sikta på ”Europanivå”.

Ehn vill inte säga mer om hur hans planer ser ut, men anser att SD:s ledning visat svagt intresse för ”Europafrågor”. Han nämner ungdomsförbundet SDU:s kontakter med österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang som goda exempel. ”De har en helt annan världsvana än partiledningen”, säger Patrik Ehn om SDU:s ledning till Dagens Nyheter.

Gösta Torstensson

 

Protester mot EU-toppmötet i Bryssel

I samband med det senaste EU-toppmötet i Bryssel ockuperade aktivister från hela Europa EU-kommissionens generaldirektorat för ekonomi och finans i protest mot åtstramningspolitiken i Europa, som enligt arrangörerna lämnar flera tusen invånare utan riktig sjukvård och berövar miljoner människor deras livsuppehälle. Tidigare samma dag samlades tusentals fackliga aktivister till en demonstration utanför EU-toppmötet i centrala Bryssel.

 

Fler svenskar vill lämna EU

44 procent av de tillfrågade svenskarna i en färsk opinionsundersökning skulle rösta nej till EU medan 41 procent är positiva till ett medlemskap.

I undersökningen skulle en större del av invånarna i Sverige, Storbritannien och Norge säga nej till ett medlemskap i EU om det vore val i dag än som skulle säga ja.

I Tyskland, Danmark, Finland och Frankrike är fler positiva än negativa till ett medlemskap. Undersökningen har genomförts av opinionsinstitutet YouGov. Under perioden 21 februari – 4 mars 2013 har sammanlagt 7.613 riksrepresentativa onlineintervjuer genomförts med kvinnor och män 18 år och äldre.

 

Städare utnyttjades i Danmark

3.000 kronor svart. Det var vad rumänska städare fick i månadslön av ett väletablerat städbolag på Själland. Nu har fyra personer gripits, misstänkta för människohandel, bedrägeri och skattebrott. Rumänerna har fått bo på en balkong och utnyttjandet har skett i över tre år.

 

Spanskt underskott över budgetmålet

Spaniens budgetunderskott beräknas hamna på 6,7 procent av BNP 2013, enligt det krisdrabbade landets premiärminister Mariano Rajoy.

Spaniens regering har tidigare under krisen visavi EU åtagit sig att få ned underskottet till 4,5 procent 3013 och 2,8 procent 2014. Enligt EU:s stabilitetspakt från 1997 får budgetunderskott inte överstiga 3 procent av BNP och enligt euroländernas finanspakt, som trädde i kraft vid årsskiftet, får det ”strukturella” budgetunderskottet, dvs. den del som anses inte bero på konjunkturen, får inte överstiga 0,5 procent av BNP.

 

Fler föds utom äktenskap i EU-länderna

Nästan 40 procent av alla barn i EU-länderna föds utom äktenskap, visar EU-statistik. Estland, som toppar statistiken, är det nästan tre av fem barn. Efter Estland kommer Slovenien, Frankrike och på fjärde plats Sverige. Här föds 54,3 procent av barnen utanför äktenskap.

1990 – när EU hade betydligt färre medlemsländer än i dag – var det 17,4 procent som föddes utanför äktenskap, mot 39,5 procent 2011, enligt statistikbyrån Eurostat.

 

Dansk Folkeparti och Socialdemokraterna lika stora

Den danska gratistidningen Metroxpress senaste mätning innebär ytterligare nedslående siffror för statsminister Helle Thorning-Schmidt och Socialdemokraterna: För första gången är S och Danskt Folkeparti, DF, lika stora med 17,2 respektive 17,4 procent av väljarstödet.

Mätningen är ett hårt slag för statsministern som nyligen lade fram en ”tillväxtplan” med en rad besparingar, bland annat när det gäller studiestöd och annan kontanthjälp till unga. Satt besparingarna ska användas för att sänka bolagsskatten lär knappast ha hjälpt Socialdemokraterna.

 

EU stoppar Ryanairs köp av Aer Lingus

EU-kommissionen stoppar flygbolaget Ryanairs köp av den irländska konkurrenten Aer Lingus.

Skulle Ryanair få slutföra sitt bud, värderat till 5,8 miljarder svenska kronor, skulle det troligen leda till högre priser på flygresor både för irländare och andra européer, enligt EU-kommissionären Joaquin Almunia. Ryanair planerar att överklaga beslutet till domstol.

 

Ny regering i Slovenien

Sloveniens nya och första kvinnliga premiärminister Alenka Bratusek fick den 20 mars parlamentets godkännande av sin regering. Hon fick uppdraget att bilda regering sedan den konservativa regeringen förlorat sitt stöd i parlamentet efter en korruptionsskandal.

Den nya koalitionsregeringen består av fyra partier som kontrollerar 49 av parlamentets 90 mandat.

Bratuseks målsättning är att åstadkomma ekonomisk återhämtning, rädda landets krisande banker och undvika ett ”internationellt stödpaket”.

 

Osämja inom EU om jordbruksreform

Tuffa diskussioner väntar när EU:s jordbruksministrar ska enas om en ny förhandlingslinje om EU:s nya jordbrukspolitik.

I samband med ett ministerrådsmöte i mitt av mars satt varje lands minister i enskilt samtal med ordförandelandet Irland för att hitta kompromissmöjligheter. Och det är inte enkelt. ”Vi kanske inte kan nå ned till något som är perfekt – men som vi kan leva med”, sade den irländske jordbruksministern Simon Coveney.

Förslaget till ny överstatlig jordbrukspolitik har tröskats sedan 2011.

 

”Riksdagen vilseleddes om Afghanistankriget"

Regeringen Reinfeldt, med Nato-kramaren Carl Bildt som utrikesminister, var aldrig tydlig med att den svenska Afghanistanstyrkans uppdrag förändrades till upprorsbekämpning 2010. Därför vilseleddes riksdagen när styrkans mandat förlängdes. Det hävdar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, i en ny bok.

Om man inte skriver som det är i en proposition, hur mycket mer vilsele-dande kan man vara, säger Agrell. Den internationella styrkan Isaf, International Security Assistance Force, där svenskarna ingår, leds sedan 2003 av Nato. Detta innebar Natos första utplacering utanför Europa och USA. efter 2009 övergick Isaf-styrkans mandat till upprorsbekämpning.