nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

15  februari 2013 -  pdf_icon

 

Det är inte hästen som är skandalen i lasagnen

 

Den senaste köttskandalen är fryst lasagne från Findus som visat sig innehålla rumänskt hästkött. Så kan det bli på EU:s inre marknad med fri rörlighet för bland annat varor såsom livsmedel.

Det franska företaget Poujol försåg Cimigel, som är franskt företag i livsmedelsbranschen, som i sin tur sålde varorna till numera brittiskägda Findus. Poujol beställde köttet från ett företag på Cypern som lade ut beställningen på en firma i Holland. Det var den firman som till slut beställde köttet från ett slakteri i Rumänien. Därifrån fraktades köttet till det franska företaget Spanghero som ingår i holdingbolaget Poujol. Därifrån har hästköttet skickats till Cimigels fabriker i Luxemburg som tillverkat den frysta lasagnerätten och levererat varorna till Findus och som transporterats vidare till konsumenter i Sverige, Storbritannien, Frankrike och USA [!].

I matlandet Sverige får vi alltså äta kött som har transporterats kors och tvärs över hela Europa. Så många som 16 europeiska länder kan vara inblandade i den svårutredda leveranskedjan av fryst lasagne.

Enligt EU:s regler är det bara helt kött som måste märkas. Sedan två år tillbaka måste nötkött, lamm, gris och kyckling ursprungsmärkas. En lasagne från Findus behöver däremot ingen märkning.

Sverige tillhörde de länder som arbetade aktivt mot märkning av samman-satta produkter som köttbullar, korv, lasagne och pytt i panna. Landsbygds-minister Eskil Erlandsson tyckte att det skulle bli för dyrt och krångligt för livsmedelsföretagen att hålla reda på varenda liten köttbit i rätterna.

Men man får inte kalla hästkött för nötkött. Det är bedrägeri. Den som inte vill äta en hästlasagne måste kunna välja bort den.

Det var i Storbritannien som det upptäcktes att nötköttet i fryst enportionslasagne till stor del var ersatt av hästkött. Findus testade då den svenska lasagnen och kontrollen visade samma resultat. Nu hotas den växande branschen för fryst mat. Rädslan är påtaglig att konsumenterna ska tro att skandalen kring hästköttslasagnen bara är toppen på ett isberg.

Det har fått EU att reagera. På initiativ av Irlands jordbruksminister Simon Coveney samlades en lång rad ministrar till ett krismöte i Bryssel. Deltog gjorde även EU:s maltesiske hälsokommissionär Tonio Borg. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson representerade Sverige på mötet.

Jag vill säkerställa mig om att alla har gjort vad de kunnat för att stoppa fusket med hästköttet. För mig är det helt oacceptabelt att svenska konsu-menter har lurats på det här sättet. Nu krävs det att de skyldiga tar sitt ansvar och att fusket upphör, säger Eskil Erlandsson, till synes ovetande om att han aktiv motverkat märkning av exempelvis fryst lasagne.

Hästköttskandalen står också på agendan när EU:s jordbruksministrar möts för ett formellt möte den 25 februari.

Irland håller i ordförandeklubban i EU och enligt den irländske jordbruksministern måste ”alla nödvändiga åtgärder vidtas på EU-nivå för att i stor skala undersöka saken”.

Två slakthus i Rumänien har pekats ut som möjlig del i hästköttskandalen, vilket kraftigt tillbakavisas av Rumäniens premiärminister Victor Ponta. ”Den här tendensen att kasta ansvaret så långt bort som möjligt – i det här fallet till en ny medlem i Europeiska unionen med en svag pr-avdelning – gör mig arg”, säger Ponta.

Också Polen har pekats ut som skyldig, men förnekar.

Det är inte hästen som är skandalen i lasagnen (hästkött är, i alla fall enligt företrädare för den franska hästköttsindustrin, både magrare och nyttigare än nötkött). Det är dels färdigmatens långa och ofta komplicerade vägar på EU:s inre marknad från tillverkare till matbordet och dels den livsmedelspolitik som beslutas i Bryssel och som gynnar storbolagen, på bekostnad av konsumenter och klimat.

Gösta Torstensson

 

 

Cameron vädjar till skotska väljare

Den brittiske premiärministern David Cameron medger att Skottland har allt vad som krävs för att bli ett självständigt land. Men han anser att skottarna för närvarande kan dra fördel av ”det bästa av två världar”.

”Enkelt uttryckt: Storbritannien fungerar. Varför slå sönder det?”, skrev han i en debattartikel i skotska tidningar.

Skottland väntas folkomrösta om självständighet hösten 2014.

 

Långtgående reform av fiskerinäringen

EU-parlamentet röstade den 6 februari med stor majoritet för ett förslag som ska tvinga medlemsländerna att återskapa fiskebestånden till år 2020. Med siffrorna 502 för och 137 mot stödde EU-parlamentet förslaget som uppges syfta till att återskapa de sinande europiska fiskebestånden. Även ett förbud av dumpning av fisk röstades igenom av EU-parlamentari-kerna på onsdagen.

Förslaget, den så kallade grundförordningen, är den viktigaste delen av EU:s kommande fiskereform. Detta är första gången EU-parlament är med och bestämmer om hur unionens fiskepolitik ska utformas.

Nu går frågan vidare till ministerrådet.

 

 

Falklandsöarna ska folkomrösta

De 3.000 invånarna på Falklandsöarna ska 10-11 mars svara på om de vill att ögruppen ska behålla sin status som brittiskt territorium. Folkomröst-ningen är ett försök att få slut på konflikten. Öarna, som ligger utanför Argentina, är brittiska men regeringen i Buenos Aires hävdar att de är ockuperat argentinskt land.

 

Hollande försvarar EU:s flyttkarusell

Den franske presidenten François Hollande menar att det är av historiska skäl som EU-parlamentarikerna måste pendla mellan Bryssel och Strasbourg varje månad.

Strasbourg är både Europas historia och dess framtid. Jag försvarar inte staden för att den ligger i Frankrike.

Jag försvarar Strasbourg för att Strasbourg är Europa. Om man anser att det inte borde vara Europaparlamentets säte så underminerar tvekan allas uppfattning om Europa, sade François Hollande när han besökte staden för att debattera med EU-parlamentarikerna. Olika studier har visat att resandet kostar skattebetalarna mellan 1,5 till 2 miljarder kronor om året.
 

 

SD näst störst hos LO

Sverigedemokraterna går om Moderaterna som det näst största politiska partiet bland LO-medlemmar. Största partiet är fortfarande Socialde-mokraterna.

– Var sjätte LO-medlem skulle rösta på SD om det vore val i dag, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo Opinion, som på SVT:s begäran har analyserat flera av institutets opinionsmätningar. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då, enligt Toivo Sjörén, stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper.

 

Tyskt överskott på rekordnivå

Mitt i eurokrisen skjuter tyskarnas handelsöverskott i höjden. Överskottet i handeln med utlandet nådde i fjol den hösta siffran sedan 2007, plus 188 miljarder euro, eller 1.600 miljarder kronor. Det är den näst högsta siffran sedan mätningarna började 1950. Exporten växte med 3,4 procent i fjol medan importen bara ökade med 0,7 procent.

Bara i december ökade handelsöverskottet till 16,8 miljarder euro, från 15,6 miljarder euro i november, enligt officiell statistik.

Siffrorna bara bekräftar vad vi alla befarar; att det är Tyskland som är den stora vinnaren på euron.

 

Sverige lockar mest riskkapital

Inget annat land i Europa har lockat lika mycket riskkapital som just Sverige under de senaste fem åren, skriver Reuters.

Sverige är det land i Europa som lockar mest riskkapital i relation till landets storlek. Bara under de tre första kvartalen 2012 investerades närmare en femtedel av allt riskkapital i EU i svenska företag. Endast Tyskland lockade mer under denna period. Det visar siffror från European Private
Equity och Venture Capital Assosiation, som Reuters tagit del av.
Bland de nystartade bolag som lockat riskkapitalisternas intresse finns självklart Spotify och Skype, men även dataspelsföretaget Mojang och presentkortsföretaget Wrapp.

 

Danskar lurar samhället på miljarder

Danskarna lurar sitt land på motsvarande 58 miljarder kronor per år när de fuskar med självdeklarationen, betalar hantverkare svart eller fifflar till sig bidrag som de inte har rätt till.

Fusket är utbrett i alla samhällsklasser, skriver Berlingske Tidende.

Enligt ekonomiprofessor Henrik Jacobsen Kleven vid London School of Economist, missar staten motsvarande 13 miljarder enbart på skatten.

Det är inte bara de halvkriminella och svartmuskiga sydeuropéerna som fifflar med skatten inom EU, även om man kan tro det när man läser vad (de flesta) svenska ekonomijournalister beskriver som orsaken till den pågående eurokrisen.

 

Österrikarna vill behålla allmän värnplikt

Österrikarna röstade nyligen för att hålla kvar den allmänna värnplikten. Omkring 60 procent röstade för att behålla värnplikten. Folkomröstningen är inte bindande,

men de två stora regeringspartierna har lovat att respektera resultatet. Försvaret har 16.000 stamanställda och 24.000 österrikare gör värnplikten varje år.

 

ETUC kritiserar EU och IMF

 

ETUC, samlingsorganisationen för fackliga centralorganisationer i Europa, är kritisk till den ekonomiska politik som EU och IMF påtvingar EU-länderna framför allt i Sydeuropa.

– Genom nedskärningspolitik får vi skörda recession, ökande fattigdom och social ångest, säger ETUC:s generalsekreterare Bernadette Ségol.

– Europas ledare gör fel i att inte lyssna på den vrede som folk uttrycker på gatorna.