nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

01 januari 2013 -  pdf_icon

 

”Eurokrisen kan leda till uppror i Europa”

Miljoner européer som nyligen var förhållandevis välmående har nu svårt att skaffa mat till följd av den pågående eurokrisen. Europa bör därför förbereda sig på folkliga uppror liknande dem som skakat Nordafrika, varnar Internationella Rödakorskommittén [ICRC].

– Vi ser nu för första gången att Röda korset i flera europeiska länder måste fokusera på fattiga i det egna landet, mycket mer än på externa uppdrag utanför Europa, säger Yves Daccord, generaldirektör för ICRC, i en intervju med den danska tidningen Politiken [1 januari 2013].

Nya siffror från EU:s statistiska central-byrå Eurostat visar att nästan 120 miljoner medborgare lever under EU:s fattigdomsgräns. Och Röda Korset har fått prioritera om. I Grekland är organisationen snart helt utan pengar, i Spanien gick hela insamlingen förra året till landets egen befolkning.

och medan EU:s makthavare, anförda av Tysklandsförbundskansler Angela Merkel, fortsätter den besinningslösa åtstramningspolitiken, tar nu världens största hjälporganisation nu för första gången i modern tid fram en strategi för Sydeuropa.

Yves Daccord menar att gapet mellan de sociala behoven hos människor och myndigheternas förmåga att hjälpa har ökat och han är övertygad om att det kommer att leda till våldsamma protester.

– Se på upproren i Egypten och Tunisien. De handlade mer om bröd än frihet. När människor känner att de inte längre har någon utväg finns det absolut ingen tvekan om att risken för spänningar och våld stiger. Det visar all vår erfarenhet av kriser runt om i världen, säger han och ifrågasätter varför Europa skulle vara ett undantag.

Gösta Torstensson

 

Starkt motstånd mot euron i Lettland

Lettland ska i februari ansöka om att få ansluta sig till euroområdet, säger finansminister Andris Vilks.

Men ansökan måste först få klartecken i det lettiska underhuset. Oppositionen mot euron utanför den regerande höger-mittenkoalitionen är stark. Motståndarna kräver en folkomröstning något som regeringen avvisar.

– Om en folkomröstning om Lettlands inträde i euron hålls betyder det att landet inte är redo för eurozonen och att frågan skjuts upp, säger Andris Vilks.

Opinionsundersökningar visar att en stor majoritet av letterna är mot att gå med i valutaunionen, augusti i år sade sig 13 procent vara för ett valutabyte medan 59 procent var emot.

Gösta Torstensson

 

Katalaner röstar om självständighet

Vänsterpartiet ERC och höger-mitten-nationalistiska CiU, som just nu sitter i regeringsförhandlingar efter regionalvalet 25 november, har enats om att utlysa folkomröstning om självständighet 2014.

– Vi har gjort stora framsteg. Det kommer bli en stabil och stark regering och det kommer garantera klausuler om folkomröstning så väl som politiska, ekonomiska, och sociala föränd-ringar, sade en icke namngiven källa från ERC-partiet, citerad av spanska tidningen El País.

Den spanske premiärministern Mariano Rajoy motsätter sig en folkomröstning och har lovat att blockera den genom landets författningsdomstol.

Gösta Torstensson

 

Nytt krigshot i Europas utkant

Ett nytt krig håller på att blossa upp i Europas utkant. Spänningarna mellan Armenien och Azerbajdzjan har ökat dramatiskt.

Den europeiska samarbetsorganisationen OSSE ha, för första gången någonsin, gått ut med en krigsvarning. Konflikten om enklaven Nagorno-Karabach har pågått sedan Sovjet-unionens fall. När Armenien nyligen beslutade att öppna en flygplats i området reagerade Azerbajdzjan med ursinne. Parterna står i dag på randen till ett nytt krig.

Geografiskt anses Armenien och Azerbajdzjan ofta ligga i Asien, men de politiska och kulturella band länderna har till Europa gör att de ofta även räknas bland de europeiska länderna. Både Armenien och Azerbajdzjan är medlemmar i Europarådet.

 

Svenska matpriser i Europatoppen

Sverige är det tredje dyraste landet i Europa, med matpriser som ligger 20 procent över EU-genomsnittet. Bara Norge och Danmark har dyrare mat än Sverige. Den billigaste maten säljs i Bulgarien, visar statistik som Eurostat och Statistiska centrabyrån [SCB] tagit fram.

De svenska priserna på frukt, grönt och potatis är näst högst i Europa, efter Norge. Däremot ligger de svenska priserna på fisk, mjölk, ost och ägg något lägre än snittet i EU-länderna.

 

Tjeckiskt storfusk med EU-pengar

I hemliga dokument från kommissionen och EU:s revisionsrätt, som den holländska tidningen Trouw har läst, anklagas Tjeckien för systematiskt storfusk med EU-stöd.

”Kommissionen kan inte lita på [de tjeckiska] resultaten såsom de är presenterade i de årliga redovisningarna och bedömningarna”, står det i kommissionens egen hemliga rapport från augusti i år, skriver Europaportalen.

Tjeckerna ska grovt ha överskattat hur mycket pengar som behövts för vissa projekt. Som straff stoppar kommissionen EU-stöd till Tjeckien med motsvarande nästan fyra miljarder kronor, enligt Trouw.

 

Holländare väntas få leda eurogruppen

Hollands nya finansminister Jeroen Dijsselbloem nämns allt flitigare som efterträdare till Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker som ordförande för Eurorådet, mötesforum euroländernas finansministrar.

Den tyska tv-kanalen ARD rapporterade att EU-ledarna hade enats om Jeroen Dijsselbloem under toppmötet i Bryssel, vilket emellertid Frankrikes finansminister Pierre Moscovici snabbt förnekade.

 

Frankrike anklagas för att hindra rättvisan

Rwandas regering överväger att stämma Frankrike för att landet lagt hinder i vägen för att få tag på personer som anklagas för medhjälp i folkmordet 1994, däromkring en miljon personer dödades.

Bland annat har Frankrike gett frun till den mördade presidenten Juvénal Habyarimana permanent uppehållstillstånd, och har vägrat lämna ut en före detta minister till Rwanda.

Rwanda ska också undersöka vilken roll flera franska medborgare spelat i folkmordet. En rapport nämner 33 franska politiker och militärer som direkt eller indirekt ansvariga för avrättningarna.

 

Barroso stämmer inte Sverige i snusfråga

Uppgifter i Expressen påstår att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill dra Sverige till EU-domstolen för misstänkt brott mot exportförbudet av snus. Enligt tidningen ska en upprörd Barroso ha skickat ett hemligstämplat brev till hälsokommissionären Tonio Borg och föreslagit en rättsprocess mot Sverige. EU-kommissionen menar att uppgifterna är felaktiga.

– Det finns absolut inget brev som har gått från Barroso till Tonio Borg som säger att vi ska dra Sverige inför domstol i snusfrågan. Jag har ägnat hela morgonen åt att granska detta med kollegor i Bryssel. Jag vet inte var [Expressen] har tagit det i från, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

 

EU-parlamentet ger klartecken för fingeravtryck

EU-parlamentet backar och går med på medlemsländernas krav att polisen ska få tillgång till fingeravtrycken från flera miljoner flyktingar.

Det är databasen Eurodac, som sedan 2003 registrerat samtliga asylsökanden som kommit till något EU-land.

Tvisten om Eurodac är en av de sista ouppklarade frågorna i förhandlingarna om en överstatlig asylpolitik.

Kompromissen antogs med röstsiffrorna 41-11 i parlamentets rättsliga utskott.

 

Holland klarar inte budgetmål

Nya prognoser visar att den holländska ekonomin krymper både i år och nästa och att landet inte klarar EU:s budgetmål.

Varken under 2013 eller 2014 kommer Holland att klar EU:s regler för budgetunderskott. Det visar färska beräkningar från den holländska central-banken DNB.

Centralbankens prognos över tillväxten har skrivits ned i jämförelse med tidigare beräkningar.

I juni spåddes en tillväxt under 2013 på 0,6 procent, denna siffra har nu blivit negativ och ekonomin tros istället krympa med 0,6 procent under nästa år.

 

Riksdagen vill erkänna Västsahara

Riksdagen uppmanar regeringen att erkänna Västsahara som självständig stat.

Det står klart efter ett riskdagsbeslut som fattades utan votering, med stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Social-demokraterna och Sverigedemokraterna.

Riksdagen uppmanar också regeringen att verka för detta i EU. Trots riksdagsbeslutet är det regeringen som bestämmer i utrikespolitiken och avgör i frågor som rör erkännande av stater.