nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

01 april 2014 -  pdf_icon

  

Jättedemonstration mot EU i Madrid

Omkring 200 000 spanjorer demonstrerade den 22 mars mot den spanska centralregeringen och EU:s åtstramningspolitik. Regeringen har bland annat genomfört momshöjningar och nedskärningar inom utbildning och sjukvård, samtidigt som kostnaderna för att rädda landets krisande banker varit enorma. EU kräver mer nedskärningar för att minska Spaniens stora budgetunderskott. Demonstrationen gick under huvudparollen Värdighetsmarschen och lyfte frågor som bostäder, hälso- och sjukvård, utbildning, fattigdomsbekämpning och kampen mot den höga arbetslösheten.

De spanska nedskärningarna har slagit hårdast mot de som redan var fattiga, enligt OECD, men även medelklassen känner av dem. Arbetslösheten ligger på 26 procent och bland ungdomar är närmare 60 procent utan jobb.

I demonstrationen deltog allt från fackförbund till organisationer som företräder människor som vräkts från sina hem. En halv miljon familjer har vräkts från sina bostäder sedan 2008. Spanjorer hade rest från hela landet till huvudstaden Madrid för att uttrycka sitt missnöje med regeringens nedskärningar och de senaste årens ekonomiska kris. Demonstranterna anklagade EU och internationella långivare för att ha orsakat problemen.

Manifestationen, som till en början hade varit fredlig, blev våldsam under kvällen när grupper av demonstranter försökte ta sig till regeringspartiet Partido Popoulars högkvarter. Omkring hundra personer, både poliser och demonstranter, skadades och 24 personer greps, uppger den spanska tidningen El Pais.

Gösta Torstensson


Spanien ber EU om hjälp för att stoppa migranter

Spanien ska spendera motsvarande 20 miljoner kronor på nya säkerhetsanordningar och fler gränspoliser för att förhindra migranter att ta sig in i de spanska enklaverna i Nordafrika, Ceuta och Melilla.

Inrikesministern Jorge Fernandez sade under ett besök i enklaverna, att över 80.000 afrikanska migranter just nu är på väg mot Ceuta och Melilla.

– 40 000 människor i Marocko väntar på att olagligen gå över gränsen till Spanien, och ytterligare 40 000 väntar på gränsen mellan Mauretanien och Marocko, sade Diaz till spanska medier.

Företrädare för spanska polisers fackförbund hävdar att enklaverna står inför en invasion. Bara under en dag i början av mars försökte 1.500 migranter att storma och bryta sig igenom det stängsel som omgärdar Ceuta.

2005 förstärkte myndigheterna stängslen runt de spanska enklaverna med Concertina 22 som är ett slags avancerad taggtråd, som består av 22 millimeter höga rakbladsvassa blad, som sitter med 38 millimeters mellanrum. Sedan dess har hundratals människor skurit sig blodiga på bladen. Minst en person har dött, uppger den tyska tidningen Taz i ett reportage om EU:s blodiga yttre gränser.

Regeringen i Madrid förhandlar också med sina kollegor i Marocko om att få skicka tillbaka migranter direkt, även om de kommit in på spanskt territorium.

Inrikesministern bad också EU att bidra med 45 miljoner euro [cirka 400 miljoner kronor] för att förstärka gränskontrollerna.

Gösta Torstensson



Få röstade om EU-lista

Valdeltagandet var rekordlågt i Miljöpartiets medlemsomröstning om partiets lista till EU-parlamentsvalet. Bara 14 procent av medlemmarna deltog mot 25 procent inför EU-valet 2009. EU-parlamentarikern Isabella Lövin och riksdagsmannen Peter Eriksson står kvar på de två förta platserna. Därmed bekräftades valberedningens förslag.


Lärarstrejk stängde hundratals skolor

Nyligen demonstrerade lärare utanför premiärminister David Camerons residens i London. Hundratals skolor hölls stängda när lärare krävde högre lön, bättre pension och lägre arbetsbörda.


Serbien förhandlar om medlemskap

Serbien inledde i januari medlemskapsförhandlingar med EU. Beslutet att låta landet inleda förhandlingar togs förra sommaren men Tyskland, som motsätter sig ett serbiskt medlemskap, lyckades senarelägga startpunkten för förhandlingarna.

Senaste unionsmedlem från Balkan är Kroatien som gick med i fjol – tio år efter att deras ansökan om medlemskap lämnades in.


Flyktingar försöker komma in i Europa

45 000 flyktingar korsade Medelhavet i hopp om att komma in i Europa förra året, enligt Internationella organisationen för migration [IOM].

2012 tog sig 13.00 flyktingar till Europa, 63 000 flyktingar året före det.


Wilders parti går framåt i Nederländerna

Det främlingsfientliga partiet PVV kom på andra plats med 14 procent av rösterna i lokalvalet i Haag, efter vänsterliberala D 66 som fick 15 procent.

I Almere, den andra stad där PVV ställde upp, blev Gert Wilders högerextrema parti dock störst.

Det var framför allt de två regeringspartierna – högerliberala VVD
och Socialdemokraterna – som backade i lokalvalen i Nederländerna.


Fortsatta besparingar i Storbritannien

Storbritanniens ekonomi väntas vara en av de snabbast växande de närmaste åren. Ändå planerar finansminister George Osborne ytterligare nedskärningar i välfärden i nästa års budget.

Regeringen kommer att spara ytterligare i välfärdssektorn de kommande åren för att få ned statskulden. Ett ta sätts på välfärdsutgifterna, vilket i praktiken innebär nedskärningar. Först 2018-2019 väntas Storbritanniens statsfinan-ser vara i balans, långt senare än vad Osborne tidigare utlovat.



Växande korruptionsproblem i EU-länderna

EU-kommissionen har slagit larm om att korruptionen i EU:s medlemsländer kostar minst
1 050 miljarder euro.

Rapporten beskriver korruptionen som ett växande problem, och innehåller även kritik mot Sveriges korruptionsbekämpning. Däremot sägs ingenting om korruptionen i EU:s egen administration.


Katalansk folkomröstning ”olaglig”

Den folkomröstning om självständighet som planeras i Katalonien är inte förenlig med Spaniens grundlag, har Spaniens författningsdomstol kommit fram till. Konstitutionen ger inte en region rätt att ensidigt utlysa en folkomröstning om regionens ställning, heter det enligt en sammanfattning av domslutet.

Regionala partier i Katalonien har tidigare deklarerar att de vill hålla folkomröstningen den 9 november i år.



Vänstern lämnar Finlands regering

Vänsterförbundet lämnar Finlands regering. Partiledaren Paavo Arhinmäki, kulturminister, och trafikminister Merja Kyllönen lämnar sina ministerposter med omedelbar verkan. Vänsterförbundets riksdagsgrupp har

inte velat godta regeringens budgetförslag, som enligt partiet slår hårt mot familjer med små- och medelstora inkomster. Partiet ogillar också planerad frysning av studiestöd och pensio-ner.

Den konservative statsministern Jyrki Katainens samlingsregering består därmed av fem partier.



Miljökrav från MP och C

Miljöpartiet har meddelat att de vill gå före EU-lagstiftningen och förbjuda flera giftiga ämnen i olika konsument-produkter, bland annat leksaker. Samma dag föreslog Centerpartiet skärpta straff för miljöbrott.



LO-medlemmar stöder SD

Fler än var fjärde medlem i fackförbundet Byggnads sympatiserar med det främlingsfientliga extremhögerpartiet SD och var sjätte IF Metall-medlem, 17,7 procent, skulle rösta på partiet om det var val i dag, visar en undersökning som LO tagit fram, rapporterar Dagens Arbete.

Andra fackförbund med många SD-sympatisörer är Målareförbundet, Livs, Transport och Seko.

SD är med 15,4 procent det näst mest populära partiet bland LO:s medlemmar efter Socialdemokraterna som i undersökningen får 51,9 procent. Efter SD följer Vänsterpartiet [13,4 procent] och Moderaterna [9,5 moderaterna]. Undersökningen visar att facken måste ta kampen mot rasism och fascism på allvar.



Alkoholreklam ökar kraftigt

Investeringarna i alkoholreklam har nästan tredubblats på fem år. Den är nu mer omfattande än för kosmetika, kläder, godis och choklad. Dessutom finns det ett mörkertal för reklam på nätet och i sociala medier. I fjol köptes för första gången reklamplats för alkohol till ett värde av över en miljard kronor, visar TNS-Sifos senaste reklammätning. Innan Sverige gick med i det marknadsliberala EU var det förbjudet med reklam för alkohol (förutom lättöl). EU-anhängarnas löfte om att ett medlemskap inte skulle påverka den svenska alkoholpolitiken var skrivet i sanden.