nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

15 februari 2014 -  pdf_icon

 

 

NORSKA TRANSPORT SÄGER NEJ TILL EES

Nyligen antog det norska transport-arbetarförbundet som det första LO-förbund i Norge, att det ska verka för att helt slopa EES-avtalet, som tvingar landet att följa de av EU beslutade reglerna för EU:s inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.

Beslutet skedde på Transports kongress och det antogs med enhällighet. Bakgrunden är att förbundet sedan länge varit skeptiskt mot EES-avtalet. Inte minst på grund av den sociala dumpning och missbruk av EU:s regler för så kallad cabotage [att utländska åkerier kan köra inrikestrafik]. Det senare fick ny näring då det strax före kongressen avslöjades att man i Litauen kan köpa lastbilskörkort på den svarta marknaden.

– Det är ju inte säkert att EES-avtalet sägs upp, för att vi beslutar det. Men det är minst lika viktigt att sända en stark signal om att många av våra medlemmar har upplevt de negativa effekterna av den EU-lagstiftning som vi måste godta på grund av EES-avtalet. Vi måste ta upp frågan med resten av fackföreningsrörelsen, bland annat för att få genomslag för vår ståndpunkt på nästa LO-kongress, säger förbundsordföranden Roger Hansen.
Nei til EU, systerorganisation till Folkrörelsen Nej till EU, beslutade på sin kongress i slutet av förra året att verka för en folkomröstning om EES-avtalet.

Gösta Torstensson
 


GYLLENE GRYNING SATSAR PÅ EU-PARLAMENTET

Partiledaren Nikolas Mihaloliakos och flera parlamentsledamöter sitter häktade anklagade för kriminell verksamhet, bland annat mordet på den antifascistiske rapparen Pavlov Fyssas. En utredning har inletts som kan leda till att partiet förbjuds som en ”kriminell organisation”.

Trots det siktar det nynazistiska Gyllene gryning på EU-parlamentsvalet i maj.

– Vi kommer att ställa upp i valet, på det ena eller andra sättet, sade Ilias Kasidiaris, Gyllene grynings för tillfället ledande person, inför ett par tusen anhängare i Aten nyligen.

För att gardera sig mot ett eventuellt partiförbud har Gyllene gryning formellt skapat en ny frontorganisation. Det meddelas öppet på Gyllene grynings hemsida att man bildat ”Nationella gryningen” för att kunna delta i EU-parlamentsvalet oavsett utgången av den pågående partiförbudsutredningen. Gyllene gryning är fortfarande Greklands tredje största parti, enligt färska opinionsundersökningar. Det är skrämmande då det handlar om ett parti som betecknas som det mest våldsamma och högerextrema i Europa. Nikolas Mihaloliakos har nära bindningar till militärjuntan som styrde Grekland på 1970-talet.

Gyllene gryning försöker infiltrera arbetarrörelsen genom att ge stöd till strejkande arbetare och fattiga pensionärer. Deras förklaring till den djupa ekonomiska krisen är inte Greklands euromedlemskap, utan de utomeuropeiska invandrarna.

Nyligen besökte företrädare för Gyllene gryning London för att träffa ledarna för British National Party och ungerska Jobbik. De tre ultrahögerextrema partierna sägs planera för att bilda en allians inför EU-valet i maj.

Gösta Torstensson
 


79 PROCENT MOT EU I NORGE

De norska dagstidningarna Nationen och Klassekampen offentliggjorde den 3 februari resultatet av en opinionsmätning, som utförts av Sentio i slutet av januari. Mätningen visar att det massiva norska EU-motståndet står fast.

71 procent skulle rösta nej till EU-medlemskap, medan bara 19 procent skulle rösta ja. Räknar man bort de som inte bestämt sig blir nej-sidans andel hela 79 procent.

”Jag är glad för att nej-majoriteten håller sig stabilt runt 70 procent. Det tyder på att den nya regeringens EU-politik inte leder till ett uppsving för ja-sidan. Regeringen har ju varslat om en ny kurs – med en egen europaminister, men det norska folket är grundläggande skeptiskt till EU-projektet”, säger Nei til EU:s ordförande Heming Olaussen till Nationen.
 


ANTIGAYPROTESTERNA FORTSÄTTER I FRANKRIKE

Nyligen demonstrerade åter tiotusentals fransmän mot lagarna som tillåter homosexuella att ingå äktenskap. Demonstranterna vänder sig även mot assisterad befruktning av kvinnor som lever tillsammans, skriver den franska tidningen Libération.

Demonstrationen arrangerades av paraplyorganisationen ”Manif pour tous” som omfattar flera konservativa och reaktionära grupper.
 


STORT OINTRESSE FÖR EU-PARLAMENTSVALET

Fyra månader före valet till EU-parlamentet svarar drygt hälften ”vet inte” på frågan om vilka valfrågor de tycker är viktigast i valet den 25 maj. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Sifo genomfört åt webbtidningen Europaportalen.

Sifo har telefonintervjuat 1.000 personer kring årets EU-val. Undersökningen gjordes 23-29 januari 2014. Den fråga som ställdes var ”Vilka frågor tycker du är de viktigaste valfrågorna i EU-valet?”.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och etta på partiets lista, är inte förvånad över resultatet, och hon är självkritisk.

– Det är svårt att på ett enkelt sätt berätta om betydelsen av EU-valet och vad EU-samarbetet innebär. Vi politiker är inte tydliga med vad som bestäms på EU-nivå och på svensk nivå, säger hon till Europaportalen.
 


STARKT EU-MOTSTÅND PÅ ISLAND

Den isländska tv-kanalen Stöð 2 offentliggjorde den 3 februari en ny opinionsmätning där 49 procent säger nej till EU-medlemskap, som bara stöds av 26 procent. Räknar man bort de som ”röstar blankt” som vid en folkomröstning ger 65 procent nej och 35 procent ja till EU.

Opinionsmätningen redovisar också att 75 procent av det isländska folket önskar en folkomröstning om det ska förhandlas med EU om medlemskap. Den isländska regeringen har skrinlagt förhandlingar och förklarat att de endast återupptas om ett flertal tycker det i en folkomröstning.

 


TIOTUSENTALS DEMONSTRERADE MOT SKÄRPT ABORTLAG

Tiotusentals personer demonstrerade i Madrid mot den spanska högerregeringens planer på att inskränka kvinnors rätt till abort. Abort ska bara vara tillåtet om kvinnans liv och hälsa är i fara, eller om hon blivit våldtagen. Läkare som bryter mot lagen hotas av tre års fängelse och kan mista sin läkarlegitimation i sex år.

I demonstrationen deltog kvinnoorganisationer, fackföreningar och politiska partier. De krävde att lagför-slaget stoppas och att justitieminister Alberto Ruiz-Gallardon avgår. Bland slagorden hördes ”jag bestämmer”, rapporterar den spanska tidningen El Pais.
 


GREKISK BANKCHEF I BEDRÄGERIHÄRVA

Den förre vd:n för det grekiska bolåneinstitutet Hellenic Postbank, Angelos Filippidis, har gripits på Atens flygplats sedan han utlämnats av turkiska myndigheter.

Han misstänks för inblandning i en låneskandal och penningtvätt i mångmiljardklassen.

Den ifrågasatta långivningen pågick i många år, 2007-2012 och ska enligt åklagaren som utreder fallet ha lett till förluster för banken på 500 miljoner euro (cirka 4,4 miljarder kronor). Hellenic Postbank har sedan de misstänkta affärerna ägde rum tagits över av Eurobank, en av Greklands fyra storbanker.

 

”EURON SES SOM EN SÄKER HAMN”

Även om eurokursen har fallit till en tiomånaders lägstanivå jämfört med dollarn, ses euron av marknadsaktörerna som en säker investering för tillfället. Sedan slutet av 2011 har euron legat stabilt mellan 1,2 och 1,4 dollar.

– Förutsatt att ECB inte sänker styrräntan och beslutar att expandera sin balansräkning, lär euron sannolikt inte falla särskilt mycket, säger UBS valutastrateg Geoffrey Yu till Reuters.

En annan företrädare för valutaspekulanterna är Jane Foley, valutastrateg på Rabobank.

– Trots att valutan var djupt indragen i en kris fram tills alldeles nyligen, uppvisar euron något som liknar en säker hamn, säger han till Reuters.
 


TYSKLAND SPÅR UTÖKAD MILITÄR ROLL

Tyskland och övriga EU måste bistå Frankrikes militära insatser i Centralafrikanska republiken. Det säger Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier efter ett möte med sin franske kollega Laruent Fabius.

Tyskland har för närvarande 180 soldater på ”träningsuppdrag” i Mali, där de bistår de franska trupperna sedan ett år tillbaka.

Frankrike sände i december 1.600 soldater till sin forna koloni Centralafrikanska republiken. I båda fallen sker insatserna med humanitära förevändningar.
 


KORRUPTION KOSTAR EU-LÄNDERNA 1 050 MILJARDER KRONOR

Enligt EU-kommissionens beräkningar kostar korruptionen i EU:s medlemsländer 1.050 miljarder kronor per år. Den 300-sidiga rapporten säger dock inget om den ökända korruptionen inom EU-systemet.