nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

01 januari 2014 -  pdf_icon

 

Reformera den ekonomiska politiken

TCO:s ordförande Eva Nordmark vill ändra den ekonomiska politiken i Sverige. I en debattartikel i Expressen [22 december] skriver hon ”för att jobbpolitiken ska få fart behöver finans- och penningpolitiken stimulera efterfrågan i ekonomin. Överskottsmålet i de offentliga finanserna måste ses över och Riksbanken behöver få ett kompletterande sysselsättningsmål.”

I sak är jag helt överens med Eva Nordmark. Problemet är att medlemskapet i EU lägger hinder i vägen för den reformeringen av den ekonomiska politiken. Som medlem i EU är Sverige också medlem i de två första stegen av den ekonomiska och monetära unionen, EMU. [Sverige står utanför EMU:s tredje steg med en överstatlig valuta och centralbank.]

Enligt Lissabonfördraget, EU:s grundlag, ska huvudmålet för penningpolitiken vara prisstabilitet, dvs. låg inflation medan arbetslösheten får bli vad den blir. Enligt EU:s så kallade Stabilitetspakt, som är fortsättning av Maastrichtfördraget konvergenskriterier, ska EU:s medlemsländer sträva efter att hålla finanspolitiken i strama tyglar. För att vi ska kunna reformera penning- och finanspolitiken måste Sverige frigöras från den högerpolitiska tvångströja som medlemskapet i EU innebär. Så nu väntar vi bara på att TCO ska ansluta sig till Folkrörelsen Nej till EU:s krav på en ny folkomröstning om EU, nu när vi efter snart tjugo år har facit i hand.

Om Sverige inte lämnar EU kommer vi förr eller senare även att tvingas gå med i EMU:s tredje steg, dvs. avskaffa kronan och införa euron som valuta, och förvandla den svenska riksbanken till en filial till den europeiska central-banken i Frankfurt.

För trots EU-anhängarnas löften inför folkomröstningen 1994, har Sverige till skillnad från Danmark och Storbritannien, inget undantag från EMU.
Gösta Torstensson

 

 

Den spanska regeringen angriper aborträtten

Den spanska högerregeringens nya abortlag väcker skarpa protester. Kritikerna menar att den vrider kvinnors rättigheter tillbaka 30 år, och att premiärminister Mariano Rajoy säljer ut kvinnors rättigheter för att fiska röster i de mest reaktionära vattendragen. Om lagen antas i det spanska parlamentet, där det regerande högerpartiet Partido Popular har egen majoritet, så kommer abort inte längre vara en rättighet utan ett brott, och ska bara tillåtas under två omständigheter; efter en våldtäckt eller när kvinnans fysiska eller psykiska hälsa är hotad. Högerkristna och stockkonservativa grupper och medier med kopplingar till den katolska kyrkan välkomnar lagen.

Katolska kyrkan har kampanjat för att få abortlagen uppriven och varnat för att ”fri abort leder till fler aborter”. Vänsteroppositionen är starkt kritisk. ”Den här lagen är inte uppkommen för att stoppa aborter i Spanien”, säger socialistpartiets ledare Alfredo Pérez Rubalcaba, och varnar för att spanska kvinnor precis som under den fascistiska diktaturen ska tvingas till ”abortturism” eller att ”häxdoktorer” med strumpstickor ska återuppstå.

Det regerande högerpartiet PP, som är broderparti till de svenska Moderaterna, har sina rötter i de högergrupper som stödde generalen Francisco Franco under inbördeskriget 1936-1939 och under den fascistregim som härskade från 1936 fram till diktatorns död 20 november 1975.
Gösta Torstensson
 

 

Bryssel står inte högt i kurs

På nyåret tog Grekland över som ordförandeland i EU. Det blir ett slimmat ordförandeskap utan sedvanlig pompa och ståt. Budgeten på 50 miljoner euro [450 miljoner kronor] är mindre än vad de flesta ordförandeländer brukar lägga in.

Samtidigt fortätter protesterna mot den av EU [och IMF] dikterade åtstramningspolitiken. Även om de flesta greker fortfarande vill vara kvar i EU, så står Bryssels aktier inte högt i kurs. Särskilt agg riktas mot Tyskland, som [med rätta] anses hålla i taktpinnen.

Hög ungdomsarbetslöshet i EU

Arbetslösheten är fortsatt hög bland unga, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. 5,657 miljoner personer under 25 år var arbetslösa i EU i oktober.

Det är en liten procentuell ökning av arbetslösa i förhållande till arbetskraften, jämfört med samma månad 2012. För Sveriges del har ungdomsarbetslösheten sjunkit från 24 till 21 procent under perioden. Högst ungdomsarbetslöshet hade Grekland, och lägst i Tyskland.
 

 

Fascist blir borgmästare i Ungern

Det högerextrema partiet Jobbik har vunnit sin andra borgmästare efter att László Toroczkai valts till borgmästare i byn Ásotthalom med 71 procent av totalt 1 264 röster. Jobbik är Ungerns tredje största parti, sprider antisemitisk och antiromsk propaganda, och bildade 2007 ett numera förbjudet medborgargarde, skriver Expo Idag.

 

Frihandel med Sydkorea

Riksdagen har godkänt frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea.

Avtalet är det mest omfattande som EU har förhandlat fram hittills. Det är också det första frihandelsavtalet med ett land i Asien.
 


EU anklagar Brasilien för ”protektionism

EU anklagar vid WTO Brasilien för otillåtna skatter på importerade bilar och andra varor, skriver Financial Times. >

I ett uttalande uppgav EU att det växande antalet skatter i Brasilien de senaste åren var inkompatibla med WTO:s regler och gav inhemska industrier en fördelar och skyddade dem från konkurrens. Brasilien har avvisat anklagelserna.
 


Riksdagen godkänner socialt grundskydd

Sverige har antagit Internationella arbetsorganisationens, ILO, rekommendation om nationellt socialt grundskydd. Syftet är att ge ILO:s medlemmar vägledning i hur de kan få till ett nationellt socialt grundskydd för att minska fattigdom, ojämlikhet och utanförskap.
 


Ny tobakslagstiftning i EU

EU-parlamentet och EU:s ministerråd [medlemsstaternas regeringar] har efter sin femte förhandling tillsammans med EU-kommissionen förlikats om ett nytt tobaksdirektiv. Det innebär en skärpning jämfört med nuvarande situation. Bland annat ska 65 procent av ytan på ett tobakspaket utgöras av en varningstext, smaksättningar som mentol förbjuds år 2020 och det blir en hårdare reglering av e-cigaretter.

– Lobbyismen från tobaksindustrin har varit massiv, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet .
 


Regeringen utreder försvarssamarbete

Försvarsminister Karin Enström [m] tillsätter en utredning för att se över Sveriges samlade försvarspolitiska samarbete. Översynen görs sedan försvarsberedningen i våras efterlyste en sådan granskning. Fokus ligger på samarbetet inom Norden, samt med EU och Nato. Utredningen ska se över hur dagens försvarspolitiska samarbete ser ut och hur det kan utvecklas.
 


EU:s kvinnor arbetar 59 dagar gratis

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor forsätter att vara stora inom EU. Enligt en rapport från EU-kommissionen är mäns löner i genomsnitt 16,2 procent högre än kvinnors. Det innebär att omräknat i tid jobbar europeiska kvinnor gratis 59 dagar per år.

Det är bara Frankrike och Nederländerna som uppfyller kraven i EU:s jämställdhetsdirektiv, exempelvis lika lön för lika arbete. Låga löneskillnader kan dock betyda att arbetsmarknaden är starkt traditionellt uppdelad och att många kvinnor huvudsakligen arbetar oavlönade i hemmet.
 


Fransk chef för EU:s banktillsyn

EU:s medlemsländer har utsett fransyskan Daniele Nouy som ordförande för den europeiska banktillsynen inom Europeiska centralbanken, ECB.

”Fru Nouy för med sig nästan 40 år av erfarenhet inom banktillsyn. Utnämningen av henne tillåter tillsynsstyrelsen att starta sitt arbete inom kort och få på plats de organisatoriska nödvändigheterna”, säger ECB-chefen Mario Dragi.
 

 

Amnesty anklagar EU för svek mot flyktingar

Amnesty International presenterade nyligen en rapport med titeln ”Ett internationellt misslyckande” om EU-ländernas flyktingmottagande. Där konstateras att av de 2,3 miljoner människor som flytt inbördeskrigets Syrien har mindre än en procent fått skydd i EU:s medlemsländer.

Endast tio av de 28 länderna inom EU har erbjudit sig att ta emot syriska flyktingar. Stora EU-länder som Italien och Storbritannien har förkastat förslaget om en extra flyktingkvot från Syrien.”Europas ledare borde böja sina huvuden i skam över det ömkliga antal syriska flyktingar de är beredda att ta emot”, heter det i ett uttalande från Amnestys huvudkontor i London.
 


Inbördeskriget i Syrien fortsätter

Inbördeskriget i Syrien fortsätter att rasa. Fler än 100.000 människor har dödats, varav minst 11.000 barn. Två miljoner människor befinner sig på flykt utanför Syrien och ytterligare fyra miljoner inom landet.

Sverige blev i höstas först i EU med att ge permanent uppehållstillstånd till syriska flyktingar. Men det gäller att ta sig hit. EU har fortsatt med att förstärka och militarisera sina yttre gränser.