nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2010-03-05 UTTALANDE
 

Allt stöd till det isländska folket mot bankspekulanterna

På lördag 6 mars går det isländska folket till omröstning om den s.k. Icesave-lagen efter att förhandlingarna mellan den isländska regeringen och regeringarna i Storbritannien och Nederländerna nyligen brutit samman. Den isländska regeringen accepterade inte en utpressningsränta som var 2,75 procent högre än vad banksystemet i London använder för kortsiktig utlåning.

Det var i början av januari som den isländske presidenten Ólafur Ragnar Grimsson använde sitt veto mot lagen efter omfattande folkliga protester. Det isländska folket vill inte med kraftig sänkt välfärd betala det isländska och internationella bankkapitalets spekulationsförluster.

Icesave var den kollapsade Landsbanki’s internetbank, som spekulerade i brittiska och nederländska sparare. När Landsbanki kollapsade förlorade dessa småsparare sina insättningar. Nu kräver de brittiska och nederländska regeringarna att det isländska folket skall betala dessa sparares förluster. Det rör sig om 120 000 kronor per islänning och enbart räntan motsvara hälften av den isländska sjukvårdsbudgeten.

Före bankkollapserna på Island hösten 2008 förkom inte några protester från vare sig Storbritannien, Nederländerna eller Sverige mot de privata bankspekulationer som gjordes inom EU. Varken övervakningsorganet ESA eller EU:s tillsynsmyndigheter reagerade på brister i det isländska bankgarantisystemet eller hade några synpunkter på sparfonden i Icesave. Istället berömdes Island av EU och OECD, när finansspekulationerna var som värst.

För finansminister Anders Borg är folkomröstningen på Island ett problem. Han säger att Island måste ”leva upp till sina internationella åtaganden” och hänvisar till att EU:s insättningsgarantidirektiv är obligatoriskt även för EES-landet Island. Han beklagar att Islands president använde sin rätt till veto. ”Det har försenat återhämtningen på Island, ställt till internationell oreda och inte gynnat den internationella trovärdigheten”.

För regeringen och Anders Borg är solidariteten med EU-systemet viktigare än solidariteten med ett grannfolk. På Island pågår nu juridiska processer mot de ansvariga för bankkollapserna. Men Borg kräver att det isländska folket skall betala oskäliga belopp under många år för att rädda spekulerande småsparare och bankkapitalet oavsett att ansvarsförhållandena är utredda. Det är samma politik som Borg och regeringen bedriver för att rädda vad som räddas kan av de svenska storbankernas spekulationer och förluster i de baltiska länderna.

Svensk solidaritet och ekonomiskt bistånd till Island skall inte var knutet till orimliga ekonomisk krav från Storbritannien och Nederländerna eller väntan på beslut från Internationella valutafonden.

Folkrörelsen Nej till EU kräver att den svenska regeringen uppträder självständigt och erbjuder lån till Island oavsett Icesave-lagen. Det kan inte ligga i Sveriges intresse att grannlandet Island blir ett fattigt land med en kraftig förminskad välfärd.


Jan-Erik Gustafsson
Ordförande
Folkrörelsen Nej till EU