nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Pressmeddelande från Folkrörelsen Nej till EU:s 15:e kongress 24-25 april 2010 i Borås

 

2010-års Demokrati- och Frihetspris


Folkrörelsen Nej till EU har beslutat att 2010-års Demokrati- och Frihetspris ska tilldelas Johan Lindholm, ordförande i Byggettan, Svenska Byggnadsarbetareförbundets avdelning 1 i Stockholm.

”Johan Lindholm har med kraft, envishet och principfasthet bekämpat EU-domstolens avgörande i det så kallade Lavalmålet och den svenska regeringens lagändringsförslag med anledning av Lavaldomen”, heter det i motiveringen. Priset består i en tavla av Robert Nyberg.

Johan Lindholm hade ingen möjlighet att närvara på kongressen, men i ett tackbrev uttalar han: ”Löftena vi fick i samband med EU-inträdet av våra politiska och fackliga företrädare höll inte i verkligheten. För mig är det därför självklart att säga ifrån. Jag kommer aldrig att acceptera att domstolar tar över och ska bestämma över arbetsmarknadens parter.”

Johan Lindholm ”uppskattar att det arbete som vi på Byggnads Avdelning 1 gör för kollektivavtalet uppmärksammas. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, oavsett vilket land arbetskraften kommer ifrån. […] Även om jag säger Ja till EU – vill jag tacka för det pris som ni har tilldelat mig. Våra fackliga rättigheter ska vara andras möjligheter!”

För mer information, kontakta pressansvarig
Gösta Torstensson 070-286 08 70