nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2010-11-17 Öppet brev till riksdagsledamöter i s, mp och v
 

Lissabonfördraget strider mot regeringsformen


När vår riksstyrelse träffades i Göteborg i helgen diskuterade vi grundlagsändringen som innebär att det i Regeringsformen (grundlagen) skrivs in att ”Sverige är medlem i den Europeiska Unionen” (EU) samt reaktionerna på det öppna brev som vi sänt till riksdagsledamöter i vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna.

Grundlagens portalparagraf uttrycker att "all offentlig makt utgår från folket" samt att ”riksdagen är folkets främsta företrädare”. Idag beslutas mer än 70 procent av våra lagar i Bryssel. Riksdagen har under åren sedan inträdet i EU med andra ord fört över makt till EU i sådan omfattning att det strider mot grundlagen. Detta har skett utan att folket blivit tillfrågat eller fått uttrycka sin mening i folkomröstning eller val.

Det avgörande problemet är således att Lissabonfördraget strider mot regeringsformen. Att unionsrättens företrädesprincip gäller oavsett vad som står i ett medlemslands grundlag konstaterades redan av den grundlagskommitté som leddes av professorn i statskunskap Olof Ruin som tillsattes inför folkomröstningen 1994. Men så länge som svenska riksdagsledamöter inte tillämpar vad som står i grundlagen om vårt styrelseskick har EU inget intresse av att agera.

Vår riksstyrelse anser att i denna situation skriva in i regeringsformen att ”Sverige är medlem i den Europeiska Unionen” fortsätter den konstitutionella mörkläggningen, cementerar EU-medlemskapet och försvårar ett eventuell framtida användning av Lissabonföredragets utträdesparagraf.

Dessutom konstaterade riksstyrelse att varken grundlagsändringen eller EU-politiken i övrigt diskuterades i valrörelsen, och i stort sett alla de lokala partiföreträdare i era partier vi haft kontakt med kände inte till det första beslutet om grundlagsändringen den 2 juni. Förarbetena till grundlagen säger att frågor av det här slaget skall tas upp i samband med val. I direktiven till grundlagsutredningen står: "Utredningsarbetet ska bedrivas på ett öppet sätt och ska stimulera en författningspolitisk diskussion i hela samhället. Särskilt pekar direktiven på användandet av nya teknologier". Det är att märka att utredningen bestod av riksdagsledamöter förutom experter och administrativ personal.

Om samtliga röstberättigade medborgare i Sverige röstar fram en regering som vill föra en politik som strider mot EU:s vilja kan den inte göra det därför att våra regeringar och riksdagar efter EU-inträdet lämnat över folkets makt till unionen. Sverige är därmed inte längre en demokrati och fri och oberoende stat.

 

Man kan säga att det är ett ödets ironi om det enda parti som kommer att rösta nej till grundlagsförslaget den 24 november och därmed hävda demokratin, är det främlingsfientliga Sverigedemokraterna!

 

Jan-Erik Gustafsson
För Riksstyrelsen
Folkrörelsen Nej till EU