nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2011-04-21

Uppdrag Granskning missade EU:s järnvägsdirektiv


Jag har just sett Uppdrag Granskning om tågeländet i Sverige. Programmet presenterades som att vilja förklara ”vem som bär ansvaret för att tågen inte kommer i tid”, och ”vad är det som är fel”.

Den senare frågan belystes väl, men den första frågan fick aldrig något svar. Det nämndes att det eftersatta underhållet är minst 30 miljarder kronor, vilket är ett ofantligt större behov än de 800 miljoner kr som Alliansregeringen tvingats satsa i budgeten som nyligen presenterades.

Men varken Uppdrag Granskning eller andra debattörer om järnvägseländet nämner EU:s fyra olika järnvägsdirektiv för fullständig avreglering , som riksdagen har godkänt , och som är den verkliga orsaken till eländet. Varför vill inte media och politikerna förklara för svenska folket att Sveriges järnvägspolitik styrs av EU: s järnvägsdirektiv.

Skall järnvägspolitiken vara till gagn för samhällsnyttan eller generera vinst för allsköns mer eller mindre suspekta bolag inom den avreglerade järnvägssektorn? frågade reportern i programmet. Mannen med pokerfacet, tillika Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, svarade att han trodde på ”gärna samhällsnytta samtidigt som det går att göra vinst”.

Den avpolletterade partikamraten Ulf Adelsohn kommenterade detta uttalande från den EU-anpasslige statsministern med orden ”God Dag yxskaft!"


Säg nej till EU:s järnvägsdirektiv – Åternationalisera järnvägen!



Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU