nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2011-11-04

Uttalande 


Allt stöd åt det grekiska folket


Oavsett vilka intentioner Greklands statsminister George Papandreou hade med sitt utspel om en folkomröstning om EU:s och Internationella valutafondens (IMF:s) ”räddningspaket” visar reaktionerna från EU:s ledare på ett totalt förakt för demokrati. ”Det råder inte längre något tvivel. Det viktiga är att euron räddas inte Grekland” , löd det brutala budskapet som serverades till Papandreou av förbundskansler Angela Merkel och president Nicolas Sarkozy skriver affärstidningen Dagens Industri. Och utrikesminister Carl Bildt sade efter utspelet: ” Det behövs en hel del klargöranden. Vill man bli räddade eller inte, det är frågan?”.

Vi reagerar med förbittring på hur dessa EU-ledare (och andra EU-ledare) gång på gång ringaktar och föraktar den nationella demokratin. Hur kan Merkel, Sarkozy, Bildt och andra tillåtas diktera för medborgarna i Grekland, vad de har rätt att göra, att säga till dem om en folkomröstning är möjlig eller ej, hur frågan skall formuleras, och t.o.m. befalla hur den skall besvaras?

Men allt färre låter sig längre luras av EU-ledarnas utpressningspolitik att få Grekland att ge upp det lilla det har kvar av sin nationella suveränitet, varken i Frankrike, Tyskland eller Sverige. Vi minns hur det franska folket kördes över av landets politiker efter nej:et till EU-grundlagen 2005. Vi vet att Merkel och hennes regering inte vågar fråga det tyska folket om vad det tycker om de enorma ”räddningspaketen” till euron’s krisländer. Carl Bildt och hans regering lät inte det svenska folket ta ställning till Lissabonfördraget 2008.

För var och en som är demokrat har det grekiska folket rätten att få ta ställning till IMF och EU:s diktat, vilket sänker löner och pensioner med upp till 40 procent, stänger stora delar av den offentliga sektorn (30 000 omedelbara uppsägningar), ruinerar småföretagare, eliminerar kollektivavtalen inom privat sektor, och som syftar till att förminska ett suveränt folk till en status av ett fattigt och underlydande folk.

Det grekiska folket vägrar att låta sig offras för det globala bankkapitalets spekulationer. Det har för folken i Portugal, Spanien, Italien och andra EU-länder visat vägen i redan 13 generalstrejker och på annat sätt i legitima manifestationer att det inte accepterar EU:s grundlagsfästa åtstramningspolitik och förstörelsen av den sociala välfärdspolitiken. Det har visat vägen för att återvinna nationell suveränitet och demokrati, vilket kräver att vi befriar oss från den Europeiska unionens, ECB:s och IMF:s diktat.

Carl Bildt – det grekiska folket vill inte bli ”räddat” av EU:s och IMF:s diktat. Vi uppmanar enskilda, politiker och organisationer att solidarisera sig med det grekiska folkets kamp mot eurodiktaturen och ta avstånd från EU:s odemokrati.


4 november 2011

Folkrörelsen Nej till EU:s arbetsutskott
Jan-Erik Gustafsson, Per Hernmar, Uno Kenstam