nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU den 9 mars 2013

Polisens kontroller bryter mot mänskliga rättigheter!

 

Polisen i Stockholm har den senaste tiden utfört id-kontroller, framför allt på tunnelbanan, för att hitta papperslösa. Det som hänt i Stockholm den senaste tiden sedan länge varit rutin i merparten av EU-länderna, framför allt de länder som ingått det så kallade Schengenavtalet, vilket kortfattat innebär att kontrollerna vid gränserna mellan de avtalsslutande parter ska monteras ned samtidigt som man har en gemensam yttre gränskontroll. När man tar bort gränskontrollerna inom EU hittar man på nya sätt att kontrollera rörligheten, ett sätt är id-kontroller utan att föreligger misstanke om brott.

I Schengenavtal slås det i artikel 23.1 fast: ”Utländska medborgare, som inte uppfyller, eller inte längre uppfyller, på någon avtalsplats territorium gällande villkor, bör i princip ofördröjligen lämna avtalsparternas territorium.”

Polisens jakt på papperslösa i Stockholms tunnelbana är således ett resultat av Sveriges anslutning till Schengenavtalet, som numera är en del av Lissabonfördraget, EU:s grundlag. Men att kontrollera människor utan misstanke om brott strider mot Europakonventionen. Henrik Bergquist, expert på mänskliga rättigheter, menar att en person som har utsatts för polisens t-banekontroller skulle kunna driva sitt fall hela vägen till Europadomstolen – och Sverige skulle sannolikt fällas för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Folkrörelsen Nej till EU