nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU den 26 maj 2013

 

För en gemensam välfärd - Sverige ut ur EU!


Under mer än tjugo års tid har den behovsstyrda, generella välfärdspolitiken gradvis nedmonterats och ersatts av en vinstdriven, marknadsstyrd "välfärd". Under paroller som ”valfrihet” och ”försvara välfärdens kärna” plundras våra gemensamma tillgångar.

Skattesänkningar som först och främst gynnat de rikas och välbeställdas privata konsumtion underminerar den solidariska och demokratiskt styrda välfärden.

Resultaten är uppenbara. Från att ha varit världsledande i uppbyggandet av en generell och relativt jämlik välfärd har Sverige blivit världsledande i privatiseringar, avregleringar och en skenande ojämlikhet. Samhället slits alltmer isär av växande klass- och inkomstklyftor.

Denna avveckling av välfärden har skett samtidigt som Sverige varit medlem i EU. Är det en tillfällighet? Nej! Redan i den svenska EU-debattens linda konstaterade Carl Bildt i Svenska Dagbladet [maj 1991] att "Det ligger ett krav på något av ett systemskifte inprogrammerat i hela den process som ska ta oss in i EG och det alldeles oavsett om vi öppet vågar erkänna det eller ej".

* Sedan EU-inträdet har avregleringar och privatiseringar satt den offentliga sektorn i Sverige under hård press. Detta har lett till försämrad service för det stora flertalet, sämre arbetsmiljö och särskilt kvinnorna har drabbats när de offentliga utgifterna skurits ned.

* EU:s konkurrensregler och upphandlingsdirektiv driver fram en privatisering av offentlig verksamhet och avskaffande av statliga monopol som tillkommit av till exempel folkhälsoskäl.

* I EU:s bindande riktlinjer för den ekonomiska politiken anmodas medlemsländerna att minska de offentliga utgifterna, sänka skatterna och att genomföra strukturella reformer av socialförsäkringarna och på arbetsmarknaden.

* EU:s så kallade stabilitetspakt, som nu vidareutvecklats med finanspakten, sätter en tvångströja på den ekonomiska politiken och tvingar fram minskade offentliga utgifter och social nedrustning.

* I Lissabonfördraget, EU:s grundlagar, nämns inte orden ”allmän tjänst” en enda gång. Istället lanseras begreppet ”tjänster av allmänt ekonomiskt intresse”. Detta med syfte att låta privata företag i allt större utsträckning ta över allmänna välfärdstjänster.

EU:s roll är helt avgörande för det som nu pågår i Sverige och övriga EU. Parlament och regeringar på den nationella nivån måste med jämna mellanrum stå till svars inför väljarna. Det kan göra dem till problematiska aktörer i det sociala nedrustningsprojekt som nu pågår i EU. Därför överförs allt mer av den ekonomisk-politiska styrningen till Bryssel, till organ utan oläglig inblandning från folket genom allmänna val.

Utvecklingen går därmed i riktning mot ytterligare avdemokratisering i EU.
Folkrörelsen Nej till EU motsätter sig EU:s sociala nedrustningsprojekt och säger nej till fortsatta nedskärningar och privatiseringar samt till vinster i välfärden. För att kunna sätta stopp för avdemokratiseringen, den sociala nedrustningen och växande klass- och inkomstklyftor och istället utveckla den gemensamma välfärden krävs att Sverige frigörs från EU.

Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse
Göteborg den 25 maj 2013