nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU 2013-06-13

 

EU-anhängarna ljög inför folkomröstningen 1994

 

Kan Sverige tvingas införa euron, EU:s överstatliga valuta? Den frågan har blivit högaktuell efter ett tal som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso höll på en konferens om valutaunionens framtid i Bryssel den 7 maj: ” Vi måste komma ihåg att den nuvarande gestaltningen av euroområdet bara är tillfällig, eftersom alla medlemsstater förutom två är förutbestämda att bli fullvärdiga medlemmar av EMU enligt fördragen.”

De två EU-medlemmar som har undantag från euron är Danmark och Storbritannien. Det fick de båda länderna i form av protokoll när Maastrichtfördraget framförhandlades i början av 1990-talet. Kan detsamma gälla för Sverige? Nej. Eftersom Sveriges regering och riksdag inte krävt något undantag i förhållande till EMU! Den formella anledningen till att Sverige inte är med i valutaunionen är inte att svenska folket röstade nej i EMU-folkomröstningen i september 2003, utan Sverige inte får vara med eftersom vi inte uppfyller samtliga så kallade konvergenskrav. Sverige är inte med i EU:s växelkurssamarbete (ERM 2) och anses därför inte uppfylla kravet på en ”stabil valuta”.

EU-byråkraterna kan inte tvinga Sverige att gå med i ERM 2. Men skulle något EU-land – utom Storbritannien och Danmark – vägra att gå med i valutaunionen, trots att konvergenskraven uppfylls, rör det sig i folkrättslig mening om ett avtalsbrott. Om medlemsländerna stod fria att välja skulle varken Danmark eller Storbritannien behövt skriftliga, fördragsfästa undantag.

Men inför folkomröstningen om Sveriges medlemskap i EU i november 1994 påstod EU-förespråkarna att Sverige, i likhet med Danmark och Storbritannien, fått ett undantag från EMU. I broschyren ”Ja eller nej till svenskt medlemskap i EU” som EU-minister Ulf Dinkelspiel skickade ut till samtliga svenska hushåll påstods att ”Det är […] Riksdagen som skall avgöra frågan om Sverige skall anslutas till den gemensamma valutan och centralbanken när den frågan blir aktuell. Detta har Sverige gjort klart i förhandlingarna”.

Att denna utfästelse, som förmodligen var av avgörande betydelse för att en knapp majoritet av svenska folket röstade ja till EU, var ett osant påstående bekräftas i dag av EU-kommissionens ordförande. Men att EU-anhängarna, såväl moderater som socialdemokrater, for med osanning inför folkomröstningen 1994, är naturligtvis inget argument för att Sverige ska gå med EU:s valutaunion.

Svenska folket har sagt nej i EMU-folkomröstningen i september 2003 och snart tio år senare är det endast nio procent av svenskarna som vill gå med i det krisande eurosamarbetet enligt en opinionsundersökning från Göteborgs universitet (maj 2013). Däremot är EU-anhängarnas lögner ett av många skäl till varför vi anser svenska folket ska få en ny möjlighet att rösta om EU.

Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse
Stockholm 13 juni 2013