nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2014-04-15

Uttalande från Folkrörelsen Nej till EU

Nej till transatlantiskt partnerskapsavtal USA - EU
 


Bakom lykta dörrar långt bortom demokratisk insyn och kontroll pågår ett omfattande förhandlingsarbete mellan USA och EU om att bilda ett strategiskt ekonomisk partnerskap med ett transatlantiskt frihandelsavtal som instrument (TTIP). Det är USA men även EU som nu vill sluta sig samman i ett gemensamt handelsblock som ett led i att bygga en ekonomisk och handelspolitiska allians som ett led i den ökande konkurrens från bl.a. BRICS-länderna.

En anledning till TTIP är att förhandlingarna inom ramen för WTO (Doha-rundan) har kört fast. Kärnan i dessa tröga förhandlingar är att öppna upp fattiga länders marknader för amerikanska och europeiska industrier och tjänsteföretag. Det har också gällt att fortsätta subventionera jordbruket i såväl USA och EU för att hindra jordbruksimport från fattiga länder.

Syftet med TTIP är att stärka EU:s och USA:s globala konkurrenskraft. Men TTIP förväntas medföra att omfattande delar av konsumentskydd försämras och kan också påverka arbetsrätten. Offentliga upphandlingar och investeringar kommer att omfattas av avtalet. Avtalet väntas medföra möjlighet för USA att exportera GMO-grödor till Europa. Konventionellt storjordbruk kommer förmodligen att gynnas.

En av de mest kritiserade delarna av avtalet är rätten för stora företag att stämma enskilda stater för uteblivna framtida vinster. Detta ska handhas av hemliga, autonoma domstolar sammansatta med representanter för storföretag.

Sammantaget innebär TTIP-avtalet mycket omfattande inskränkningar av det nationella självbestämmandet och därmed de demokratiska rättigheterna för folken i berörda länder.

Folkrörelsen Nej till EU:s kongress i Malmö 12-13 april kräver att riksdagen, EU-nämnden och regeringen säger Nej till TTIP-avtalet.

Kongressen säger:
Ja till öppen, demokratisk frihandel för alla länder på lika villkor.