nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Header

01 november 2013   pdf_icon

 

 

Fortsatt hög arbetslöshet i EU

Arbetslösheten i samtliga 28 EU-länder uppmättes till samma nivå i september som föregående månad, dvs. 11,0 procent.

Arbetslösheten i euroområdet uppgick till 12,2 procent i september, oförändrat från reviderade 12,2 procent föregående månad [12,0].

Det visar statistik från Eurostat. Eurostat beräknar att 19,447 miljoner personer i euroområdet var arbetslösa i september, medan 26,872 miljoner personer var arbetslösa i hela EU. Jämfört med föregående månad var det en uppgång med 60.000 personer i euroområdet och en uppgång med 61.000 personer i hela EU. Jämfört med samma månad 2012 ökade antalet arbetslösa i euroområdet med 996.000 och ökade med 978.000 i hela EU.

I september 2012 var arbetslösheten i euroområdet 11,6 procent, och i EU-28 var den 10,6 procent.

Ungdomsarbetslösheten, under 25 år, i euroområdet uppgick till 24,1 procent i september, upp från 23,6 procent samma månad 2012. I hela EU var ungdomsarbetslösheten 23,5 procent i september, upp från 23,1 procent samma månad 2012. Högst september-arbetslöshet av

rapporterande länder i euroområdet hade Spanien, 26,6 procent. Lägst arbetslöshet noterades i Österrike med 4,9 procent.

Eurostats arbetslöshetsdata baseras på ILO:s rekommendationer./ Gösta Torstensson

 

Grundlagsskydda den svenska kronan

En grupp om arton framträdande nej-aktivister från folkomröstningen om euron 2003 uppmanar riksdagsledamöter att motionera om att grundlags-skydda den svenska kronan.

Eva Nisser, en av initiativtagarna, säger att de i dagsläget inte är oroliga för att riksdagen planerar ett eurointräde.

– Men förslaget är en säkerhetsåtgärd för att det inte ska vara möjligt att med enkel majoritet i riksdagen fatta ett sådant beslut. Det är ett skydd som politikerna indirekt har lovat svenska folket. Men de har vare sig infört ett grundlagsskydd eller ens diskuterat att Sverige ska ha ett formellt undantag i EU mot euron, säger Eva Nisser. Bland de undertecknande finns även industrimannen Rune Andersson, statsvetaren Drude Dahlerup och Junilistans tidigare EU-parlamentariker Nils Lundgren.

Initiativtagarna föreslår att meningen ”Penningenheten i Sverige kallas krona och delas i etthundra öre.” skrivs in i grundlagen.

– Det skapar ett skydd, säger Eva Nisser. Sedan bör Sverige kräva ett undantag precis som Danmark och Storbritannien – ett så kallat opt-out. Därefter kan svenska folket känna trygghet med att politikerna håller sitt löfte att respektera folkomröstningen om EMU för 10 år sedan.

Eva Nisser har också initierat en Facebook-sida, Värna kronan, värna vår demokrati, där alla intresserade kan ansluta sig till förslaget./Gösta Torstensson

 

Förslag om en europeisk åklagarmyndighet


EU-kommissionen vill införa en europeisk åklagarmyndighet som bekämpar bedrägerier mot EU-budgeten. Tanken är inte att bygga upp en ny institution, utan att medlemsländerna ska hantera brottsbekämpning utifrån den egna lagstiftningen, ledda av en centralt placerad åklagare.

– Den organiserade brottsligheten sträcker sig ofta över landgränserna. Det här blir ett system som är centraliserat och decentraliserat på samma gång, förklarar den ansvarige EU-kommissionären Viviane Reding, som ändå förväntar sig ”väldigt tuffa diskussioner” mellan de 28 medlems-länderna.

 

ECB räknar med att övervaka 124 banker

ECB, Europeiska centralbanken i tyska Frankfurt, har för avsikt att bevaka 124 ”signifikanta” banker i euroområdet i sin kommande roll som ”single supervisor”.

Tyskland har flest banker på listan, 24 stycken, inklusive Deutsche Bank och Commerzbank, Spanien har 16 banker på listan, Italien 15 och Frankrike 13. ECB kommer att utvärdera bankernas balansräkningar under nästa år som en del av föreberedelserna inför att den tar ansvaret för bankövervakningen i euroområdet.

 

Experterna vill att Riksbanken sänker styrräntan

Dagens Industris så kallade skuggdirektion vill att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter. Skuggdirektionen är dock inte helt enig om sänkningen. Två ledamöter vill se en sänkning om 25 punkter till 0,75 procent, medan två vill se en sänkning med 50 punkter. En vill se en oförändrad ränta.

Harry Flam och Ebba Lindsö argumenterar båda för en sänkning med 50 punkter.

”BNP har reviderats nedåt, kronan är stark och arbetslösheten är hög. Det finns inga bra argument för varför vi ska ha en högre ränta än Europa. Man kan tycka att en räntesänkning från de här låga nivåerna är en marginell företeelse. Men på marginalen spelar det kanske en roll för möjligheten att få ett jobb för en ungdom som just kommit ut på arbetsmarknaden eller för en 55-åring som har förlorat sitt”, säger Ebba Lindsö.

 

Bidrag för EU-vård begränsas

Vård i ett annat EU-land ska inte kosta men än i Sverige. Det har riksdagen beslutat. Från den 1 oktober kan en svensk patient bli ersatt av Försäkring-skassan för högst vad samma vård skulle ha kostat i Sverige minus den avgift patienten skulle ha betalt för vården i Sverige.

Patienter som vill söka vård i ett annat EU-land ska i förväg kunna få för-handsbesked från Försäkringskassan om vad ersättningen blir för vårdkostnaderna.

 

Svag lönsamhet i svenskt jordbruk

Av 27 jämförda EU-länder har bara fem sämre lönsamhet i jordbruket än Sverige – Litauen, Danmark, Tjeckien, Lettland och Slovakien.

Det visar statistik över företagsinkomst inom jordbruket 2012 från Economic Accounts for Agriculture [EAA] som återges av lantbrukstidningen ATL. Det svenska jordbrukets inkomst per hektar balanserade på 244 euro [2.127 kronor].
 


Här förvarar Riksbanken guldet

Riksbanken går nu ut och berättar var guldreserven förvaras.

Närmare hälften av Riksbankens guldreserv förvaras hos Bank of England. Resten förvaras hos Bank of Canada, Federal Reserve Bank of New York, Schweiz nationalbank samt hos Riksbanken själva.

Det skriver Riksbanken på sin hemsida. ”Riksbankens guldinnehav och dess värde har varit offentligt länge men på grund olika sekretessbestämmelser har det däremot inte varit publik information var guldet förvaras”, skriver Riksbanken.

Totalt uppgår guldreserven till 125,7 ton, vilket motsvarar ett marknadsvärde på 37 miljarder kronor den 31 augusti. Av dessa förvaras 61,4 ton hos Bank of England, 33,2 ton hos Bank of Canada 13,2 ton hos Federal Reserve Bank of New York, 2,8 ton hos Schweiz nationalbank och 15,1 ton hos Riksbanken själva.

 

EU och Kanada skrev på frihandelsavtal

Efter flera års förhandlingar blev ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada klart. Kanadas premiärminister Stephen Harper var på plats i Bryssel tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

”Vi har tagit ett avgörande steg framåt för att stärka relationerna mellan EU och Kanada”, meddelade José Manuel Barroso, medan Stephen Harper hyllade överenskommelsen som Kanadas största [handels]avtal. EU-kommissionens beräkningar visar att EU:s export till Kanada kan öka med 24 procent, eller 17 miljarder euro.

 

Massavskedanden i Bulgarien

 

Den socialdemokratiska regeringen i Bulgarien vill avskeda 40.000 statligt anställda, det motsvarar en tiondel av de statligt anställda. Det ska ske från nyår, syftet är att klara nästa års statsbudget, rapporterar nättidningen novinite.

– Regeringen försöker helt enkelt att fylla igen hålen i budget för 2014 med avskedanden. Det är ingen bra idé. Jag kan redan se spänningar i sektorer som gruvor, energi och järnväg, säger ordföranden för den oberoende fackföreningen KNB, Plamen Dimitrov.

 

Ökning av registreringar av transportfordon

Registreringarna av tunga lastvagnar i EU steg med 8,7 procent i september, jämfört med samma månad förra året. Totalt 20.114 tunga lastvagnar registrerades i september.

Det framgår av statistik från branschorganisationen Acea. Registreringarna av lätta lastvagnar i EU, med en vikt på upp till 3,5 ton, ökade med 5,6 procent i september. Fordon i mellansegmentet, över 3,5 ton, steg med 7,6 procent.

Registreringarna av bussar över 3,5 ton ökade i september med 15,7 procent.