nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Pressmeddelande från Folkrörelsen Nej till EU 2013-06-13

 

Sveriges medlemskap i EU bygger på en lögn!

 

Inför folkomröstningen om Sveriges medlemskap i EU i november 1994 påstod EU-förespråkarna att Sverige, i likhet med Danmark och Storbritannien, fått ett undantag från EMU. I broschyren ”Ja eller nej till svenskt medlemskap i EU” som EU-minister Ulf Dinkelspiel skickade ut till samtliga svenska hushåll påstods att ”Det är […] Riksdagen som skall avgöra frågan om Sverige skall anslutas till den gemensamma valutan och centralbanken när den frågan blir aktuell. Detta har Sverige gjort klart i förhandlingarna”.

Detta påstående var en lögn. Sverige hade varken fått eller ens begärt något undantag. Att så är fallet bekräftas av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som nyligen uttalade att ”alla medlemsstater förutom två är förutbestämda att bli fullvärdiga medlemmar av EMU enligt fördragen.”

Mot denna bakgrund säger Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse i ett uttalande att Sveriges medlemskap i EU bygger på en lögn och att denna lögn ”förmodligen var av avgörande betydelse för att en knapp majoritet av svenska folket röstade ja till EU”.

Men att EU-anhängarna, såväl moderater som socialdemokrater, for med osanning inför folkomröstningen 1994, är naturligtvis inget argument för att Sverige ska gå med EU:s valutaunion, heter det i uttalandet: ”Däremot är EU-anhängarnas lögner ett av många skäl till varför vi anser svenska folket ska få en ny möjlighet att rösta om EU.”

Bilaga: Uttalandet ” EU-anhängarna ljög inför folkomröstningen 1994”. Promemorian ”Kan Sverige tvingas att gå med i euron?”.

För mer information kontakta
Jan-Erik Gustafsson, ordförande i Folkrörelsen Nej till EU,
073-664 57 01
Gösta Torstensson, pressansvarig i Folkrörelsen Nej till EU,
070-286 08 70