Hösten 2008

Inf
ormationskampanj till
socialdemokratiska riksdagsledamöter

Fram till riksdagsbehandlingen kommer vi i e-postutskick att informera Er om Lissabonfördraget, och konsekvenserna av EU-domstolens domar. Ingen riksdagsledamot (s) skall efter riksdagsbehandlingen kunna säga att han/hon inte var påläst eller inte förstod fördraget.

2008-09-01-Brev 1      2008-09-17 Brev 2      2008-09-25-Brev 3
2008-10-07-Brev
4      2008-10-09-Brev 5      2008-10-15-Brev 6
2008-10-28 Brev 7      2008-11-10 Brev 8      2008-11-15 Brev 9
2008-11-17 Brev 10    2008-11-18 Brev 11    2008-11-20 Brev 12
2008-12-04 Brev 13


2008-09-01-Brev 1

Bästa (s)-riksdagsledamöter,

I en krönika i Aktuellt i politiken 23 juli skriver EU-kommissionären Margot Wallström: ”Oavsett varför irländarna röstade nej till fördraget måste resultatet respekteras. Irlands röst väger lika tungt som något annat medlemsland”. Om kommissionären respekterar EU:s existerande fördrag, så innebär detta att Lissabonfördraget - till 96 % lika med den EU-grundlag som de franska och nederländska folken röstade nej till 2005 - har fallit.

I ETC 34/08 skriver EU-parlamentarikern (s) Anna Hedh: ”…trots att riksdagen snart skall ta beslut om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, är det alldeles tyst (...) Det irländska folkomröstningsresultatet borde ha inneburit att Lissabonfördraget faller. Trots det har ratificeringsprocessen i de övriga medlemsländerna – liksom Sverige – fortsatt, vilket är odemokratiskt och en skymf mot det irländska folket”.

Hon skriver vidare: ”Lissabonfördraget innebär en massiv överföring av makt till EU och dess institutioner. På centrala områden, såsom straffrätten inskränks Sveriges självbestämmande. Unionen skulle få karaktären av en militärallians. Unionsrätten överordnas formellt Sverige grundlag. EU får i praktiken en president och en utrikesminister med stora befogenheter att styra medlemsländerna.” 

Vi vill tillägga att riksdagens maktbefogenheter minskar drastiskt till förmån för ministerrådet, som blir en EU-institution, och EU-parlamentet som får utökat medbeslutande i lagstiftningsfrågor. De stora länderna gynnas i ministerrådet. T.ex blir Tysklands röststyrka 9,17 ggr så stor som Sveriges jämfört med 2,9 ggr enligt det i dag gällande Nicefördraget.

Vid en facklig konferens i Malmö 24 augusti säger riksdagsledamoten (s) Bo Bernardsson:”…man behöver inte vara emot EU för att man ställer krav på EU. Det är tvärtom en skyldighet att visa sans”. På samma konferens kräver LO-distriktet och socialdemokraterna i Skåne samt vänsterpartiet ”bindande undantag för kollektivavtalen innan Lissabonfördraget skrivs under”. Bindande undantag förutsätter att EU startar en ny regeringskonferens.

Sedan tidigare bedriver fackföreningsrörelsen på initiativ av Byggettan och LO-distriktet i Stockholms län en namninsamling där man vill att Sveriges löntagare ska skriva på för kraven att svenska kollektivavtal skall gälla på svensk arbetsmarknad och att rätten till stridsåtgärder skall finnas kvar. LO-kongressen i juni krävde enhälligt att ”en förutsättning för detta (ratificering av Lissabonfördraget) är att den av regeringen tillsatta utredningen (Strååth-utredningen) har redovisat sitt uppdrag innan den svenska regeringen ratificerar Lissabonfördraget”.

Liksom regeringen Persson inte respekterade att de franska och nederländska folken röstade nej, så respekterar inte regeringen Reinfeldt att det irländska folket röstade nej. EU-minister Cecilia Malmström har offentliggjort att riksdagen skall godkänna Lissabonfördraget den 20 november. Regeringen Reinfeldt har givit tillkänna att Strååth-utredningen skall redovisa sitt resultat 15 december.

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarepartiet! Vi utgår från att Ni ”visar sans”. Sveriges nationella självbestämmande och löntagarnas rätt till svenska kollektivavtal och rätt att ta till stridsåtgärder vilar på Era axlar. Regeringen Reinfeldt har redan visat att den inte respektera det irländska folkomröstningsresultatet. Ni är 130 ledamöter. Det räcker med 88 riksdagsledamöter för att Lissabonsfördraget skall falla eftersom det krävs ¾-dels majoritet för ett godkännande.

Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-09-17-Brev 2

(s)-riksdagsledamöter,

Vi fortsätter vår kampanj för att Ni skall kräva folkomröstning om Lissabonfördraget, alternativt att Ni deklarerar att Ni röster Nej i riksdagen den 20 november.

Bifogas tal från Mynttorget, en artikel om Europafackets sociala protokoll samt ett uttalande från Lärarförbundet.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

x-tra bilaga rapport från uppvaktning av EU-kommissionen

------------------------------------------------------------------------------

2008-09-25-Brev 3

Bästa (s)-riksdagsledamöter,

Det är ni som äger frågan om Lissabonfördraget skall ratificeras den 20 november utan att LO-kongressen krav från i juni är uppfyllda.

Kan man lita på EU-parlamentarikern Jan Andersson, vars betänkande om EU:s utstationeringsdirektiv behandlades av EU:s sysselsättningsutskott i måndags. Läs Gösta Torstensson analys av realismen i Anderssons betänkande.

Samme  Andersson deltog dessutom i fredags vid EFS i Malmö i en panel som diskuterade effekterna av EU:s domstol utslag i Viking, Laval, Ruffert och Luxemburgdomarna. I samma panel satt även riksdagsledamoten Bo Bernardsson, som säkert gärna kan ger er information från paneldebatten.

När statsrådsberedningens skrivelse om Lissabonfördraget skickade ut på remiss var ett av  EU-minister Cecilia Malmström starkaste motiv för detta att det skulle ge riksdagens ledamöter tid att diskutera fördraget med folket. I måndags hölls en debatt i Karlskrona med länets samtliga riksdagsledamöter inbjudna, men ingen dök upp, så ”riksdagsstolarna” gapade tomma. Varför? Läs bifogade artikel från Sydöstran.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-10-07-Brev 4
Lavalutredningen legitimerar inte ett ja till Lissabonfördraget

Bästa (s) riksdagsledamöter,

I måndagens Svenska Dagbladet försöker Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin lägga över sina egna tillkortakommande på regeringen Reinfeldt. Detta efter den socialdemokratiska riksdagsgruppens beslut 3 oktober att nonchalera kraven från fackföreningsrörelsen om att skjuta upp godkännandet av Lissabonfördraget

Förutom att de framför osakliga påståenden om att Lissabonfördraget  ”ger EU bättre möjligheter till fortsatt utvidgning, till en offensiv klimatpolitik samt ett starkare skydd för grundläggande rättigheter – däribland strejkrätten”  som vi återkommer till i ett senare utskick, så antyder Sahlin och Lundby-Wedins att den  s.k. Lavalutredningen (eller Stråthutredningen som skall presenteras 15 december) skulle kunna legitimera deras ja till Lissabonfördraget.

Men det är en falsk förhoppning, vilket Gösta Torstensson visar i en analys av Lavalutredningens uppdrag.

Dessutom en intressant debattartikel av s-studenternas ordförande Kajsa Borgnäs som publicerats i LO-tidningen (26 september). Ett pressmeddelande från Folkrörelsen Nej till EU bifogas också.

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

  • Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

  • Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-10-09-Brev 5
För vem Sahlin och Lundby-Wedin är Lissabonfördraget
en förbättring?

Bästa (s) riksdagsledamöter

”Lissabonfördraget  är de mest omfattande som har skett inom EU sedan Sverige blev medlem i unionen.

* Ännu mer makt centraliseras till unionens institutioner och dess stora medlemsländer.

* EU militariseras på ett vis som strider mot vår politik av militär alliansfrihet.

* Den fria marknaden överordnas andra politiska hänsyn som miljö eller löntagarnas rättigheter.

* Riksdagen förvandlas till en sockenstämma som klubbar vad övermakten i Bryssel redan har bestämt.

På vilket sätt är detta ”förbättringar”, Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin? För vem blir det bättre? På ett ungefär”.

Detta skriver Gösta Torstensson som svar på  Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedins osakliga påståenden i Svenska Dagbladet i måndags. Hela artikeln finns i bilagan.

Dessutom kan tilläggas att med Lissabonfördraget risker vi få euron bakvägen. Sverige blir skyldig att förr eller senare införa euron i strid mot folkomröstningen 2003. Vi ser nu i finanskapitalets kris att EMU-området till stor del är en papperskonstruktion. Det finns inga gemensamma skattemedel och ingen gemensam finansminister som kan ställa upp och garantera vanligt folks sparmedel i en krissituation. Efter ett icke juridiskt bindande samarbetsavtal, ett låtsasavtal, som EU-länderna kom överens om 1 juni 2008 för att hjälpa varandra vid finansiella kriser, kan den europeiska centralbanken inte längre dölja sin maktlöshet och ge sken av att vara en riktig centralbank. Att i denna situation argumentera för ytterligare överstatlighet som Lissabonfördraget vore befängt.  Den nuvarande krisen uppstod ju i det federal USA med världens största ekonomi! Accepterar den socialdemokratiska ledningen Lissabonfördraget så ger man slutligen upp klassisk socialdemokratisk politik och erkänner sig slutligen som ett social-liberalt parti.

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-10-15 Brev 6

Bästa (s) riksdagsledamöter,

I en debatt i LO-borgen den 6 september med Sven Otto Littorin krävde LO:s och Europafackets ordförande att Stråthutredningen, som skall presenteras den 15 december, ”skall innehålla förslag som undanröjer de negativa effekterna av Lavaldomen, främst en omförhandling av EU:s utstationeringsdirektiv”. Enligt Lundby-Wedin stödjer LO och socialdemokraterna Europafackets krav på ett s.k. socialt protokoll som skall slå fast att ”fackliga och andra mänskliga rättigheter inom EU är överordnade den fria rörligheten inom unionen och inte tvärtom”. Dessa krav förklarade Lundby-Wedin enligt LO:s hemsida som nödvändiga ”för att stilla den oro som många svenska löntagare känner efter Lavaldomen”.

Det är sant att många löntagare känner oro, men de köper inte det svindleri gentemot samma löntagare som Lundby-Wedin ägnar sig år för att till varje pris få igenom Lissabonfördraget. Det är ett svindleri som fullständigt sköts i sank vid EU-kommissionens s.k. ”stora hearing” i Bryssel om de orättvisa domarna i EU:s domstol tre dagar efter mötet i LO-borgen. EU-kommissionen och arbetsmarknadsministrarna från Sverige, Frankrike, Tyskland, Danmark och Luxemburg gjorde klart att de varken vill ha ett ändrat utstationeringsdirektiv eller ett sociala protokoll, läs vidare Gösta Torstenssons analys av hearingen i Bryssel i bilaga.

Utgången av hearingen hade säkert Lundby-Wedin insett före mötet för inte kan väl LO och Europafacket ha så usla analytiker att de inte begriper sig på de politiska realiteterna i EU? Tilläggas kan att EU-parlamentarikern Jan Anderssons (s) initiativbetänkande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott och har fallit platt till marken. Detta betänkande kräver i princip samma saker som Lundby-Wedin framförde i LO-borgen den 6 oktober.

För alla dem som före EU-omröstningen om medlemskapet den 13 november 1994 garanterande den nationella arbetsrätten och det svenska kollektivavtalssystemet återstår inget annat än att kräva ett bindande nationellt undantag, om trovärdigheten skall behållas.

Lissabonfördraget handlar dock inte bara om arbetsrätten. Det handlar också om en väldig maktöverföring från riksdagen till EU:s institutioner (t.ex. blir straffrätten överstatlig), stora EU-stater vinner makt på bekostnad av de små, EU kommer att få en gemensam försvars- och säkerhetspolitik etc.

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande  Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-10-28 Brev 7

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

För en vecka sedan röstade EU-parlamentet om Jan Andersson (s) s.k. initiativbetänkande om arbetsrätten och kollektivavtalen. I den version som ledamöterna tog ställning till hade de ursprungliga kritiska delarna om Viking- Laval och Ruffertmålen tvättats bort, liksom kravet på en ändring av utstationeringsdirektivet och Europafackets krav på ett socialt protokoll, som krävde att den sociala dimensionen överordnades de fyra friheterna. Ett stor majoritet av borgerliga och socialdemokratiska ledamöter röstade igenom detta villospår i debatten och urvattnade betänkande med rösterna 474 mot 106.

Ledamoten för den Danska Folkebevaegelsen i parlamentet Sören Sondergaard kommenterade omröstningen med att ”Om man haft en eller annan föreställning att EU-parlamentet skulle ställa sig på löntagarnas sida, så har man stor anledning att känna sig besviken. För EU-parlamentet missade en upplagd möjlighet”. Det slogs fast att det inte är tal om att ändra i utstationeringsdirektivet (en av Jan Andersson och LO-ledningens käpphästar). Tvärtom slogs det fast att kontrollen av tillämpningen av direktivet skall skärpas. EU-kommissionären Spidla var ”enig med parlamentet om att förbättra genomförandet och handhavandet av utstationeringsdirektivet”. Kommissionen vill inte heller ha något socialt protokoll. Vänstergruppen GUE/NGLs ändringsförslag om att strejkrätten bör vara överordnad marknadsfriheten och att allt detta bör skrivas in i ett bindande protokoll till Lissabonfördraget röstades ned liksom gruppens förslag att Sverige bör få undantag i Lissabonfördraget för att skydda de svenska kollektivavtalen.

Vem tror längre på att regeringens Stråthkommissionen kommer att hitta en svensk lösning till konsekvenserna av Vaxholm/Lavaldomen? Det gör inte förbundsordförandena för Byggnads och Transport Hans Tilly och Clas Linder som i en gemensam artikel på LO-tidningens hemsida konstaterar att ”Lavalutredningens uppdrag begränsar sig till hur de svenska reglerna skall anpassas så att de tillgodoser EG-domstolens domar”. De skriver också att den socialdemokratiska riksdagsguppen i nuvarande läge ”skulle godkänna Lissabonfördraget utan att ställa några som helst krav på förändringar eller garantier är obegripligt”, se bilaga.

Alla LO-ledningens och s-ledningens argument för ett godkännande av Lissabonfördraget är nu utraderade på EU-nivån. Trots detta så kör ledningarna ett av de använda argumenten ytterligare ett varv, nämligen att med Lissabonfördraget blir EU:s rättighetsstadga bindande och att detta skulle kunna rädda den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men detta är ett felaktigt och falskt argument, vilket Gösta Torstensson visar i vidhäftade bilaga. Jag bilägger också en artikel från Irish Sunday Times 18 oktober om det smutsiga spel som förekommer att pressa Irland till ytterligare en folkomröstning.

Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-11-10 Brev 8

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Opinionen för att ni (s)-riksdagsledamöter skall säga nej till Lissabonfördraget den 20 november eller åtminstone av demokratiska anständighetsskäl ska driva fram ett uppskjutande av behandlingen i riksdagen till dess regeringens Stråhtutredning har presenterats och diskuterats växer inom fackföreningsrörelsen och bland socialdemokratiska gräsrötter. De svenska kollektivavtalen kan bli helt värdelösa om Lissabonfördraget godkänns skriver i Norrländska socialdemokraten fackföreningarna Gruvfyran, Byggnads, Gruvklubb 136 Aitik, Handels avd 30 och Kommunal i Gällivare. De fem fackföreningarna har yrkat att arbetarkommunen i Gällivare/Malmberget skall skriva till s-riksdagsledamöterna i Norrbotten för att de ska kräva att riksdagens beslut om Lissabonfördraget skjuts upp.

Samma sak krävde i början av november ett fackligt opinionsmöte i Göteborg arrangerat av Nätverket för folkomröstning om EU:s nya grundlag & Socialdemokratiska EU-kritiker med medverkan av ordförande i Byggnads avd 12 Tomas Emanuelsson och ordförande för transport avd 3 Leif Andersson. 

Socialdemokraterna och LO i skogslänen i norra Sverige kräver genom Raimo Pärssinen, Kurt Kvarnström, Ann-Kristine Johansson, Jens Nilsson, Elvy Söderström, KG Abrahamsson och Kristina Zakrisson att Lavalutredningen presenteras innan riksdagen kan ta beslut om Lissabonfördraget. T.o.m. en sådan s-tungviktare som EU-parlamentarikern Göran Färm kräver samma sak tillsammans med ordföranden för socialdemokraterna i Västerås Lars Eriksson i VLT den 20 oktober.

Folkörelsen Nej till EU i Värmland har gjort ett utskick till nästan samtliga LO-avdelningar i Värmland samt 23 olika sektioner inom Kommunal, och bl.a skickat med artikeln i LO-tidningen skriven av förbundsordföranden i Byggnads Hans Tilly samt t.f. förbundsordförande i Transport  Clas Linder.

Detta är bara några exempel på hur trycket ökar på er att inte rösta med allianspartierna för en ratificering den 20 november. Det är då högst oanständigt att den översta LO-ledningen och (s)-ledningen manipulerar för att till varje pris få ett ja till Lissabonfördraget den 20 november utan att invänta den s.k. Stråthutredningen. Att Mona Sahlin krävde rättning i leden i riksdagsgruppen i början av oktober är nu allmänt känt. Men nu är också förspelet känt efter att den moderata EU-parlamentarikern Charlotta Cederschiöld skickat ett hemligt SMS till fel person. I SMS:et skriver hon att hon hyser stor oro för Lavaldomen och Lissabonfördraget och dess behandling i Sverige. Men skriver att ”Fredrik Reinfeldt nog kan göra upp med Mona Sahlin”. Cederschiöld avslutar sitt SMS med att ”EU-kommissionären Margot Wallström pushar på Mona”. Är det EU:s propagandaminister som tillsammans med moderaterna som bestämmer över svensk politik, en propagandaminister som i en famös intervju efter folkomröstningen på Irland säger sig respektera Irlands nej!, se bilaga.

Tisdagen den 18 november kl. 17.30 på Myntorget i Stockholm ett stenkast från Riksdagshuset anordnar LO en nationell manifestation på temat ”Stoppa angreppet på löntagarna – sabba inte den svenska modellen”. Enligt arrangören LO skall denna nationella manifestation endast vara 30 minuter lång, och med endast två talare; LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin samt en talare från andra sida Östersjön. Demonstranterna kommer att bjudas på kaffe! Förutom LO-ordförande är Lundby-Wedin ordförande för Europafacket samt ingår socialdemokraternas högsta ledning. Europafacket var den första fackförening som uttalade sitt stöd för Lissabonfördraget. Genom Lissabonfördraget formaliseras den s.k. sociala dialogen mellan EU-kommissionen, Europafacket och de europeiska arbetsgivarna (art 152, art 154).

I uppropet sägs att ”Konsekvenserna av EG-domstolens domar riskerar att sätta den svenska modellen ur spel, därför måste vi gemensamt kräva åtgärder i Sverige och EU”. Mot bakgrund av uppropstexten och LO-kongressens beslut i juni måste Wanja Lundby-Wedin, om hon som LO-ordförande vill representera det samlade LO-kollektivet och socialdemokrater på basplanet, kräva att behandlingen av Lissabonfördraget skjuts upp. Några garantier för att vi skall få behålla kollektivavtalen och strejkrätten har hittills inte givits. För att understödja att Lundby-Wedin agerar som LO-ordförande och inte som ordförande för Europafacket är det viktigt med en massiv uppslutning av löntagare på Myntorget tisdagen den 18 november. Hjälp Byggnads och Transport att fylla torget med löntagare.

Minns också att EU-etablissemanget inför folkomröstningen 1994 utlovade att arbetsrätt och kollektivavtal inte skulle påverkas av ett EU-medlemskap. Av anständighetsskäl borde åtminstone alla dessa EU-anhängare inom fackföreningsrörelsen och socialdemokratin nu kräva att regeringen begär ett bindande undantag för arbetsrätten och kollektivavtalen för att överhuvudtaget ens tänka sig att ratificera Lissabonfördraget. Sveriges position för att kräva detta har aldrig varit starkare än nu.

Om inte arbetsrätten skulle vara ett tillräckligt skäl för er att rösta nej den 20 november, så levererar er kollega och (s)-ordförande i försvarsutskottet Anders Karlsson i dagens Morgoneko svidande kritik över Sveriges engagemang i EU:s Nordic Battle Group. Vi vill inte att Sverige skall ställa upp med militära insatser i EU, säger han. Varje halvår måste en snabbinsatsstyrka stå i beredskap, vilket kostar 1 200 miljoner per år utan att göra en enda minuts stridsinsats. Det är för dyrt, säger Karlsson. Vi instämmer, och tillägger att med att godkännade av Lissabonfördraget, så begravs den 200-åriga allianfriheten. Skall det ske under kompakt politiskt tystnad? För att skicka svenska trupper för stridsinsatser utomlands behövs då inte längre något mandat från FN:s säkerhetsråd, vilket har varit ett klassiskt socialdemokratisk krav. För genuina socialdemokrater som Olof Palme och Torsten Nilsson skulle det aldrig ha varit möjligt att skicka svenska soldater utomlands i EU-imperialistsiska syften, som Lissabonfördraget i praktiken innebär, se Gösta Torstenssons bifogade analys. Dessutom saknar det inledda samarbetet med miljöpartiet all trovärdighet om ni röstar ja den 20 november. Miljöpartiet är ju motståndare till Lissabonfördraget.

Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-11-15 Brev 9

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Den internationella opinionen mot att ni riksdagsledamöter skall godkänna Lissabonfördraget på torsdag växer.

I ett stöduttalandet till Folkrörelsen Nej till EU skriver förbundssekreteraren Eamon Devoy för det irländska facket TEEU och sekreteraren Frank Keoghan från People’s Movement att:

 ”Den föreslagna ratificeringen av den svenska regeringen är tydligt utformad i samförstånd med EU-kommissionen för att på ett odemokratiskt sätt isolera det irländska folket och för att sätta mer press och tryck på dem att acceptera ett icke förändrat Lissabonfördrag”.

Till den svenska allmänheten uttrycker de också att:

”Ett godkännande av Lissabonfördraget ( ...) skulle accelerera vidgandet av gapet, mellan EU och den europeiska fackföreningsrörelsen, vars krav är för en balans mellan rätten till fri rörlighet och sedan länge etablerade fackliga rättigheter. Vi är av den åsikten att en sådan ”balans” uttalat måste gynna arbetstagarnas rättigheter utan reservationer för att förhindra utslag från EU:s domstol av den typ som vi nyligen har erfarit”.

Jag bifogar hela brevet i original och i översättning.

Samtidigt växer missnöjet bland gräsrötterna mot den centrala fackliga byråkratin och socialdemokratins ledning. Den tidigare förbundsjuristen Kurt Junesjö för LO-TCO Rättskydd skriver i det nya numret av Folket i Bild Kulturfront att fackmedlemmarna inte informeras om hotande eller redan realiserade försämringar vilka är ”så ingripande att något motsvarande inte skett i svensk arbetsrätt under mer än hundra år av organiserad facklig verksamhet”. De fyra ödesfrågor för löntagarna som Junesjö nämner är Vaxholmsdomen, Lissabonfördraget, Stråthutredningen samt huvudavtalet mellan LO/PTK och Svenskt Näringsliv, vilka alla är ”legitimt sammanflätade” enligt Junesjö.

Man kan funderar över varför Mona Sahlin bestämt sig för att bryta mot LO-kongressens beslut när hon den 3 oktober förklarade att ni i (s)-gruppen skulle rösta ja oavsett när Stråthutredningen skulle presenteras. Det ligger säkerligen en del i vad Morgon Johansson uttalar i samma nummer av Folket i Bild: ”Nyckeln ligger hos LO-ledningen, hade de sagt ’Stopp och belägg’ hade vi aldrig hamnat där. Då hade riksdagsgruppen resonerat annorlunda. Får vi besked att om att LO-ledningen ändrar sig innan den 20 november så kan riksdagsgruppen ändra sig”.

Skall jag tolka detta som att riksdagsgruppen helt styrs av Wanja Lundby-Wedin? Sannolikt är det så att spelaren och cynikern Wanja Lundby-Wedin ( och hennes grå kommissarier Erland Olausson och Lars Nyberg) har räknat ut att om inte Lissabonfördraget ratificeras nu, så kommer diskussionerna efter Stråthutredningen presenteras leda till att Lissabonfördraget aldrig kommer att ratificeras. En indikation på detta att efter Sahlins rättning i leden så har enligt Junesjö den pågående Stråthutredningen skärpt kraven och framfört en rad för löntagarna reaktionära förslag.

På tisdag 17.30 är Wanja Lundby-Wedin en av två talare på Mynttorget i Stockholm för en manifestation för att ”Stoppa angreppet på löntagarna – sabba inte den svenska modellen”. För de fackliga och socialdemokratiska gräsrötterna är det nu alltför genomskinligt att skylla allt på och gömma sig bakom alliansregeringen. Vilket besked kommer Wanja Lundby-Wedin att ge till Morgan Johansson och alla de som samlas på Mynttorget.

Hennes besked kommer att gå till historieböckerna som ett avgörande tal för fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen i Sverige. Kommer hon agera som ordförande för LO till försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen och att t.ex. kräva att regeringen Reinfeldt  startar förhandlingar om bindande undantag för den svenska kollektivavtalsmodellen, eller kommer hon som ordförande i Europafacket (den fackliga organisation som först godkände Lissabonfördraget)  att bryta mot LO-kongressen beslut i juni och sälja ut den svenska arbetsmarknadsmodellen till EU-domstolen och överstaten i Bryssel?

Oavsett vad hon kommer att säga så ligger bollen hos er 130 (s)- riksdagsledamöter. Åtminstone bör en minoritet hos er kunna stödja den vilandeförklaring i riksdagen som föreslagits av vänsterpartiet, om ni inte anser er kunna stödja Folkrörelsens krav nedan.

En vilandeförklaring innebär att Lissabonfördraget läggs på is ytterligare ett år på grund av att den enorma maktöverföringen till Bryssel som Lissabonfördraget innebär är en grundlagsfråga. För en vilandeförklaring krävs att en sjättedel av riksdagens ledamöter röstar för. Miljöpartiet och vänsterpartiet har 41 röster. Därutöver har ca 10 borgerliga ledamöter förkunnat att de kommer att frondera mot sina partiledningar. Återstår ca 10 röster från (s)-gruppen. Vid ert partigruppsmötet i början av oktober reserverade Morgan Johansson sig samtidigt som Bo Bernardsson, Leif Pagrotsky och Claes-Göran Brandin förklarat att de reserverat sig mot beslutet liksom ett tio-tal icke namngivna ledamöter.

Ansvaret vilar nu på er att ni röster för en vilandeförklaring, om nu inte Wanja Lundby-Wedin i sitt tal den 18 november deklarerat att socialdemokraterna drar tillbaka sitt stöd för en ratificering av Lissabonfördraget.

Men Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-11-17 Brev 10

Riksdagsledamöter för det socialdemokratiska arbetarpartiet

Fem fackliga tyska förtroendevalda, varav att par som också är
förtroendevalda i det tyska socialdemokratiska partiet och som deltog i den tyska delegation på den Europeiska löntagarkonferensen i Stockholm 25 maj för att förkasta EU:s domstols beslut i Vaxholm/Lavaldomen, uppmanar i det bifogade solidaritetsuttalandet till den svenska fackföreningsrörelsen inför LO-manifestationen i Stockholm 18 november  Er (s)-riksdagsledamöter att
RÖSTA NEJ TILL LISSABONFÖRDRAGET 20 NOVEMBER.

Solidaritetsuttalandet har förutom till undertecknad redan skickats till Johan Lindholm ordf Byggettan, Gunilla Björklund LO-distriktet Sthlm, Wanja Lundby-Wedin ordf LO och Europafacket, Mona Sahlin ordförande i SAP samt till undertecknad.

P.g.a tidbrist finne inte möjlighet att översätta uttalande, men jag hoppas ändå att Ni kan tillgodogöra er de tyska argumenten för att RÖSTA NEJ 20 november.

Jan-Erik Gustafsson
Ordf. Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-11-18 Brev 11

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Idag tisdag 17.30 är Wanja Lundby-Wedin en av två talare på Mynttorget i Stockholm för LO:s manifestation för att ”Stoppa angreppet på löntagarna – sabba inte den svenska modellen”. I helgen initierade hon enligt Svenska Dagbladet att socialdemokraterna i sin plattform till Europaparlamentet skrev in att ”nationella regler kring fri förhandlingsrätt, konflikträtt, och kollektivavtal ska vara överordnade den fria rörligheten på EU:s inre marknad”.

Att ställa ett sådant krav inför Europarlamentet, och inte göra det inför omröstningen om Lissabonfördraget nu på torsdag är förvillande och ett sätt att blanda bort korten för löntagarna. För det första bör socialdemokraterna utnyttja sin styrkeposition och kräva att regeringen Reinfeldt startar förhandlingar med EU om det svenska kollektivavtalssystemet och konflikträtten, om Lissabonfördraget över huvudtaget skall godkännas i Sverige. För det andra ger kraven i valplattformen illusioner om att EU-parlamentet skulle kunna besluta om att arbetsrätten är överordnad den fria rörligheten, dvs tvärtemot vad EU:s domstol har dömt i Viking, Laval, Ruffert och Luxemburgmålen. Hur kan Europafackets ordförande vara omedveten om att kravet i valplattformen kräver inkallande av en ny regeringskonferens för att göra den fördragsändring som det är fråga om?

Lundby-Wedins besked ikväll kommer att gå till historieböckerna som ett avgörande tal för fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen i Sverige och därmed även för svensk inrikes- och europapolitik. Kommer hon agera som ordförande för LO till försvar för den svenska kollektivavtalsmodellen och att t.ex. kräva att regeringen Reinfeldt startar förhandlingar om bindande undantag för den svenska kollektivavtalsmodellen, eller kommer hon som ordförande i Europafacket (den fackliga organisation som först godkände Lissabonfördraget)  att bryta mot LO-kongressen beslut i juni och sälja ut den svenska arbetsmarknadsmodellen till EU-domstolen och överstaten i Bryssel?

Oavsett vad hon kommer att säga så ligger bollen hos er 130 (s)- riksdagsledamöter. I den enda TV-debatt som hittills ägt rum i programmet Debatt förra veckan framkom att 4/5 av tillfrågade riksdagsledamöter hade ingen större aning om vad EU-grundlagen innebär. EU-minister Cecilia Malmström hävdade i programmet att när det gäller ”internationella fördrag” så finns det ingen anledning att ha en folkomröstning. Således, lögner till svenska folket in i det sista. Lissabonfördraget är inget internationellt fördrag. Det är en EU-grundlag, som enligt dess upphovsman Giscard d’Estaing till 96 procent är det samma som den EU-konstitution som 2005 i folkomröstningar röstades ned av de franska och nederländska folken. Och vad har det blivit av respekten inför resultatet i den irländska folkomröstningen?

Att rösta ja eller att lägga ned sin röst på torsdag är samma skrämmande agerande som EU:s president Sarkozy och stora delar av socialistpartiet ägnade sig åt, när Sarkozy och hans EU-minister, den tidigare ex-socialisten Jean-Pierre Joyuet, drev igenom Lissabonfördraget i nationalförsamlingen utan respekt för den tidigare folkomröstningen. Det påstod helt fräckt Lissabonfördraget var ett litet minimifördrag och utan någon som helst allmän debatt! Detta kunde de göra efter det att 143 ledamöter i socialistpartiet avstått från att rösta i ett avgörande gemensamt möte mellan senaten och nationalförsamlingen den 4 februari i år.

Det franska socialistpartiet är nu ett sargat parti. I helgen kunde man inte komma överens om varken en ny  partiledare eller politisk plattform. Accepterar ni (s)-ledamöter Lissabonfördraget på torsdag, så är risken stor att socialdemokratiska partiet går samma väg som socialistpartiet i Frankrike. Genom att rösta nej, eller alternativt kräva att regeringen Reinfeldt skall inleda förhandlingar om bindande undantag om arbetsrätten, kan ni fortfarande visa att ni är ett socialdemokratiskt parti och inte ett förvirrat socialliberalt parti. För mig är det fortfarande en gåta, om man vill kalla sig klassisk socialdemokrat, hur man kan acceptera den i detalj reglerade nyliberala politik, som är inskriven i Lissabonfördraget? Det blir till visso ännu mera märkligt att rösta för att överge den svenska kollektivavtalsmodellen i tider av allvarlig och växande finansiell och ekonomisk kris. Är det inte i en sådan situation vi behöver ”nationella regler kring fri förhandlingsrätt, konflikträtt, och kollektivavtal”

Åtminstone bör en minoritet hos er kunna stödja den vilandeförklaring i riksdagen som föreslagits av vänsterpartiet, om ni inte anser er kunna stödja Folkrörelsens krav nedan. Ansvaret vilar då på er att ni utnyttjar er rösträtt (och inte lägger ned rösten)  för en vilandeförklaring, om nu inte Wanja Lundby-Wedin i återgår till en klassisk socialdemokratisk ideologi och drar tillbaka sitt stöd för en ratificering av Lissabonfördraget.

Men Folkrörelsen Nej till EU kräver först och främst att Ni begär att regeringen Reinfeldt utlyser en folkomröstning. Det svenska folket har inte mindre intellektuella resurser än det irländska folket för att kunna ta ställning till Lissabonfördraget i en folkomröstning.

Får Ni inte gehör för detta självklara demokratiska krav kräver vi att Ni röster Nej till Lissabonfördraget den 20 november. Allt annat vore ett svek mot det svenska folket och den samlade löntagarrörelsen.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

------------------------------------------------------------------------------

2008-11-20 Brev 12

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Just nu sitter ni i kammaren och debatterar Lissabonfördraget.

Enligt Mona Sahlin och en majoritet av er i den socialdemokratiska riksdagsgruppen är Lissabonfördraget bättre än det nuvarande Nicefördraget eftersom det gör EU:s rättighetsstadga juridiskt bindande och därmed förhindrar framtida Lavaldomar.

Att detta påstående är osant framgår av en intervju med Pernilla Lindh, svensk domare i EU-domstolen, i ett pinfärskt nummer av Kommunalarbetaren. Enligt henne har EU-domstolen vid elva tillfällen direkt hänvisat till EU:s rättighetsstadga, däribland Lavaldomen.

”Den spelar mycket stor roll för domstolens bedömning. Som jag ser det är stadgan bindande redan i dag. Skillnaden om den skrivs in i Lissabonfördraget vore att det blir svart på vitt att stadgan är bindande. Men någon skillnad i praktiken blir det alltså inte för domstolens bedömning jämfört med i dag”, säger Pernilla Lindh (Kommunalarbetaren, nr 20/08).

Lissabonfördraget utgör således inget värn mot framtida Lavaldomar. Tvärtom. Att säga ja till Lissabonfördraget är att säga ja till Lavaldomen. Ratificerar riksdagen Lissabonfördraget så godkänner man nuvarande antifackliga rättsordning och EU-domstolens överhöghet.

Den svenska domare i EU:s domstol Pernilla Lindh har givit er det avgörande argumentet för att stödja den vilandeförklaring i riksdagen som föreslagits av vänsterpartiet, om ni inte anser er vilja säga nej till Lissabonfördraget i sin helhet. Om ni skall respektera LO-kongressens beslut från i juni vilar ansvaret på er att ni utnyttjar er rösträtt (och inte lägger ned rösten).

Igår protesterade också People’s Movement på Irland mot ratificeringen av Lissabonfördraget. Förtroendevalda för ST inom Universitet och högskolor uttalade även i går att de politiska partierna i Sverige ska vägra att ratificera Lissabonfördraget utan första kräva juridisktt bindande undantag för den arbetsrättliga modellen vi har i Sverige

Rösta nej till Lissabonfördraget ikväll eller medverka åtminstone till att behandlingen av fördraget skjuts upp.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

--------------------------------------------------------------------------------------------

2008-12-04 Brev 13

Riksdagsledamöter för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet!

Ni hade en avgörande roll, när en förkrossande majoritet i riksdagen sumpade möjligheten att påverka EU till, om inte det bättre så åtminstone något mindre dåligt. För oss är det obegripligt hur  folkets valda representanter kan lägga sig så platt inför påbuden från övermakten i unionen. Alla kan ju inte bli välgödda byråkrater i Bryssel…

Men kampen för att återerövra den nationella demokratin och arbetsrätten fortsätter även efter 20 november. Lissabonfördraget är inte ratificerat förrän samtliga medlemsländer har gjort det. I Tjeckien måste både landets överhus och underhus godkänna fördraget, vilket inte blir en enkel sak. Egentligen har Lissabonfördraget redan fallit efter nej:en i Frankrike, Nederländerna och Irland. Men detta respekterar inte den auktoritära EU-byråkratin. Det kommer dock inte bli lätt att köra över det irländska folket med ytterligare en folkomröstning. En ny folkomröstning med ett osäkert utfall som skrämmer EU-byråkratin.

Med största sannolikhet blir det inte en folkomröstning på Irland under våren, vilket betyder att synen på Lissabonfördraget återkommer i valkampanjen inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. Hur ska då (s) ledningen förklara för sina väljare att toppkandidaten och den s.k. EU-kritikern Marita Ulvskog röstade ja till Lissabonfördraget den 20 november? Hur skall Ulfskog med sitt ja kunna förklara att hon räddat kollektivavtalen och arbetsrätten?

Den närmaste prövningen för LO-ledningen och (s)-ledningen kommer redan 12 december, då regeringens Stråthutredning presenteras. Sedan det blev känt att (s) ledningen skulle lägga sig platt inför alliansregeringen och kräva att (s)-riksdagsledamöterna skulle rösta för ett godkännande av Lissabonfördragen har utredningen skärpt de antifackliga kraven, vilket bl.a. LO/TCO rättsjurist Kurt Junesjö noterat.  I direktivet till utredningen stod klart och tydligt att EU-rätten skulle respekteras. Lavalutredningen kommer inte att rädda den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det är inget svenska näringsliv beklagar skriver Gösta Torstensson i bifogade analys.

Så för LO- och (s)-ledningarna återstår ingen annat än att försöka lägga ut rökridåer. LO:s EU-utredare Lars Nyberg säger i Norrländska socialdemokraten 27 november att det ”är politikerna som skall fatta de politiska besluten och inte EG-domstolen”. Han har inte förstått att enligt EU-fördragen (inklusive Lissabonfördraget) är det EU:s domstol som utan påverkan av politiker skall tolka den överstatliga lagstiftning som EU-politikerna instiftat, vilket den t.ex. gjort i de uppmärksammade Viking, Laval, Ruffert och Luxemburgfallen. Att ändra på denna ordning kräver att LO-ledningen och (s)-ledningen kräver att regeringen Reinfeldt begär att EU startar en ny regeringskonferens för att ändra mandatet för EU:s domstol. Till detta blir gjort borde LO- och (s)-ledningen uttala att de vägrar att acceptera EU:s domstols diktat istället för att sprida illusioner.

Det blir därför lätt patetiskt när Nyberg skriver att ”vi (LO- och (s)-ledningarna antar jag) måste få ledamöter i Europaparlamentet som inte accepterar en ny EU-kommission om den inte tänker föreslå en ändring av utstationeringsdirektivet. Då kan Lavalfallet inte upprepas”.

Jan-Erik Gustafsson
Ordförande Folkrörelsen Nej till EU

 

Tillbaka eller Startsidan