Grekiska flyktingar får ingen hjälp från EU
I den kokheta middagsvärmen i Kalymnos hamnstad Pothia sitter och ligger ett 100-tal flyktingar med mörk hy och desperata ögon på filtar utanför turistbyrån, och på gången mellan turistbyrån och Pothias hamnmyndighet. De har kommit till ön via Turkiet och Kos och är i behov av hjälp, men på grund av krisen i Grekland har de lokala myndigheterna inga ekonomiska möjligheter att ta hand om dem.
Flyktingfrågan är ett växande problem för de fattiga grekiska myndigheterna eftersom allt fler flyende från framförallt Syrien, Afghanistan och Pakistan tar rutten över havet från Turkiet och kommer in i EU den vägen. I tusental strömmar de in till det krisdrabbade Greklands öar som inte ser någon möjlighet att hantera problemet.
Mikes A Rigas, biträdande borgmästare på Kalymnos är upprörd över EU:s reaktion på den enorma flyktingkrisen som präglar stämningen i Grekland och på Kalymnos.
-Under den senaste fem-sex månaderna har Grekland haft ett inflöde på 40000 flyktingar österifrån. De finns överallt i hela landet. Vi har just nu 550-600 flyktingar på ön som vi inte har någon möjlighet att ta hand om. De bara fortsätter att välla in men de europeiska myndigheterna visar ett totalt ointresse för problemet.
Många kvinnor är klädda i sjalar och slöjor. Bland flyktingarna finns många familjer och några av dem bär på småbarn. Flyktingarna väntar på att tilldelas resedokument från öns immigrationsmyndighet så att de kan fortsätta sin resa mot Aten och de nordligare EU-länderna. Eftersom myndigheterna på ön är underbemannade i förhållande till den stora människoströmmen så kan flyktingarna bli kvar på ön i upp till två veckor utan tillgång till de nödvändigaste förnödenheterna.
Mikes, som nyligen besökte Bryssel, är förvånad över EU-administrationens likgiltighet inför problemet, och han menar att flyktingarna snart också blir de nordeuropeiska ländernas problem.
-Varför skulle de vilja stanna här? Grekland är ett fattigt land och här finns inga jobb. Han menar att flyktingarna enbart använder Grekland som ett transitland för att nå de rikare länderna norrut där de hoppas kunna hitta sysselsättning.
-Vi har fått rapporter om att ytterligare 1,5 miljon människor väntar vid Turkiets kust för att kunna ta sig över till Grekland. Det finns en medvetenhet om att flyktingströmmen från Syrien ökar, men EU-administrationen inser absolut inte problemets magnitud.
Då kommunen saknar pengar för flyktingmottagning finns det inte mycket man kan göra för att underlätta för de nyanlända.
-När vår styrelse precis hade tillträtt för ett år sedan och flyktingproblemet började så organiserade vi en flyktingmottagning här på ön med sängar, filtar och duschar för ungefär 50 människor. Vi kan inte göra mer med pengar som vi inte har. Vi får absolut ingen hjälp från EU trots att problemet bara växer
22-åriga Ahmed från Pakistan är en av de flyktingar som kom till ön för ca två veckor sen. Han har sökt sig till Kalymnos för att komma förbi de långa köerna på det ännu flyktingtätare Kos. När han fått sina resedokument ska han fortsätta till Aten och sen vidare med tåg till Frankrike där han har en bror. Han drömmer om att åka till Sverige.
-Sverige är kallt varnar en fransman från Marseilles som just slagit sig ner mittemot Ahmed. På sex månader ser man inte solen. Men Ahmed verkar inte avskräckt. Hans mål är att hitta ett jobb och kunna försörja sig och sin familj i Pakistan. På frågan om han inte är rädd ser han lite förvånad ut. Kommunikationen med dem han möter i de nya länderna verkar vara det som är svårast. Språket är alltid ett problem, menar han som ännu bara behärskar urdu och turkiska. Och lite engelska.
Ahmeds största problem just nu är att han saknar tak över huvudet. Jag erbjuder honom pengar till mat, men han skakar på huvudet. Det han söker är en bostad. Han visar genom att lägga händerna mot kinden och lutar huvudet lite sorgset åt sidan. Han behöver någonstans att sova.
Turistinformatören Giorgios ogillar att flyktingarna ligger på trottoaren utanför hans arbetsplats. Det är djupt inhumant och gör också dåligt intryck på turisterna som kommer med färjan från Kos tycker han som är anställd för att ge service åt turisterna.
-Vi har inte någon infrastruktur för att hjälpa dem så de får sova på gatan, vilket varken är bra för oss eller dem. Om EU:s institutioner ställde upp med pengar skulle vi kunna ordna tak över huvudet för flyktingarna genom att inkvartera dem på båtar i hamnen och på så sätt tillfälligt lösa problemet, menar han.
Marie Ericsson