Svexitkampanjen

Organisationsuppropet
Skriv på för en folkomröstning om EU

Sex skäl för Svexit:

EU är inget demokratiprojekt

Alltsedan dess uppkomst har EU varit storföretagens projekt med allt mer överstatliga ambitioner. EU:s huvudproblem är att det saknar ett ”demos”, ett folk, och därmed en arena för en gemensam, demokratisk, politisk diskussion. EU och dess institutioner kan inte förändras, utvecklas eller rekonstrueras i demokratisk riktning

Grundlagsfäst ekonomisk politik

Lissabonfördraget, EU:s grundlag, är överordnad all nationell lagstiftning inklusive Sveriges grundlag. Fördragets fundament är fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital samt principen om ”icke snedvriden konkurrens”. Detta är grundlagsfäst nyliberal ekonomisk politik – ingen klassisk keynesiansk politik är tillåten. Det finns ingen annan grundlag i världen som direkt definierar vilken ekonomisk politik som ett land skall föra.

Privatisering av välfärden

Den nyliberala ekonomiska åtstramningspolitiken leder obönhörligen till privatiserad välfärd och arbetsrätt. I Lissabonfördraget finns inte begreppet ”allmän tjänst”. Istället används begreppet ”tjänster av allmänt ekonomiskt intresse”, vilket innebär att det som upplevs som allmänna välfärdstjänster (skola, vård, äldrevård och infrastruktur som järnväg, post, tele, el, apotek, bostäder, bilprovning mm) läggs ut på anbud enligt EU:s upphandlingsdirektiv och privatiseras. Alltfler flexibla anställningsformer och bemanningsföretag försämrar arbetsmiljön och fackföreningsrörelsen försvagas.

Jordbruks- och landsbygdspolitiken undermineras

EU gynnar storskaligt industriellt jordbruk, som ersätter lokala system som baseras på kretslopp och förnyelsebara resurser. I det marknadsliberala systemet har medelstora och småbönder ingen plats. Landsbygden avfolkas med växande regionala obalanser, försämrad välfärd på alla plan och sociala följder. Miljö och biologisk mångfald påverkas på ett alarmerande sätt. EU:s jordbruks- och landsbygdspolitik med alla dess mängder av direktiv, förordningar och lagar har tagit över all reglering och ansvar från medlemsstaterna. Livsmedelsberedskapen har skrotats och självförsörjningsgraden för viktiga jordbruksprodukter som nötkött och mjölk har sjunkit till cirka 50 procent.

EU är ett imperiebyggande projekt

EU är inget fredsprojekt. Som storföretagens projekt är EU en imperiebyggande statsbildning med militära maktanspråk. Genom associationsavtal med enskilda länder eller grupper av länder och så kallade partnerskap som t.ex. det östliga partnerskapet strävar EU att utvidga sina marknadsandelar och sprida de ”västliga” värderingarna. EU:s krav på associationsavtal med Ukraina var det utlösande faktorn för den fascistanstrukna statskuppen i februari 2014. Efter Warszawamötet hösten 2016 har det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet med NATO förstärks. EU militariseras och är på gång att inrätta ett militärt Högkvarter i Bryssel för att styra och samordna EU:s militära övningar.

Svexit och folkomrösta på nytt

EU är idag något helt annorlunda än det som det svenska folket röstade om i november 1994. En stor del av dagens medborgare var inte röstberättigade. Folkrörelsen Nej till EU anser att det snarast möjligt bör genomföras en ny folkomröstning om EU-medlemskapet med två otvetydiga alternativ; ja till att lämna EU och nej för att stanna kvar.