Copyrightdirektivet hotar fritt internet
På onsdag röstar EU-parlamentet om det s.k. copyrightdirektivet, en upphovsrättslag som kommit att uppröra många användare på nätet. Enligt EU-parlamentarikern Fredrik Federely kommer direktivt om det gå igenom att förstöra internet som vi ser det idag.
I korthet säger artikel 13 i förslaget att plattformar som Youtube och Facebook tvingas att rensa bort allt innehåll med upphovsrättsskyddat material. Det innebär att videor, texter eller så kallade memes – ofta bilder med underhållande text – måste rensas bort. Det räcker med att en skyddad bild publiceras i en kommentarstråd. Allt innehåll som slinker igenom kan leda till kostsamma rättegångar. Därutöver säger artikel 11 i förslaget att de plattformar som länkar till material från exempelvis nyhetsmedier måste betala en avgift. Om någon länkar till en artikel på Twitter kan det i så fall bli en upphovsrättsfråga.
Experter bedömer att om lagförslaget blir verklighet så kommer internetföretag att införa filter, eller algoritmer, för att radera innehåll.
Fredrik Federley är enligt Svenska Dagbladet mycket kritisk till förslaget, som han menar gör att man riskerar filter som begränsar och medborgare som begränsar sig själva. En organisation som är positiv är Stim, som ser det som en rätt som stärker de som skapar det kreativa innehållet.
En kampanj mot lagförslaget under parollen #saveyourinternet har tagit fart och uppmanar till aktion och vill att människor ska skriva till sina ledamöter för att visa sitt missnöje. Majoriteten av svenska politiker i beslutsfattande organ tycks dock ha köpt förslaget.
typiskt eu, de vill lägga sig i allt. swexit.
Det nya upphovsrättsdirektivet kan bara beskrivas som en katastrof!