EU driver på för privatiseringar
I oktober avslöjades Apotekstjänstskandalen. Distributionen av material till flera svenska sjukhus har lagts över på ett privat företag, som misskött sig. En annan uppmärksammad vårdskandal är bygget av Nya Karolinska. Men varför tillåts privata företag förstöra välfärden?
– Det är OPS som har lagt grunden till vansinnet på Nya Karolinska, säger Rainer Andersson, som arbetar som tågvärd och är fackligt aktiv i Seko.
I oktober föreläste han hos Folkrörelsen Nej till EU i Storstockholm och berättade om hur EU:s privatiseringspolitik drabbar stockholmarna.
OPS står för Offentlig-privat samverkan (Public Private Partnership på engelska) och går ut på att man ger i uppdrag åt ett privat företag att sköta bygget, driften och underhållet av till exempel ett sjukhus. I slutändan är det förstås skattebetalarna som står för notan.
Både OPS-systemet och upphandlingarna är EU-politik. Lagen om offentlig upphandling bygger på EU-direktiv.
Idén om offentlig-privat samverkan föddes i Storbritannien på 1980-talet och 1990-talet. Tanken var att försöka hitta en mer EU-anpassad modell för stora byggprojekt inom välfärd och transporter. EU kräver ”sunda statsfinanser”. Budgetunderskottet får vara ytterst litet och medlemsländerna får inte låna hur mycket pengar de vill.
– Men det är svårt att bygga utan att låna pengar. Då väcktes tanken att privata entreprenörer ska ta lånen i stället, och sen äga projektet i ett visst antal år, säger Rainer Andersson.
Han berättar även att det finns ett EU-organ som heter Epec (European PPP Expertise Centre). Epec är en del av Europeiska investeringsbanken. Epec uppmuntrar OPS-lösningar, i medlemsländerna och på andra håll. Både EU, OECD och Världsbanken driver OPS-frågan globalt.
OPS slår hårt mot många länder i tredje världen. I Lesotho finns ett OPS-sjukhus som kostar hälften av landets hälsobudget. Holländska företag bygger vägar i Brasilien. Pengar tas från fattiga människor och ges till europeiska storföretag.
En del av EU:s regler och direktiv om privatiseringar är tvingande, men alla är det inte. Det skulle gå att försöka bryta mot dem mer, även så länge vi är kvar i EU. Men till det krävs förstås vilja och politiskt mod.
Lästips:
Henrik Ennart och Fredrik Mellgrens bok Sjukt hus : om Nya Karolinska – svindlerierna, skandalerna och sjukvårdskrisen i Stockholm
Seko Pendelklubbens tidning Pendelbladets temanummer om OPS