Kampen för jämställdhet och mot EU hör ihop
Om Sveriges befolkning jobbade en tid i EU-parlamentet så skulle hela befolkningen bli EU-motståndare, tror Eva-Britt Svensson, Nej till EU-aktivist och före detta EU-parlamentariker (V). Hon har under lång tid arbetat för jämställdhet och mot EU. Inte bara på 8 mars utan året runt.
För Eva-Britt Svensson från Växjö är det självklart att uppmärksamma 8 mars. Hon har ett långt engagemang för rättvisa och jämställdhet.
Hon är också aktiv i Folkrörelsen Nej till EU. Hon har tidigare varit ordförande och sitter fortfarande med i styrelsen.
Tidigare år har hon demonstrerat, föreläst och anordnat feministiska stadsvandringar, där hon berättar om kvinnors historia i Växjö, på 8 mars. Årets 8 mars blir förstås lite annorlunda på grund av pandemin.
– I år firar jag digitalt och är med på olika digitala föreläsningar. Jag har också skrivit en debattartikel om jämställdhet, säger Eva-Britt.
För henne är EU-motståndet självklart, eftersom det handlar om folkstyre.
– I en demokrati ska vi ha fria, allmänna val där vi röstar fram den politik som vi vill ska styra samhället. Detta är omöjligt med EU-medlemskapet, bland annat eftersom politiken i EU är grundlagsfäst.
Mellan 2004 och 2011 satt Eva-Britt Svensson i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. Tiden i Bryssel och Strasbourg fick henne inte att ändra åsikt om EU.
– Definitivt inte! Tvärtom stärktes mitt EU-motstånd när jag jobbade i EU-parlamentet och fick ytterligare insikt om hur EU fungerar. Jag brukar tänka att om Sveriges befolkning jobbade en tid i EU-parlamentet så skulle hela befolkningen bli EU-motståndare.
För Eva-Britt Svensson hör kampen för jämställdhet och kampen mot EU ihop.
– Förenklat kan en säga att EU är en union, byggd av män och för män. Hela den ekonomiska politik som EU för innebär avregleringar och privatiseringar. Offentlig sektors andel av BNP ska minska. Detta får framför allt negativa effekter för kvinnor, både när det gäller löner, arbete och arbetsmiljö.
– Jag tänker också på alla kvinnor och tjejer som drabbas av de öppna gränserna med ökad sexslavhandel som följd. Prostitution är legaliserad i flera EU-länder. Det finns stora skillnader när det gäller föräldraledighet, för oss är det självklart att barn är ett ansvar för både män och kvinnor, men i EU ses det fortfarande som kvinnors ansvar.