Det ”amerikanska partiet” i EU-parlamentet
I EU-parlamentetsvalkampanjen har partierna inte pratat särskilt högt om utrikes- och säkerhetspolitiken. Särskilt inte då om EUs alltmer morbida förhållande till Ryssland.
”Ryssland kan inte längre ses som en strategisk partner, och EU måste vara berett att påtvinga ytterligare sanktioner om det fortsätter att våldföra sig på internationell rätt”, sägs i en resolution som EU-parlamentet antog i mars med röstsiffrorna 402–163 (89 avstod). Resolutionen (2018/2158(INI)), som presenterades av den lettiska parlamentarikern Sandra Kalniete, förnekar framför allt legitimiteten av presidentvalet i Ryssland.
Kaniete anklagade Ryssland inte bara för våld mot Ukraina och Georgien, utan också för inblandningen i Syrien och Libyen, samt ”inblandning syftande till att påverka val och öka spänningar” i Europa. Hon ger Ryssland ansvaret för att ha begravt INF-avtalet om begränsning av kärnvapen.
Efter dessa och en mängd andra anklagelser uttalade sig EU-parlamentet för att Nord-Stream 2 – gasledningen i Östersjön som skall fördubbla gastillförseln från Ryssland till Tyskland – ”ökar Europas beroende av rysk gas, hotar EUs inre marknad och är inte förenlig med EUs energipolitik eller dess strategiska intressen och därför måste den stoppas”.
EU-parlamentets resolution är en rättrogen upprepning av anklagelser som USA och NATO framför mot Ryssland och ett papegojliknande krav på att EUs medlemsländer ska blockera rysk gas till förmån för leveranser av USA-oljebolag. Till detta kan läggas att en talesperson från Pentagon till CNN sagt att USA är i startgroparna för att testa markbaserade ballistiska missiler (förbjudna enligt INF-avtalet som USA begravt) för försvar av Europa, vilket på nytt höjer risken för en kärnvapenkonflikt i Europa.
Ingen svensk ledamot röstade nej till resolutionen. Samtliga utom fyra ledamöter röstade för. Max Andersson var inte närvarande, Peter Lundgren röstade inte, Soraya Post och Malin Björk avstod.
Resultatet av röstningen bekräftar att den transatlantiska länken eller det ”amerikanska partiet” över partigrupperna i parlamentet fortfarande är dominerande för att EU skall driva en politik enligt USAs och NATOs strategiska intressen.
Text: Jan-Erik Gustafsson