Stark folkrörelse mot EU i Norge
I Norge är en stor majoritet motståndare till att gå med i EU, enligt alla opinionsundersökningar. En viktig orsak är att det finns en stark folkrörelse mot EU. Norska Nei til EU – systerorganisation till svenska Folkrörelsen Nej till EU och danska Folkebevaegelsen mod EU – har cirka 20 000 medlemmar, aktiva lokalgrupper över hela landet och ett ungdomsförbund (Ungdom mot EU).
Hur har de lyckats så bra?
– Vi är en demokratisk organisation som fokuserar på viktiga saker. Det skapar en rörelse som byggs underifrån. Det är den viktigaste rekryteringsstrategin, säger Roy Pedersen som är nyvald ordförande för Nei til EU.
Roy Pedersen har facklig bakgrund och har bland annat varit ordförande för byggnadsfacket i Oslo och LO Oslo.
– EU och EES fungerar som ett extra högerparti. EU och EES undergräver folkstyret och är ett hot mot gemensamma lösningar, kollektivavtal och offentlig välfärd. Lissabonfördraget, EU:s utvidgning österut och euron har varit ett nyliberalt genombrott. I korthet går det ut på att vi ska konkurrera med varandra, inom länderna och mellan länderna. Det har skapat en rigid ekonomisk politik med avindustrialisering, nedskärningar och privatiseringar, säger Roy Pedersen.
Nei til EU är en partipolitiskt obunden organisation och har medlemmar med olika politisk bakgrund.
– Nei til EU samlar alla krafter som är eniga i sakfrågan, förutom rasister och högerauktoritära, säger Roy Pedersen.
Norge är, liksom Island och Liechtenstein, anslutet till EES. Det innebär att många av EU:s regler gäller i Norge, om inte Norge reserverar sig. Det brukar inte regeringen och stortinget göra, men fördelen med reservationsrätten är att det skapar en debatt om frågorna. I Norge finns det – till skillnad från i medlemsländerna – en levande diskussion om EU och vad EU gör.
Kanske är det detta som är hemligheten bakom det starka EU-motståndet?
Nei til EU arbetar bland annat mot att EU ska få bestämma över Norges järnvägar och energipolitik. I dessa frågor samarbetar Nei til EU med fackföreningsrörelsen och miljörörelsen.
– Det kommer hela tiden nya EU-direktiv som motverkar fackföreningsrörelsens intressen. Det har ökat motståndet mot EES och skapat fler möjligheter för att bygga allianser.
Det norska EU-motståndet är brett, i stortinget vill till exempel Senterpartiet (motsvarar Centerpartiet), Sosialistisk Venstreparti (motsvarar Vänsterpartiet) och Rødt skrota EES-avtalet och ersätta det med ett mer jämlikt handelsavtal. Flera viktiga ungdomsförbund, till exempel miljöorganisationen Natur og ungdom och AUF (motsvarar SSU), säger nej till norskt EU-medlemskap.
Läs också:
Norska Ungdom mot EU: Ja till solidaritet och nej till EU