EU-direktiv leder till ökad skogsavverkning
EU:s direktiv om förnyelsebar energi kan leda till ökad skogsavverkning i bland annat Sverige. Det hävdade ett flertal klimatforskare i en rapport till EU-parlamentet förra året. Tidningen Nature Research har publicerat en rapport där man med stor oro konstaterar att Europas skogar avverkas i allt snabbare takt. I täten går Sverige, som på två år ökat sin avverkningsgrad med 29 procent, mer än samtliga andra länder i rapporten.
Den svenska skogsindustrin har sedan länge legat långt framme när det gäller lobbyism, och satsar stora summor på att påverka beslutsfattarna i Bryssel om fördelarna med en ökad avverkningstakt. Bland annat har de lyckats kullkasta EU:s beslut om fasta avverkningstak för att skydda den europeiska skogsarealen. I stället ska Sverige på egen hand räkna ut hur mycket kol som väntas absorberas av de svenska skogarna under åren 2021–30 och hur mycket växthusgaser som kommer att släppas ut.
Ett av argumenten från skogsindustrin, som vill fortsätta sin destruktiva framfart med kalhuggning av stora områden inklusive tidigare skyddade nyckelbiotoper, vilket förutom förfulning av landskapet också leder till att artrikedomen i skogarna, av främst insekter och fåglar minskar, är att de bedriver ett miljömässigt hållbart skogsbruk.
Nu visar dock en rapport från Nature Research att även om skogarna regelbundet har gallrats har förlusten av biomassa i Europas skogar mellan 2016–18 ökat med 69 procent jämfört med perioden 2011–15. Under samma period ökade arealen av fälld skog med 49 procent, vilket enligt rapporten indikerar att avverkningen ökat kraftigt på kort tid och kan hota de av Sverige accepterade globala miljömålen.
Med hänsyn tagen till återplanteringscyklerna i avverkningsområdena så bör arealkvantiteten variera med högst tio procent enligt Guido Ceccherini på EU:s joint research center. Det är därför troligt att det är faktorer som till exempel ökad efterfrågan på timmer och andra trävaruprodukter som ligger bakom den snabba avverkningsökningen.
Ett annat skäl till den snabbt ökande avskogningen kan vara efterfrågan på biomassa till bränsle. Forskare har varnat för att EU genom sin nya klimatlag, vars syfte är att öka andelen förnyelsebar energi, i själva verket biter sig själv i foten. Genom att räkna dirkektavverkat virke för biomassa som koldioxidneutralt ger man skogsindustrin grönt ljus för att både öka kodioxidutsläppen (genom förbränning av biomassa) och öka avvverkningen av skogen kraftigt. Det leder förutom till en ökad avskogning med stora kalhyggen också till accelererande klimatförändring.
De områden som avverkas kommer visserligen på sikt att återplanteras vilket innebär att den nya skogen kommer att fortsätta absorbera koldioxid, men det finns risk att processen går mycket långsammare, och minskar skogarnas kapacitet att fungera som kolsänkor.
– Enligt vår uppfattning gömmer Sverige sig bakom uppfattningen att skogen är någonting grönt i sig, samtidigt som det pågår något annat i våra skogar. Visst, det är inte som att de gör om alla skogar till parkeringsplatser, men man vill aktivt öka avverkningsnivåerna, säger Hannah Mowat på miljöorganisationen Fern och fortsätter:
– Det kommer att ha en stor effekt på den biologiska mångfalden och att minska på kollagret i skogen. Samtidigt vill de inte ta ansvar för det på klimatkontot.
Nu är det upp till forskarna att fortsätta undersöka varför avverkningstakten i skogarna ökat så kraftigt och förhoppningsvis ställa Sverige till ansvars för en politik som kan bryta mot åtagandena i Parisavtalet.
Text: Marie Ericsson