EU militariseras
1992 skrevs EU:s så kallade Maastrichtavtal under. Här skrevs in att EU ska ha en egen utrikes- och säkerhetspolitik. Även möjligheten till en egen försvarspolitik och försvarsunion skrevs in. Den förverkligades 2010 när Europeiska utrikestjänsten inrättades med 5 000 tjänstemän.
Sverige har i dag ingen egen utrikespolitik, utan den är underordnad EU. Under denna process har Sverige gått från att ha en självständig alliansfri utrikespolitik som står upp för de fattiga och små ländernas rätt till att vara en tyst och lydig EU-medlem.
Under hela 2000-talet har EU med små steg åt gången byggt upp en organisatorisk infrastruktur för militarisering – med en säkerhetspolitisk kommitté, en kommitté med medlemsländernas överbefälhavare samt en militärstab med direktkontakt med Nato-högkvarteret. Dessutom skapades så kallade Battlegroups på 1 500 soldater och EU har deltagit i över 20 militära operationer där den militära närvaron utanför Somalias kust tillhörde de större.
Sedan säkerhetspolitiken införlivats i EU-fördraget har olika stabs- och planeringsenheter överförts till EU från VEU (Västeuropeiska försvarsunionen). När Lissabonfördraget antogs 2009 och den så kallade solidaritetsklausulen infördes upplöstes VEU, då EU nu fullt ut blev kapabelt att fylla de funktioner som VEU tidigare fyllt.
Men det saknades reell militär förmåga. Med USA:s krav på de Nato-länder som även är med i EU att fördubbla sina militära kostnader från en procent av BNP till två, så fördubblar nu EU-länderna sina militära resurser.
Av EU-länderna ingår 25 i Pesco – ett ”strukturerat försvarssamarbete”, som bildades 2017. Detta är än så länge mellanstatligt där man kan lämna samarbetet. Men målsättningen är att 2025 ska en fullfjädrad militär union under EU:s militära kommando vara sjösatt. Enligt EU:s säkerhetspolitiska målsättning ska dessa militära resurser kunna användas i EU:s närområde för att säkra EU:s intressen och säkra regimer som EU är intresserat av att stödja.
Möjligheten till svensk alliansfrihet och neutralitet i krig blir obefintlig. Svenska ungdomar kan komma att tvingas ut i strid för EU:s och de stora medlemsländernas intressen i främmande länder.
Text: Per Hernmar