Sjukvården lyder under EU:s upphandlingsregler
Sjukvården är för befolkningen den absolut viktigaste frågan. Under flera veckor i oktober fick fem regioner inte någon leverans av sjukvårdsmaterial. Hundratals operationer fick ställas in i Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland. Till och med Svenska Dagbladet talar om en marknadens haveri.
Bakgrunden är att upphandlingslagen, som är en blåkopia av EU:s upphandlingsdirektiv, måste följas.
Behcet Barsom (KD), ordförande i den så kallade varuförsörjningsnämnden och ansvarig politiker, säger till SvD: ”Vi måste förhålla oss till Lagen om offentlig upphandling, och det är inte bara för oss att förlänga ett avtal hur som helst. Utifrån helhet vann Apotekstjänst upphandlingen…Jag var inte med i arbetet med upphandlingen, men utgår att man förhöll sig till den lagstiftning som finns och att man inte hade något annat val”.
Nej, man hade inte något annat val än att följa EU:s upphandlingsregler, och Apotekstjänst vann upphandlingen genom att ligga 14 miljoner kronor under konkurrenterna. Apotekstjänst är ett rufflarbolag som började som videouthyrare, driver ett eget kafferosteri och som avslöjats ha spridit narkotikaklassade läkemedel utan kontroll. Inga kvalitetskontroller här från upphandlarna.
Och den ansvarige socialministern Lena Hallengren tvår sina händer och skyller på att hon ansvarar endast för sjukvårdsfrågor på en övergripande nivå. Upphandlingar är inte hennes sak.
Så efter att riksdagspolitikerna har röstat igenom EU:s upphandlingsregler i Lagen om offentlig upphandling som gäller för all offentlig service, så är konkurrensutsatt upphandling inte längre en fråga för den nationella nivån. Politikerna räds att tala om att regelverket, som påbjuder ohejdad privatisering, härstammar från EU. Det kan orsaka obehagliga protester från en allt större del av befolkningen.
Text: Jan-Erik Gustafsson