Vi välkommnar Syrizas valseger
Folkrörelsen Nej till EU välkomnar Syriza’s seger i det grekiska valet och det grekiska folket är att gratulera. För första gången har en radikal vänsterkoalition fått makten i åtstramningspolitiken Europa, vilket skrämmer Trojkan och EU-eliten.
Åtstramningspolitiken drivs av regeringar över hela Europa, men har varit särskilt brutal i Grekland. Trojkans och EU-bankers utpressning har lett till att Greklands skuldbörda ökat till 175 procent av BNP, lett till massarbetslöshet samtidigt som stora delar av välfärdssystemet raserats. Eurosystemet har visat sig vara ett fullständigt orealistiskt projekt. En enda valuta och en enda ränta för en hel världsdel, där det kan vara högkonjunktur i ena ändan och lågkonjunktur i den andra är helt enkelt orimligt.
Åstramningspolitiken pågår även i Sverige, dikterad av EU:s ekonomiskt-politiska diktat, trots att vi inte är med i euron.
EU-eliten har accepterat det grekiska valresultatet, men vidhåller att åtstramningspolitiken måste fortsätta. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och representanter för Europeiska Centralbanken (ECB) säger att det finns regler och avtal som måste följas. Alexis Tsipras och hans regering måste fortsätta att betalar räntor till det europeiska bankkapitalet. Dagens Nyheters ledare skriver föraktfullt att Syrizas seger lett ”till en annan sorts trolleri, som går ut på att allting är en enda gratislunch”, och respekterar inte valresultatet utan anser fortsatta ”genomgripande strukturreformer är nödvändiga alldeles oavsett hur regeringen ser ut”.
Trojkan och EU-eliten kommer att göra allt för att sätta käppar i hjulen för att hindra Syriza att genomföra sitt valprogram. Vi stöder Syriza i dess ambition att få till stånd en skuldavskrivning och en återuppbyggnad av offentlig sektor och ekonomin. En nedbantad version av åtstramningspolitiken skulle vara en katastrof för Grekland. Grekland födde demokratin i Europa, så Grekland är det ideala landet att leda Europa till att återupprätta demokratin.
Folkrörelsen Nej till EU
Riksstyrelsen