Alexis Tsipras bondeoffer för att tillmötesgå Eurogruppen
Dagen efter grekernas tydliga nej till EU:s åtstramningspolitik meddelade landets finansminister Yanis Varoufakis att han avgår från regeringen. Anledningen sägs vara missnöje från övriga Eurogruppen [dvs. euroländernas finansministrar].
“Folkomröstningen den 5 juli kommer att gå till historien som ett unikt ögonblick då en liten europeisk nation reste sig mot skuldslaveriet.” Så hälsar finansminister Yanis Varoufakis besökare på den egna bloggen den 6 juli, dagen efter folkomröstningen. Bara för att därpå meddela sin omedelbara avgång.
Anledningen är att han, efter att valresultatet blev känt, fått veta att flera röster inom Eurogruppen önskade hans “frånvaro” från kommande möten. Och eftersom premiärminister Alexis Tsipras själv bedömt att det skulle kunna vara till hjälp inför att nå en överenskommelse med EU väljer Varoufakis att avgå.
“Jag ser det som min plikt att hjälpa Alexis Tsipras att utnyttja, på det sätt han anser bäst, det förtroende som det grekiska folket gett oss genom gårdagens folkomröstning”, skriver han i bloggen. Och lägger till att han kommer att “bära långivarnas avsky med stolthet”.
Under hela våren har den färgstarke grekiske finansminister Yanis Varoufakis utkämpat ett skyttegravskrig med EU och IMF.
Varoufakis, som anklagas för att vara arrogant och oborstad, har inte skrätt orden om det avtal som det grekiska folket i söndags röstade nej till. Här är ett citat i en intervju med Bloomberg News torsdag den 2 juli:
– Jag kommer inte att skriva under ännu ett förläng och låtsas-avtal.
Bloomberg: Du kommer inte att skriva under ett avtal som inte omförhandlas?
– Jag hugger hellre av min arm.
Och om villkoren i samma avtal, till BBC:
– Europa har i sin oändliga visdom bestämt sig för att hantera den här konkursen genom att lägga världshistoriens största lån på de svagaste av axlar… Vad vi har upplevt sedan dess är en typ av finansiell waterboarding (en tortyrmetod som nästan innebär dränkning, min anm) som har omvandlat den här nationen till en skuldkoloni.
Varoufakis har inte heller gjort någon hemlighet om vad han tycker om att Grekland gick in i Eurosamarbetet. Här svarar han på en presskonferens på frågan om han vill att Grekland återinför sin tidigare valuta, drachma.
– Jag önskar att vi hade den. Jag önskar att vi aldrig hade gått in i den här monetära unionen. Och jag tror att djupt inne så håller alla medlemmar i Euroområdet med oss, för den är väldigt dåligt konstruerad. Men när man väl är inne, så kommer man inte ut. Inte utan en katastrof.
Han var inne på samma tema i en intervju med CNN.
– Grekland är absolut, oåterkalleligen, förbundet att stanna i Euroområdet. Problemet är att när man väl är inne, är det precis som i Eagles-låten Hotel California: ”You can check out any time you like, but you can never leave.”
Relationerna mellan Yanis Varoufakis och den trojka – alltså EU, IMF och den europeiska centralbanken ECB – som förhandlar med Grekland om nödlånen, har varit minst sagt spända. Och den tidigare grekiska finansministern har sällan missat ett tillfälle att ge trojkan en känga, som till exempel vid en presskonferens i början av året.
– Det är en kommitté byggd på en rutten grund, sade han då.
Och sedan dess har orden hårdnat ytterligare. Ett av de senaste, mest omskrivna citaten, kommer från den spanska tidningen El Mundo den 4 juli om hur trojkan behandlar Grekland.
– Vad de gör mot Grekland har ett namn: terrorism, sade han, och vidareutvecklade:
– Vad Bryssel och trojkan vill ha i dag är att ja-sidan vinner, så att de kan förnedra grekerna. Varför tvingade de oss att stänga bankerna? För att sätta skräck i folk. Och att sprida skräck kallas terrorism.
HUGO TROSTENSSON