EU-ledarna fruktar folkomröstningen i Storbritannien
Datumet för EU-toppmötet 18-19 februari närmar sig. Då förväntas EU:s regeringschefer besluta om en förhandlingsuppgörelse med Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Cameron har lovat det brittiska folket en folkomröstning om landet skall lämna eller vara kvar i EU senast 2017. Bedömare tror att folkomröstningen kan komma redan till hösten 2016.
EU-ledarna börjar bli nervösa och mycket står på spel. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade 15 januari att han var ”ganska säker” på att ett Brexit, det vill säga ett brittiskt utträde ur EU kunde undvikas.
Men oron var stor på den globala maktelitens möte i Davos nyligen. I anslutning till Davos mötet sade Juncker att ”jag är övertygad att under rådets möte i februari kommer vi att uppnå en ”fair” överenskommelse med Storbritannien och en ”fair” överenskommelse med de andra 27 medlemsstaterna”.
Det nuvarande ordförandelandet Nederländernas ordförande Mark Rutte sade i en debatt i Davos att han var ”ganska optimistiskt” till ett positivt förhandlingsresultat i februari. Den franske premiärministern, ”socialisten” Manuel Valls, sade till journalister i Davos att Brexit skulle vara ”en mycket dålig sak”, men han sade också att en uppgörelse med Cameron kunde inte ske till vilket pris som helst.
”Allt som tillåter oss att förenkla EU:s organisation är OK. Men ingenting som ställer i tvivel grunderna för det EU-projektet eller euron är inte OK”, sade han.
Och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, mannen som i hög grad tvingade Tsiprasregering till underkastelse för EU:s diktat, sade i Davos att han ”hoppades att Storbritannien skulle stanna i Europa och med oss. Det skulle vara en katastrof annars”.
Men förhandlingarna verkar knappt ha kommit igång. För den 14 januari sade EU-kommissionens förhandlingschef Jonathan Faull: ”Förhandlingarna är svåra. Det som skall förhandlas är svåra frågor. Politiskt och juridiskt, både i Storbritannien och för de andra 27 medlemsländerna samt för EU:s legala arkitektur vars integritet EU-kommissionen skall försvara. Grundläggande frågor har ställts. Vad betyder en ännu smalare union? Hur är förhållandet mellan dem som har och inte har euron? Hur kommer den gemensamma marknaden att agera under dessa omständigheter? Utan att glömma frågan om arbetstagarnas fria rörlighet och under vilka villkor de behandlas av medlemsstaterna? Detta är viktiga frågor, som inte kan förlöjligas. Och opinionen är mycket splittrad. Så det hela är inte lätt”.
Nervositeten är förståelig. En opinionsundersökning 17 januari visade att 53 procent vill att Storbritannien lämnar EU. Den 82-årige skådespelaren och Oskarbelönade Michael Caine har till BBC Radio 4 uttalat att Storbritannien måste lämna EU om inte Cameron lyckas förhandla sig till ”extremt viktiga förändringar, så måste vi lämna EU”. Han tillade att ”han kände sig säker på att vi lämnar EU”.
Så nu är frågan, hur skall Stefan Löfven agera på EU-toppmötet 18-19 februari? Finns det någon riksdagsledamot över huvud taget som vågar ha en åsikt, och vad säger EU-nämnden, det svenska fikonlövet i EU-frågor?
Jan-Erik Gustafsson