EU bötfäller Apple
Apple’s böter, ett tecken på ökad rivalitet
Den av Usa och IMF globalt ledda åtstramningspolitiken möter på ett växande motstånd och en begynnande rivalitet inom den finansiella och politiska eliten. Ett kanske oväntat uttryck för denna rivalitet är EU-kommissionens beslut att bötfälla kultföretaget Apple på 14,5 miljarder euro för skattesmitning.
EU-kommissionen förkunnade att Apple’s löjligt låga skatt på 0,005 procent på Irland var en form av stöld, vilket samtidigt när det passar påvisade kommissionens pragmatiska försvar av ”mänskliga rättigheter” och som värnare av vad som kallas företagens sociala ansvar. Kommissionen har inte tidigare haft några invändningar när skattesmitande amerikanska företag fritt fått etablera sig, och särskilt på Irland. Företag som Apple, Google, Facebook, Microsoft och ett antal andra skattesmitande företag börjar känna hotet av miljardböter, en omfördelning av deras enorma rikedomar, och vad som de allra minst vill; att politiker beslutar återinföra mer rättvisa, socialt offentliga program och åtgärder, som de absolut inte vill ha.
International New York Times rapporterar att det irländska folket reagerat mycket positivt på att Apple bötfälls. Kiernan O’Conell , en socialarbetare i Cork där Apple har sin verksamhet, har drabbats av lönestopp, och hans socialkontor har fått 30 procent minskad budget sedan den finansiella krisen slog till 2008. Han tycker att böterna kan användas för att investera i den sociala sektorn och för att återupprätta daglig samhällsservice. ”Pengarna kan skapa 100 000 nya jobb och ha en stimulerade effekt”, säger Mick Barry, en advokat i Anti-Åtstramningsalliansen.
En stor del av Apples anställda i Cork är också positiva. De har också drabbats av krisen. En tredjedel av de anställda har sagts upp eller inte ersatts när de har gått i pension. Extra skatter på lön och pension och gjort att de förlorat ca 10 procent i ersättning. ”Regeringen har aldrig gjort så mycket för oss, som de gör för Apple”, säger Declan Connoly, som jobbar med informationsteknologi i Cork’s kommun.
Men den impopulära irländska regeringen vill inte att Apple skall behöva betala några böter. De har vänt sig till EU-kommissionen och motsatt sig beslutet. Precis som Appleledning. Ryanair chefen Mikael O’Leary säger att böter är bisarra, och att regeringen skall vägra betala böterna.
Fakta är att Apple och andra amerikanska bolags skattesmitning sanktioners av Usa’s finans- och handelsdepartementet. Följdriktigt så uttalade en statssekreterare , Jack Lew, i finansdepartementet kraftig kritik mot EU-kommissionen, hotade med motåtgärder, och hävdade att skattebefrielse för amerikanska företag var bra för säkerheten inom världshandeln. En senator, Charles Schurmer hotade starta ett handelskrig med EU om demokraterna vinner valen i november.
En stor del av Usa:s ekonomi drivs genom korrupta, skattesmitande företag, som kontrollerar sina politiker, som i sin tur skrämmer och hotar undfallande europeiska regimer, som till exempel den irländska. Detta system utmanas nu av rivaliserande europeiska intressen, som vill ha bort amerikanska företags skattefördelar för att öka sin egen konkurrenskraft. Vad vi upplever är en växande konkurrens över vinster, marknader och skatter. Detta kan få viktiga politiska återverkningar och leda till rivalitet, eftersom Usa:s dominans över EU och övriga Europa beror på dess transnationella företags överhöghet.
Jan-Erik Gustafsson