Uttalande om CETA
Nej till Ceta!
Handelsfördraget Ceta som EU förhandlat med Canada godkändes av Sveriges riksdag 22 mars. Någon omfattande remissomgång har inte genomförts. Stark kritik mot de centrala innehållen har riktats från flera håll. Centralt i denna kritik har varit att Ceta-avtalet överlämnar det yttersta inflytandet över viktiga demokratifrågor till instanser och paragrafer i handelsavtalet. I Ceta och andra avtal EU slutit med bl.a fattiga och medelinkomstländer skyddar investeringsmekanismer företag från statliga ingrepp om de anser att det hotar deras investeringar. I dessa domstolar kan företag anmäla stater men staterna kan inte göra någon anmälan mot företag. Domstolens beslut kan inte överklagas. EU-domstolen har nu beslutat att investeringsskyddsmekanismer inte får tillämpas inom EU men är fullt tillåtna med handel utanför EU. Investeringsskyddsmekanismerna riskerar att främja omfattande självcensur vid lagstiftning som skulle kunna väcka irritation hos stora utländska investerare.
Som ett ytterligare centralt område har Ceta-avtalet en omfattande ”regulativ verksamhet”. I sin enkla form till för tex. förenkling av standarder inom olika branscher. Inom den regulativa verksamheten finns möjlighet att på ett tidigt stadium granska och påverka kommande lagstiftning. Delar av avtalet är dessutom otydligt skrivet vilket ger ytterligare möjlighet för starka ekonomiska intressen att flytta fram sina positioner.
Ceta-avtalet inbär att centrala områden som idag styrs av nationella demokratiska institutioner kan komma att istället stå under kontroll av starka ekonomiska intressen – långt utanför demokratisk kontroll. Detta kan komma att allvarligt skada offentlig välfärdssektor, jordbruk och matsäkerhet, miljö och klimatarbete samt anställningsförhållanden och fackliga rättigheter.
I EU-kommissionens diskussionsunderlag för EU:s framtidsdiskussion pekar man på hur den typ av globalisering som man räknar med riskerar att slå mycket hårt mot fattigare områden i stora delar av bl.a Östeuropa. Ceta-avtalet kan komma att medföra omfattande strukturomvandlingar som kan slå mycket hårt mot stora områden i Europa.
Nej till Ceta – Ja till demokratin!