EU-kris i kristider
Ibland lyfts EU fram som ett exempel på samarbete och solidaritet mellan länder i Europa. Den ”solidariteten” mellan EU-länder har nu visat sig vara bara tomma löften.
Eftersom vi i Norge står utanför EU, får vi ofta höra att vi är särskilt sårbara. Men ett EU-medlemskap är ingen garanti för att få hjälp när det blir kris.
Italien är med i EU och har drabbats mycket hårt av coronaviruset. I februari bad Italien EU om hjälp att skaffa smittskyddsutrustning. Men inget EU-land ville ställa upp.
I teorin har EU mekanismer för att stötta medlemsländerna, men detta blir bara en falsk trygghet.
I Norge känner vi också av krisen, med stängda skolor och permitteringar. Många har blivit sjuka.
Lyckligtvis kan EU i alla fall inte bestämma över vilka krispaket Norges regering får ge till näringslivet eller till kulturen.
Italien har det mycket svårare. Till skillnad från Norge måste Italien be EU om lov om landet behöver göra ett tillfälligt budgetunderskott för att kunna stötta befolkningen under krisen. Det säger sig självt att det inte är en hållbar modell för ett land i kristider.
Varken Spanien eller Italien får medicinsk utrustning från andra EU-länder. EU:s främsta hjälp är ironiskt nog att ge medlemsländerna dispens att bryta mot EU:s egna regler.
Många blev chockade över att EU inte ville låta smittskyddsutrustning passera över gränsen till Norge nu i mars. Det var ett bevis på EU:s bristande solidaritet med oss som står utanför unionen. Det är också ett argument för att minimera vårt beroende av EU.
Ett allvarligt problem är att Norge riskerar att få brist på mediciner. Tidigare hade vi ett statligt läkemedelsmonopol. Det var vi tvungna att ta bort på grund av vårt EES-avtal med EU.
Men många av EU-länderna är i en mycket värre situation än Norge. Där förvärras pandemikrisen av andra sociala problem.
Grekland lider fortfarande av en stor skuld till EU efter eurokrisen. EU har stor makt över Greklands budget och kräver skoningslösa nerskärningar av bland annat arbetslöshetsersättningen, sjukvård, skolor och pensioner.
Det är ett faktum att EU:s politik har skett på bekostnad av människors liv och hälsa i Grekland. Det bådar inte gott inför hanteringen av en pandemi.
I flyktinglägren på de grekiska öarna är situationen mycket allvarlig. Läkare utan gränser har krävt att flyktingläger på Lesbos evakueras, på grund av risken för människors liv ifall pandemin når lägren.
Vi går en global kris till mötes och världen måste hålla ihop. EU har visat ännu en gång att unionen inte är solidarisk, inte ens med sina egna medlemsländer. Världen måste visa solidaritet, när EU väljer att inte göra det.
Text: Reidun Heggen, ordförande för norska Ungdom mot EU