Världen är större än EU!
Klimatproblemen måste lösas globalt, de upphör inte vid EU:s gränser. Ett Norden som är fritt från EU är vårt långsiktiga mål. För miljöns skull.
Norden har traditionellt varit en pådrivare för ambitiösa miljöregler och naturskydd. Vi har sett att EU-medlemskapet har försvagat rollen som internationell pådrivare för Sverige, Danmark och Finland. I EES-landet Norge motiverar myndigheterna gärna sin egna passivitet med att man vill invänta vad EU gör.
EU:s regelverk har dessutom försvagat nationella regler mot bland annat kemikalier och förhindrar medlemsländerna att införa egna och strängare miljökrav utan tillåtelse från Bryssel.
Ungefär 95 procent av världens befolkning är inte med i EU. Det viktigaste internationella samarbetet för miljö och klimat sker utanför EU, inte minst i FN:s regi – till exempel Parisavtalet 2015 och avtalet i Montreal 2022. Norge kan spela en aktiv roll som självständig part i detta globala samarbete, medan Sverige, Danmark och Finland sitter på avbytarbänken eftersom det är EU som förhandlar åt medlemsländerna.
EU:s klimatpolitik präglas av låg genomförandegrad. Clima Action Tracker – som mäter om länder och regioner genomför tillräckligt bra åtgärder för att nå internationella klimatmål – karaktäriserar EU:s politik som otillräcklig. De utsläppsminskningar som har skett sedan 1990-talet har snarare varit ett resultat av avindustrialisering, minskade vinster för kolbrytningen, import av biobränsle och svag ekonomisk tillväxt – inte av en målinriktad klimatpolitik.
EU-kommissionen har en Green Deal-strategi som ska bidra till att göra EU klimatneutralt till år 2050. Energikrisen reser stora frågetecken om EU kan nå detta mål i ett system där fri rörlighet för varor och tjänster går före allt.
EU:s energi- och klimatpolitik leder till åtgärder som skapar ökade utsläpp och miljöpåverkan på andra ställen. EU har till exempel bestämt att naturgas och kärnkraft ska ses som hållbara energikällor. EU arbetar också för att importera mer energi, mineraler och andra resurser från bland annat Nordafrika. Det sker ofta på bekostnad av ekonomisk och hållbar utveckling för lokalsamhällena.
Klimat- och miljöproblemen är globala. Det är ett viktigt mål att skydda biologisk mångfald och minska det ekologiska fotavtrycket. Men EU-kommissionen ser stora möjligheter till att utvinna råvaror i Sverige och Finland, samt Norge och Grönland.
Förslaget till förordning om ”kritiska råvaror” föreskriver snabbehandling av tillstånd till gruvor och annan utvinning. Kraven på konsekvensutredning begränsas. Vi fruktar att miljöhänsyn och demokrati kommer att köras över dramatiskt. Konsekvensen av EU-förordningen blir fler nya gruvprojekt i Norden och därmed stora ingrepp i naturen, utsläpp och nya konflikter med ursprungsbefolkningens rättigheter.
Susanna Dyre-Greensite, Folkebevægelsen mod EU, Danmark
Per Hernmar, Folkrörelsen Nej till EU, Sverige
Einar Frogner, Nei til EU, Norge