Återhämtningsfonden ger mer makt till EU
Efter fyra dygns förhandlingar sa Stefan Löfven ja till EU-ledarnas uppgörelse för att ”få till ett avtal här och nu” och att ”det är bra för Sverige och Europa”.
Men det är ett stort svek mot svenska folket och ytterligare en maktöverföring till EU-nivån. Löfven och som det verkar EU-nämnden har sagt ja till en återhämtningsfond, som felaktigt motiveras med coronapandemin, på 750 miljarder euro (ca 7 700 miljarder kronor och nästan två års BNP för Sverige), varav 390 miljarder ska skänkas som bidrag och 360 miljarder som lån.
Nu gäller inte längre att en kostnad av en euro ska motsvaras av en avgift på en euro. Nu sjösätts principen att EU/EU-kommissionen ska låna upp summan på finansmarknaderna och Sverige och andra medlemsländer ska gå i borgen för lånen. Lånen ska återbetalas som en del i medlemsavgifter, och genom särskilda direkt EU-skatter (till exempel plastskatt, digitalskatt, utsläppsskatt). Det innebär att Sverige ur statsbudgeten måste betala in totalt till EU 140–148 miljarder kronor, vilket höjer medlemsavgiften med 6–7 miljarder per år.
Som de tunga socialdemokratiska debattörerna Lars Anell, Leif Pagrotsky och Lotta Fogde skrivit är EU:s coronastöd (återhämtningsfonden) en dimridå för att rädda euron. Coronan har använts som en förevändning.
Ett mål med fonden är som EU-journalisten Ylva Nilsson säger att EU ska ”kunna stå mer oberoende av USA och Kina.” Fonden ska främst användas för strategiska investeringar och digitalisering för att öka EUs globala styrka, vilket är i linje med EUs globala strategi som antogs 2016. Då kan man inte riskera att stora länder med skakig ekonomi som euroländerna Italien och Spanien försätts i statsfinansiell konkurs.
Den liberala ledamoten i EU-nämnden Tina Acketoft slog huvudet på spiken när hon sade ”att om uppgörelsen inte kommit till stånd hade det varit det sista knivhugget för EU”. Svenska Dagbladets Teresa Kuchler skriver att med återhämtningsfonden blir ”skulden alltså gemensam, och EU-länderna går gemensamt i borgen för lånet. EU-länderna och EU självt står som garant. Något som före coronapandemin varit stört omöjligt att driva igenom – för det har redan gjorts flera försök, men då inom ramen för eurosamarbetet”.
Varför ska Sverige vara med att subventionera ett eurosystem på fallrepet, när vi har vår egen krona? Nu ökar trycket på att Sverige ska överge kronan.
Med återhämtningsfonden och direkta EU-skatter har ännu en maktförskjutning skett till EU, vilket strider mot Sveriges grundlag, och vad som utlovades i folkomröstningarna 1994 och 2003. Folkrörelsen Nej till EU säger nej till EU som en transfer- och skuldunion. För att återta den nationella självständigheten kräver vi med ännu större kraft och argument en folkomröstning om EU – Svexit.
Text: Per Hernmar